Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Червена чинка (Carpodacus)

Червена чинка (Carpodacus)

Мнениеот meri » Пет Ное 04, 2011 7:02 pm

Названието на птицата е свързано не само с хранителните пристрастия, но и с песните,които са комбинация от много ясно звукосъчетание,един вид визитна картичка.

Обитават влажни гори,реки и потоци,придържат се към върбови гъсталаци,семена,пъпки и плодовете с които се хранят.Незначителна роля в храната имат насекомите.Устройва гнездата си на клоните на храстите или ниски дървета.За строителен материал служат стебла трева,корени.Самото гнездо със стърчащите от него в различни страни стебла изглежда разхвърляно.За разлика от много други птици,чинката постила гнездото с трева.Снася 5-6 яйца,инкубира ги около 2 седмици,мъжкия храни женската през това време.Пиленцата напускат гнездото,когато все още не умеят да летят.Възрастните мъжки са малиново-червени,женските и младите птици зеленикаво-сиви.

Много малко се срещат тези птици в естествени условия.Тази птичка е много предпазлива,и въпреки че мъжкия е оцветен ярко,практически не се вижда в гъстите клони в резултат на умелата маскировка.
Чинките са почти изключително зърненоядни птици,рядко ядат насекоми.Хранят се със семената на диво растящи треви,зеленина,цветя,пъпки,плодове.Пиленцата се хранят с меки семена,рядко насекоми.Възрастните отлитат далече за да търсят храна,за това интервалите между храненията са големи.За това донесената храна е на големи порции.

Чинките са взискателни към качеството на храната.От обичайните зърнени смеси силно затлъстяват и не живеят дълго.Нарушава се обмяната на веществата,процеса на линеене,губи се красивата окраска на оперението.За това,ако искате да имате здрава птица,отделете голямо внимание на този момент.В храната задължително трябва да присъства зелена храна,разнообразни покълнали зърна,семена в различен стадий на зрелост,меки храни,офика,горски плодове,вишни,череши,хвойна,глог,малко количество насекоми,храна с високо съдържание на каротин,и изкуствени премикси за поддържане на окраската на оперението.По време на хранене на пиленцата трябва да присъства същата храна,а насекомите -в излишък.

В плен птиците рядко стават ръчни,но при правилно отношение привикват и престават да са диви.Това са мирни птици,които могат да се отглеждат в обща воалиера с други спокойни зърненоядни птици.
Обикновената чинка лошо понася ниските температури.Клетката й трябва да бъде надеждно защитена от течението и времето.При оформяне на воалиерата посадете храсти,смърч,и други укрития,където птицата ще се чувства спокойно.Поставете къпалка.

Красивата окраска мъжкия придобива само през втората година от живота си,но за съжаление често след линеене губи своя цвят.Ако птицата остане със старото си оперение,значи,че е налице явно нарушение на обмяната на веществата.Тези птици са склонни към този вид заболявания,за това в плен не живеят много.Но можете да избегнете неприятностите,ако осигурите съответните условия на отглеждане и пълноценно хранене.

Обикновено отлитат за презимуване в Индия,Южна и Юго-Източна Азия.За разлика от другите птици не линеят на местата за зимуване.За това именно през зимата трябва да отделите повече внимание на птицата,да осигурите съответните климатични условия,светлинен режим и хранене.
През лятото можете да ги отглеждате в клетка или улична воалиера,но през зимата задължително трябва да бъде в топло помещение с удължен светлинен режим.Избягвайте течение,особено когато птицата се изкъпе.

За размножаване е необходима просторна воалиера с ъгъл,засаден с храсти,или снабден с имитация на гъст храст.Можете да закачите изкуствено гнездо,но по-добре женската сама да си го направи от трева.Материала за гнездото трябва да бъде достатъчен.Птицата се нуждае от покой и самота.

Женската снася 3-6 яйца,които инкубира 11-14 дни.Пиленцата излитат на 13-14 ден.

Carpodacus rubicilla
Изображение

Carpodacus erythrina
Изображение Изображение

http://www.zyblik.info/nov/sodch.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves