Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Пчелояди (Merops)

Пчелояди (Merops)

Мнениеот meri » Пет Ное 04, 2011 4:23 pm

В семейството има 25 вида,названието са получили от характерния вик,който издават в различни ситуации.
Отглеждането им в плен причинява затруднения даже и при опитните специалисти.Хванати във възрастно състояние,много рядко привикват към хората и клетката.Голям проблем е осигуряването на храната.Те предпочитат само живи,способни да се движат насекоми,а от неподвижните се отказват,което е свързано с навика им да ловят насекомите по време на полет,когато се намират в движение.
Не приемат и заместители на животинска храна.В резултат слабеят и умират.За отглеждането на тези подвижни птички е необходима голяма просторна воалиера,където могат да летят на воля.Долу воалиерата можете да закриете от всички страни с органично стъкло на височина 0,5 мм.В такъв случай ще имате възможност да пускате живи насекоми директно във воалиерата,които няма да могат да се разбягат бързо,а птиците ще имат възможност да ловуват на воля.Направете разнообразни кацалки,поставете сухо дърво.

През есента и зимата задължително трябва да ги преместите в топло помещение.Температурата по-ниска от 10 С има пагубен ефект за състоянието на птиците.Но помещението трябва да бъде с размери не по-малко от 3/5/2,5 м на височина.Можете да ги отглеждате и в стаята,където под любимите места за почивка трябва да поставите палети със стърготини,пясък или хартия.

Във всеки случай трябва да вземете птица привикнала към плен или изкуствено хранена от хората.Това ще ви позволи да избегнете излишна загуба на време и сили.Такива птици се хранят със заместители на естествената храна и се отнасят спокойно към стопаните си.Ако попаднете на пиленца,ще трябва да имате търпение и да учите малките да ядат от хранилката.За това по-често взимайте храна от хранилката и я предлагайте на пиленцата,докато не започнат да се хранят самостоятелно.Но това е дълго и уморително занимание.

За да осигурите пълноценна храна,ще трябва да си развъдите различни насекоми.Можете да приготвите мека храна за насекомоядни птици от извара,месо,яйца,зърнени храни,плодове,зеленчуци и др.В сместа давайте молци и амфипод.

Merops bullockoides
Изображение

Merops apiaster
Изображение

Merops orientalis
Изображение

Merops nubicus
Изображение

Merops ornatus
Изображение

http://www.zyblik.info/stix/shurki.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Пчелояди (Merops)

Мнениеот pappi » Пон Ное 07, 2011 10:42 am

Преди няколко години имах щастието да гледам 2 малки пчелоядчета.И мога ,съвсем спокойно, да възразя на горенаписаното :)
Намерих птичетата паднали на земята,а майка им кръжеше над тях.Тъй като не знаех към кой да се обърна(бях на село,а там компетентни ветеринари относно неселскостопански животни няма) и къде да ги сложа си ги взех вкъщи.
Мама пчелояд прояви изключително майчинско чувство и продължи да ги храни,въпреки,че бяха поставени в едно направено от мен,импровизирано "гнездо",вътре в стаята(влизаше през отворен прозорец) :)
Малките привикнаха много с мен ,отгледах ги до възраст в която можеха да летят и ги пуснах на свобода :)
Тааа,това ,за което искам да възразя е относно храната.Майка им ги хранеше с бобонки/черници/дуди(кой както му харесва да ги нарича) и охлюви,които явно беше строшила и им даваше само вътрешната част,месцето.
Нищо живо нямаше в менюто им,а те се избиваха да лапат лакомо :) Тъй че гледането на тези красиви птички може да не е чак толкова сложно
Аватар
pappi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Сря Окт 19, 2011 8:34 pm

Re: Пчелояди (Merops)

Мнениеот meri » Пон Ное 07, 2011 10:55 am

Пчелоядите

от Дейвид У. Уудел

Пчелоядите (род Merops) са пъстроцветни птици с дребен до среден размер, които се хранят с живи насекоми, уловени във въздуха. Братовчед на земеродното рибарче, пчелоядът може да яде пчели, без да изважда жилото им, защото умее да ги обезврежда по друг изобретателен начин. След като хване пчела, птицата каца на някой клон и изкарва отровата от коремчето на насекомото, като го удря и притиска в дървото. Понякога така отстранява и самото жило. Сръчността, с която „обработва" плячката си с клюн, е една от отличителните особености на хитрия пчелояд: той сякаш си играе с храната, многократно я подхвърля и отново я хваща. Менюто му не се ограничава с пчелите, а включва и пеперуди, водни кончета, термити и други насекоми, като използва същата техника на ловуване във въздуха.

В семейството на пчелояда повечето членове си сътрудничат, а някои, като обикновения и белочелия пчелояд, гнездят в колонии, в тунели, които издълбават с острите си клюнове в речни брегове или песъчливи хълмове. Когато някой мъжки изгуби партньорката и малките си - например ако бъдат убити от змия или друг хищник, той често се връща при родителите или братята си и помага за изхранването на тяхното поколение. Орнитолозите от университета „Корнел" Стивън Т. Емлън и Питър Х. Реги са открили една уникална форма на набиране на помощници: мъжките белочели пчелояди, Merops bullockoides, понякога не позволяват на зрелите си потомци да се чифтосат, за да имат повече помагачи в отглеждането на своите собствени новоизлюпени малки.

Обикновеният пчелояд, Merops apiaster, се откроява с яркото си оперение. Както пише Брус Баркот в сп. National Geographic, птицата има „кестенява корона, черна маска на обирджия, тюркоазени гърди и гушка с цвета на узряло жито". В края на лятото или началото на есента всяка година тези пчелояди започват изпълнена с трудности миграция: тръгват от Испания, Южна Франция и Северна Италия, прекосяват Средиземно море и Гибралтарския проток и прелитат на ята над Сахара, за да стигнат до районите си за зимуване в Западна Африка. M. apiaster мигрира и от Унгария и други части на Източна и Централна Европа, прелитайки през Арабската пустиня до Южна Африка. Специалистът по пчелоядите Хилари Фрай смята, че 30% от европейските пчелояди загиват по време на миграция.

http://www.nationalgeographic.bg/?cid=14&art_id=94
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици - Aves