Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на певческите птици

Хранене на певческите птици

Мнениеот meri » Нед Ное 06, 2011 7:13 pm

Практически всички певчески птици за зърненоядни.
В домашни условия е трудно да се осигури целия спектър храна,с която се хранят в природата.Но трябва максимално да разнообразите храненето,като го приближите до естественото,следете птиците да получават достатъчно количество протеини,витамини и минерални добавки.
Според вида храна,който употребяват,птиците могат да бъдат разделени на : зърненоядни,всеядни,плодоядни,насекомоядни и хищни.При съставяне на пълноценна диета трябва да знаете възрастовите,сезонните и другите особености на птиците.Много зърненоядни птици с удоволствие ядат насекоми и хранят потомството си с тях,а насекомоядните ядат плодове,настъргани зеленчуци,плодове и някой семена.Количеството храна,необходима на птицата се променя в зависимост от нейното състояние,годишното време и състава на храната.
Рязко се увеличава нуждата от животинска храна по време на линеене и интензивно пеене (при полова активност).Веществата необходими за хранене на птиците са :вода,протеини,въглехидрати,липиди,витамини,минерални вещества.Всички хранителни и биологично активни вещества,съдържащи се в растителната и животинската храна,необходима като източник на енергия,пластичен материал за изграждане на тъканите на птиците, както и за нормалния метаболизъм.

Състав и хранителност на храната

За да живеят нормално,да растат,да се размножават,трябва да предоставите пълноценна храна,която трябва да съдържа необходимото количество и съотношение на всички елементи,от които се нуждае организма за растеж на нови клетки и тъкани.
Нито един продукт по отделно не съдържа всички тези вещества в необходимото количество.Птиците могат да ги получат само тогава,когато се научите да съставяте правилно диетата.За това е необходимо да знаете каква храна може да давате на птиците,какви вещества и в какви количества се съдържа в тях,нуждите на птиците в различните годишни времена,особеностите на отглеждане,физиологическите особености.

Техника на хранене

Изображение Изображение

За да поддържате постоянно висока температура на тялото,особено в районите със студен климат,птиците се нуждаят от повече енергия,за това поглъщат много храна.Малките насекомоядни птички с тегло около 15 гр за ден трябва да изядат най-малко 5-6 гр.насекоми.Зърненоядните птици със същия размер,храната която е много калорийна и съдържа малко вода,минимум 1,5-2 гр.семена.Не е изненадващо, че птиците са постоянно заети с намирането на храна и губят много време за това.Само когато проблема за търсене отпада,а храната има висока хранителна стойност,птиците се насищат бързо.

Птиците,които не са заети с размножаване,понякога почти през целия ден търсят храна.Скоростта на храносмилане е много висока.Основната храна на повечето видове птици се състои от висококалорийна животнинска храна,от която може да се извлече достатъчно енергия при малък обем и тегло.За разлика от бозайниците сред птиците почти няма тревопасни или листоядни видове.Най-разпространен тип растителна храна са всевъзможните плодове и семена.

В домашни условия е сложно да се осигури правилно балансирана и разнообразна храна.В природни условия птиците изяждат ежедневно голям набор различни храни,които зависят от годишното време и климатичните условия.При домашно отглеждане е невъзможно да предоставите пълен асортимент природна храна, за това трябва да търсите пълноценни заместители.Но не е толкова лесно да приучите птиците към непозната храна.Те могат да умрат от глад,но да не вземат нито едно зрънце или парче смес,които не са виждали никога по-рано.

Въвеждането на нова непозната храна или смяната на една с друга трябва да се провежда постепенно,в продължение на няколко дни,за да привикнат постепенно към нея.Резкия преход от една храна към друга оказва лошо влияние на здравето.

Птиците трябва да се хранят най-малко веднъж на ден,а насекомоядните 2-3 пъти.Количеството храна се определя по метода на изпробването:трябва да давате толкова,че птицата да изяде цялата порция веднага и да не гладува до следващото хранене.
Меката храна,хранителните смеси и насекоми се дават 2-3 пъти в седмицата,винаги сутрин,плодове,зеленчуци и зеленина- ежедневно в неограничено количество.

Подбора на храната и нейното количество зависят от вида и възрастта на птицата,метода на отглеждане и годишното време.
Птици,отглеждани в малки клетки,трябва да получават по-малко количество храна,отколкото тези във воалиерата.Благодарение на значителната свобода на придвижване във воалиерата почти няма вероятност от прехранване.Количеството храна за деня се определя с изпробване,тъй като птиците даже от един вид и възраст при един и същи метод на отглеждане имат различен апетит.Внимателно наблюдавайте птиците,за да установите необходимото количество храна за деня.Не допускайте да пробират любимите си семена,а другото да оставят.

Основни изисквания към храната

- Основната храна трябва да бъде максимално приближена до природната.

- Въвеждането на нови компоненти в храната трябва да бъде постепенно и внимателно.

- Максималното разнообразие на храната е полезно за птиците,еднообразието влошава качеството на техния живот и води до заболявания.

- Птиците не трябва да бъдат недохранени,но е и вредно да се прехранват.

- Всички компоненти на храната трябва да бъдат пресни,чисти и качествени.

- За запазване на свежестта на храната за деня лесно развалящата се храна се дава на 2-3 приема в малки количества.

- Меката храна трябва да се дава веднага след приготвянето й.

- Не поставяйте нова храна при старата,неизядена.

- Храненето на домашните птици трябва да бъде пълноценно по състав и качество,за да осигури необходимата енергия на организма.Изразходването на хранителните вещества в организма в различните сезони на годината и различните условия на околната среда не са еднакви,това трябва да се има предвид при съставяне на хранителните смеси за деня.

- При съставяне на хранителната смес помнете,че излишъка или недостига даже и на едно хранително вещество в храната води до нарушена обмяна на веществата,което може да повлече след себе си заболяване на птицата.

- Храната трябва да има в своя състав аминокиселини,мазнини,въглехидрати,минерални соли и витамини.

Вода

Водата е важно вещество,необходимо за всички живи същества.В организма на птицата има много вода.Тя влиза в състава на клетките и тъканите на всички органи.
Съединителната тъкан и кръвта съдържат 82-83% вода, другите тъкани- 76-80%. Птиците умират от недостиг на вода много по-бързо,отколкото от недостиг на храна.Те могат да издържат недостига на вода в зависимост от вида от 2 до 5 дни.За птиците водата е много необходима и поради това,че в техния организъм протича бърз метаболизъм,също и соли,за разтварянето на които е необходима много вода.Също така птиците имат висока телесна температура,за да не прегрява организма е необходимо интензивно изпаряване на влагата.
Ако не постъпва вода в организма или постъпва в малки количества,всички жизнени процеси се нарушават,което може да доведе до смърт.Птиците се нуждаят от вода особено в периода на размножаване и снасяне,при недостиг се нарушават всички процеси,протичащи при снасяне на яйцата.

Различните видове птици имат различна нужда от вода.Не забравяйте,че голямо значение има не само количеството,но и качеството на водата.

Водата,която давате на птиците трябва да бъде със стайна температура,прясна,чиста,да не съдържа вредни примеси.Не поставяйте водата близо до кацалките,защото ако в нея попаднат изпражнения,ще я замърсят.
Водопроводната вода не е годна за птиците,защото съдържа хлор,за това трябва предварително от вечерта да налеете в съд и да я оставите известно време,за да се изпари хлора.

http://www.zyblik.info/korm/obsh.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves