Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Славеи (Luscinia)

Славеи (Luscinia)

Мнениеот meri » Съб Ное 05, 2011 3:32 pm

Към рода на славеите принадлежат 7 вида.Това е малка,невзразчна и потайна птица.Населява влажни,сенчести места,обрасли с гъсти храсти,предпочита крайбрежните реки и потоци,паркове и градини.
Дължина на тялото около 16 см,окраската е червеникаво-маслиново-сива,по-светла на гърлото и гърдите,корема е петнист,очите са големи,тъмни,почти черни.Опашката е права или извита в края,седящата птица постоянно я повдига или отпуска.
Съществуват два вида:обикновен славей- разпространен в Европа и Западен Сибир, и южен или западен славей- разпространен в Европа,Северо-Западна Африка и Юго-Източна Азия.

Славеите са прелетни птици,долитат доста късно от зимуването,не по-рано от средата на април,когато започват да се раззеленяват дърветата и да се появяват достатъчно количество насекоми.
Обитават влажните блатисти участъци в гъстите храсталаци,в градини и паркове.
Строят гнездата по земята,в пънове или храсти,като внимателно ги маскират.В края на май женската снася 4-6 яйца,и двамата родители хранят пиленцата.В първите дни на юли пиленцата напускат гнездото.

Славеите са чудесни певци,които не могат да оставят равнодушен никой човек.Пеят мъжките от вечер до зори,често и когато е светло.

Хранят се с насекоми: мравки,бръмбари,гъсеници,стоножки,мухи,през есента ядат плодове и семена.

Не се препоръчва да се отглеждат от неопитни любители.За да отглеждате певец,трябва да хванете мъжкия веднага след долитането,до 10 май.След този срок започва гнезденето,и ако разделите птиците,мъжкия умира в плен от глад,защото отказва храна.Всички хванати птици са много нервни и страхливи,но бързо привикват в плен.Много лесно умират от стрес,за това са необходими сериозни професионални грижи.Когато привикнат стават ръчни,започват да взимат храна от ръката на стопанина си,спокойно се завръщат в клетката след разходка в стаята.След хващане е желателно да вържете крилата на птицата и да поставите птицата в клетка с платнен покрив.Цялата клетка трябва да бъде покрита с лека тъкан и да се постави да виси от тавана.Това ще осигури максимален покой на славея.По-късно постепенно започнете да свивате тъканта,така,че да се получи отвор,който увеличавайте всеки ден.След като птицата напълно престане да се страхува от вас,можете да махнете тъканта напълно; крилата се развръзват на 2-3 ден.Хванатите славеи могат да запеят в същия ден или през нощта и пеят до края на юни,когато започва линеенето.Новия певчески сезон при добри грижи започва през декември и продължава до следващото линеене.

Двойката за размножаване се подбира доста трудно,защото мъжкия и женската са оцветени еднакво.Ако сте решили да опитате,предоставете на птиците голяма воалиера,засадена с храсти и много гнездови материал(трева,мъх,растителни влакна,парчета кора,сухи листа).Тъй като славеите са много страхливи,осигурете им спокойствие.Сред храстите на земята трябва да има няколко скрити места,където женската може да свие гнездото.

Славеите са много взискателни към храната.В естествени условия най-голям процент са насекомите.
Когато у вас се появи славей,постарайте се да проследите дали птицата яде храната.Ако не яде два дни,не трябва да го държите в домашни условия,защото ще умре от глад,пуснете птицата на свобода.

Първата храна,която можете да предложите на славеите в новия дом,могат да бъдат мравешките яйца,брашнени червеи,щурци,мухи и др.насекоми.
Към насекомите постепенно можете да добавяте мека храна,увеличавайте нейното количество и намалявайте насекомите.Първоначално поръсвайте насекомите върху меката храна,за да могат птиците да кълват ларвите залепени за сместта.След това можете да ги смесвате.
По-късно предлагайте сместа без насекоми.Но трябва задължително да присъстват в храната.
Като заместител на природната храна служат следните компоненти:плодове,зеленчуци,варено жито и месо,гръцки орехи,слънчогледови семки,яйца,извара,гамарус,мая,черупки,костно брашно.

Основен начин за доставяне на тези компоненти е приготвянето на мека храна.За целта месото се сварява и смила,в него се добавят вареното яйце и изварата.Отделно се рендосват морковите,сладката ябълка,в тях се добавят начупените гръцки орехи,смлените слънчогледови семки и бели сухари,счукани царевица и елда,гамарус.Двете смеси внимателно се смесват,добавя се сухо мляко(1 супена лъжица),5 таблетки калциев глицерофосфат и пет таблетки аскорбинова киселина с глюкоза.
Освен тази смес можете да приготвите допълнителна от варена пшеница,яйца,месо,извара,гамарус,моркови и т.н.
Luscinia cyanura
Изображение

Luscinia luscinia
Изображение

Luscinia cyane
Изображение

Luscinia calliope
Изображение

Luscinia sibilans
Изображение

Luscinia megarhynchos
Изображение

Песен на славей
http://www.youtube.com/watch?v=ZtuZG_XB96w

http://vbox7.com/play:d631e564

http://www.zyblik.info/pticstu/sol.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves