Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Пъдпъдък

Пъдпъдък

Мнениеот meri » Пет Ное 04, 2011 8:00 pm

Пъдпъдъка е най-малкия представител на птиците -дължина на тялото 16-20 см; тегло 73-134 гр.
Разпространен е в Евразия и Африка.Населява нивите,ливадите,поляните,гъстълаци от магарешки бодил и глинестите степи.Води изключително наземен начин на живот и почти никога не лети,предпочита да се скрива от враговете с бърз бяг и се спотаява в гъстите и високи растителности.Не седи по дърветата.
Храни се със семената и издънките на растенията,през лятото също яде насекоми и други безгръбначни.Подбира падналите плодове и унищожава вредните насекоми,пъдпъдъка е полезен за селското стопанство.

Пъдпъдъка е прелетна птица,основната част от птиците зимуват в северните части на Тропическа Африка,в Южна и Юго-Източна Азия.На юг прелита на местата за гнездене с последните прелетни птици-през април-май,а на север от ареала,даже в началото на юни.Няколко дни след пътуването започва размножителния период и могат да се чуят силните звуци на мъжкия.Женската отговаря на този призив с тихи викове.

Не образуват постоянни двойки и мъжките се чифтосват с всяка женска.По това време мъжките често се бият.Строят гнездата си в малки дупки в ливадите,степите,понякога под защитата на храстите и плевелите в тревата.Обичайно снасят 8-20 яйца,инкубира ги женската,която почти не напуска гнездото в продължение на 15-17 дни след снасяне на последното яйце.
Мъжкия не взима никакво участие както в инкубирането,така и във възпитанието на пиленцата.
През юни-юли се излюпват космати пиленца.Когато пиленцата изсъхнат,напускат гнездото.Младите растат много бързо,след няколко дни могат да трептят,а на възраст 35-40 дни достигат размерите на възрастните птици.

Пъдпъдъците успешно се отглеждат в клетки с меко подплатен връх и под посипан с пясък или грунт във воалиерата.Много е важно да предвидите отвор на пода,който лесно позволява на пъдпъдъците да преминават от укритията в частта за разходка и обратно,за да се скрият от лошото време.Такава дупка може да се направи в главната врата.Пъдпъдъците са устойчиви към студа,но не търпят влага,за това пода на воалиерата не трябва да се залива с вода,трябва да направите надеждно оттичане на водата.Бетонния под не е подходящ за птиците,защото от постоянното стоене на твърдо покритие се протриват лапите им.Подхожда повече едър чакъл (20-60 мм),с негова помощ можете да изградите участък за тревата,и да посадите растения.

Пъдпъдъците трябва да получават храната си в укритията; използваните специални хранилки предовратяват разпръскването на храната по целия под.
Основната им храна са малките семена,особено просо,сортирано по размер на зърната.Трябва да добавяте мека храна и жива храна.

В такива условия птиците дават успешно потомство.Понякога напълно игнорират снесените яйца,които в този случай трябва да се поставят в инкубатор.При развъждане и израстване на пиленцата,птиците се нуждаят от естествена животинска храна и ситно нарязани пилешки яйца.

Coturnix delegorguei
Изображение

Coturnix coturnix
Изображение

Coturnix chinensis
Изображение

Coturnix pectoralis
Изображение

Coturnix japonica
Изображение

Lophortyx californica
Изображение

Colinus virginianus
Изображение

http://www.zyblik.info/pticmop/perep.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves