Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Развъждането при певческите птици

Развъждането при певческите птици

Мнениеот meri » Нед Ное 06, 2011 9:11 am

Изображение

Развъждането не е лесно занимание,някой птици се развъждат лесно,други- не.
Ако сте решили да се занимавате с развъждане на птици,трябва добре да си представите проблемите,които трябва да решите:формиране на двойката,подготовка на възпроизводителя,избор за гнездене,особеностите на хранене в периода на размножаване и др.
Идеалния вариант при създаване на двойка е да възпроизведете обстановка подобна на природната,когато птицата има възможност да избира партньора си самостоятелно от няколко съседа.

Птиците се размножават в определено време,наречено брачен сезон.В природата това време е строго определено за всеки вид птица,но в домашни условия те могат да гнездят през цялата година.

Подготовка за гнездене

Размножаването на много видове малки птици не е толкова сложно.
За успешното размножаване трябва да спазвате 3 основни правила:
- достатъчно дълъг светлинен ден
- наличие на подходящи по размер клетки и гнездова къщичка
- правилно хранене.

Тези условия са приемливи само за двойка птици,достигнали определена възраст,необходима за възпроизвеждане на потомство.Не трябва да създавате двойка от птици недостигнали полова зрелост или загубили способността си за размножаване поради възраст.Много млади или много стари птици не трябва да се допускат до размножаване,защото потомството може да бъде слабо или непълноценно.Подготовката на птиците към размножаване в изкуствени условия трябва да започне с удължаване на светлинния ден.

Светлинния ден при птици,готвещи се за размножаване трябва да бъде не по-малко от 15 ч.Увеличаването на светлината се прави постепенно,прибавят се по 1-1,5 часа в продължение на 7-10 дни.Рязкото увеличаване на дължината на светлинния ден може да предизвика преждевременно линеене,което е свързано с рязкото нарастване дейността на половите жлези.В периода на къс светлинен ден тези жлези се намират в състояние на покой,а при увеличаване продължителността на осветление започват да се увеличават на размер и да произвеждат голямо количество полови хормони.Важно е двойката да се отглежда в еднакви условия.

Всичко казано се отнася за размножаването през есенно-зимния период.Ако размножаването е през пролетта,по-добре започнете през април,когато продължителността на естествената дневна светлина е достатъчна за птиците,ако се отглеждат в светло помещение.Но ако помещението не е много светло,е необходимо да поставите електрическо осветление.

Следващото условие е наличието на подходящо по размери помещение за изкуствено гнездене.
Помещението,където ще размножавате птиците,трябва да бъде оборудвано с достатъчно количество изкуствени места за гнездене.Ако във воалиерата ще размножавате няколко двойки от един вид,количеството на еднотипните гнездови места трябва да бъдат с 2-3 броя повече от количеството на двойките птици.Тези места трябва да бъдат на еднаква височина от пода на воалиерата,защото птиците предпочитат да заемат тези къщички,които висят от тавана,а разположените в средната част и по-нисо заемат неохотно.Трябва да обърнете внимание на съответствието на птиците по пол- да бъдат равни.Особено нежелателни са "празните" женски във воалиерата,където висят изкуствените гнезда.Често такива женски проникват в заетите от двойката гнезда и устройват битки,което може да доведе до смъртта на потомството,а понякога и на възрастните птици.

Последно условие за успешно размножаване е правилното хранене на птиците,преди гнездене.Не трябва да допускате до размножаване затлъстели,линеещи или с признаци на заболяване птици.Ако се наблюдава затлъстяване,трябва да промените диетата,да включите по-голямо разнообразие на храни богати на витамини и минерали.По възможност предоставете възможност на птицата да лети повече.

Изображение

За успешното размножаване на различните видове птици е необходимо да знаете колкото може повече за природните условия на тези видове,с какво се хранят,кога се размножават,кога настъпва полова зрелост.
Много видове птици се нуждаят от просторни помещения,защото в ритуала влиза полета за ухажване на женската, или те не живеят с друга двойка в клетката или воалиерата.Други видове птици лесно пристъпват към размножаване при отглеждане в стадо.Брачното поведение на една двойка в такава ситуация подтиква към размножаване и останалите птици в групата.

Важна роля в размножаването имат и вторичните фактори.Ако двойката живее отделно от останалите птици,тя може с години да не се размножава,въпреки наличието на тези условия.
И обратното,птиците поставени в помещение с много птици,отглеждат поколение.

Къщички за гнездене

Преди началото на гнездовия сезон,клетката/воалиерата се дезинфекцират,като предварително поставите птиците във временно помещение.След изсушаване на палетите в клетката се посипва чист пясък,в поилката се налива вода,в хранилката се поставя храна и към горния отвор се поставя гнездовата къщичка,типа на която зависи от вида на птицата.В клетките по-добре гнездовото устройство да се постави от външната страна,за да не стеснява полета на птиците.Във всяка клетка на една женска трябва да има две гнездови къщички.Ако в помещението се отглеждат няколко двойки заедно,количеството къщички трябва да се постави по следния начин:на 5 женски- 8 къщички.При такова съотношение на къщички към броя на женските- няма да има битки между птиците.Във воалиерата къщичките трябва да се поставят високо,но не по-близо от 20 см от горната страна и страничната мрежа.

Гнездови устройства затворен тип: използват се гнездови кутии или дупки.И едните и другите нямат никакви предимства,но да се направи дупка е сложно,за това често се използват кутии.

На дъното се посипват сухи стърготини,най-добре брезови.Кутията трябва да бъде удобна за оглед на яйцата и пиленцата, за това е добре да има подвижен покрив.

Дупките се приготвят от парче ствол на дърво,гнилата сърцевина се премахва,след това се закрепва с винтове в долната част и на покрива.Площта на дъното не трябва да бъде много малка,иначе ще бъде тясно на пиленцата и по-силните могат да убият по-слабите.

Размерите на изкуствените къщички зависят от размера на птиците.
Изображение

Гнездови устройства отворен тип: в най-простия си вид това е кошница,поставена в единия ъгъл на помещението,или специална клетка за окачване на гнезда отвън.Долната част на дъното е направена от шперплат,който има кръгла дупка с размери 8-10 см,а стените,освен предната- от шперплат или телена мрежа.Кошниците са направени от въжета или върбови пръчки.
За да бъдат удобни за наблюдаване на пиленцата,покрива може да бъде подвижен.Отворената страна се поставя към отвора в горната част на клетката на куки.

Много птици обичат да си строят гнездата сами,за това осигурете необходимите материали в достатъчно количество според вида на птиците.

Понякога любителите използват стари птичи гнезда намерени в природата.Преди да ги поставите в клетката,трябва да ги дезинфекцирате и почистите от паразити- акари и насекоми.
Изображение

Подбор на птиците за развъждане

Изображение

За да се размножават птиците,те трябва да образуват двойка.Идеалния вариант за създаване на двойка е да възпроизведете обстановката,подобна в природната,когато птиците имат възможност самостоятелно да си изберат партньора.За това трябва предварително да маркирате птиците,за да ги различавате.Наблюдавайки поведението на птиците,ще забележите че някой от тях отдават предпочитание на определени птици.Това се проявява със взаимно почистване на перата,съвместен избор на кацалка и т.н.
Накрая птиците започват да се хранят взаимно или да показват други признаци на внимание(при различните видове птици,са различни).

За да определите пола на птиците,ако те не са направили избора на партньор самостоятелно,не трябва да бързате и веднага да поставяте птиците в една воалиера.Потенциалната двойка се поставя в голяма клетка или воалиера,където се предполага,че ще гнездят.Понякога се случва мъжкия и женската да започнат да се бият.В такива случаи веднага ги разделете в отделни клетки,които поставете една до друга.След 1-2 седмици отново ги съберете,и те започват да живеят дружно.Ако пак не стане,заменете едната птица.

Птиците,които са образували двойка трябва да бъдат здрави,енергични и подвижни.Слабите,отпуснати птици,с някакъв физически недостатък,не трябва да се допускат до размножаване.
Болните и слаби птици снасят неоплодени яйца или ембрионите умират в един от стадийте на развитие.Много възрастните птици също произвеждат слаби и болни пиленца.
Птиците производители трябва да бъдат охранени,но не затлъстели.Не трябва да допускате до размножаване много млади птици.

В домашни условия птиците могат да се размножават по всяко време на годината.Създаването на оптимални условия за размножаване през зимата е много по-трудно,отколкото пролетта и лятото,защото за храненето на пиленцата е необходима не само пълноценна храна,но и дълъг светлинен ден.При къс светлинен ден,пиленцата израстват слаби,възприемчиви към заболявания.

Снасяне на яйцата и развитие на ембрионите

Периода за снасяне често не започва докато не бъде снесено поне едно яйце,а понякога и докато не се снесат всички яйца.Интервалите между снасянията на яйцата и след това следващите варира при различните птици.Когато женската започне да инкубира яйцата след като са снесени всички,пиленцата се излюпват едновременно,което повишава вероятността от оцеляване на потомството.

Развитие на оплоденото яйце
Изображение

Неуспехи при развъждане

Изображение

Много често при развъждане възникват различни проблеми.

При птиците е нарушена репродуктивната функция,черупката е много чуплива- обърнете внимание на храната,възможно е да изпитват дефицит на вит.Д,Е,В,също калций и фосфор.

Птицата изоставя яйцата неинкубирани- проверете яйцата за наличие на ембрион,ако има такъв,поставете яйцата при други птици.Ако яйцата са неоплодени,изхвърлете ги,а на птицата дайте възможност да снесе други.

Младите птици са с недоразвити човки и нокти- не им достига вит.В.

Родителите не се грижат за пиленцата или ги изоставят- изоставените пиленца трябва да поставите при други птици,които поради някаква причина са имали неоплодени яйца,или намерете подходящи приемни родители.

Само излетелите пиленца са подложени на опасност- пиленцата могат да се удавят в поилката или ваничката за къпане,ако младите птици са оставени без надзор.За това тези съдове трябва да имат дълбочина на водата 1 см.Но най-добре през това време да се въздържате от къпане и да поставите пневматични поилки,за да избегнете нещастните случаи.

Родителите не дохранват пиленцата след излитане от гнездото- това се случва,ако женската е започнала да се подготвя за ново снасяне на яйца.В такъв случай свалете гнездото и не го поставяйте докато пиленцата не започнат да се хранят самостоятелно.Понякога можете да разделите клетката с решетка,като отделите родителите от младите пиленца,и те през решетката ще бъдат дохранвани от мъжкия,докато женската снася и инкубира новите яйца.

Хибридизация

Хибридизация е чифтосване на различни видове птици с цел получаване на хибриди.Не е много сложно да се получат хибриди от различни птици.За да чифтосате птици от различни видове,трябва да спазите някой условия:

1.Птиците,които планирате да чифтосвате,трябва да се приучат едни към други от ранно детство.За това трябва да се отглеждат заедно в една клетка,като се изолират от техните видове.Израсналите заедно птици лесно свикват и се чифтосват.Ако отделените птици дълго враждуват помежду си,заменете едната от тях.

2.Можете да започнете да приучавате птиците една към друга още по-рано,като смените яйцата на този вид,с който искате да чифтосате птицата,и пиленцата им лесно се чифтосват с този вид.Смяната на яйцата се извършва в началото на втората седмица от инкубирането,когато можете да определите дали яйцето е оплодено.След излюпване родителите отглежат пиленцата като свои.

3.Помнете,че даже при успешно получени хибриди,порасналите птици са безплодни,особено женските.

4. Лесно се получават хибриди от птици,принадлежащи към различни подвидове от един вид.Цялото потомство хибриди,получено от чифтосването на близки подвидове,е способно за размножаване.

5.Безконтролното чифтосване може да доведе до постепенно изчезване на ценни подвидове.

http://www.zyblik.info/razved/obs.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves