Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Благородни папагали - eclectus roratus

Благородни папагали - eclectus roratus

Мнениеот meri » Пет Дек 23, 2011 7:15 pm

Благородните папагали се отнасят към подсемейството на Psittacinae.За вида е характерна рязката разлика в окраската между мъжките и женските,което през цялото време е заблуждавало учените: птиците били смятани за два различни вида- зелен лори и червен лори.Грешката се запазила дълго време,докато по време на събиране на колекционен материал при изследването на Нова Гвинея не открили,че всички получени зелени птици са мъжки, а червените- женски.По-късно в гнездата,открити в природата били открити различно оцветени пиленца,което дало въможност окончателно да се разреши загадката.
Изображение

За благородните папагали е характерно силното,тежко тяло с къса квадратна опашка и доста дълги закръглени крила.Клюна е голям,с много гладка и лъскава горна челюст,което дало повод да го отделят заедно с някой други видове в особена група voskoklyuvyh папагали.Перата са оцветени изумително,те са тънки,нежни с лек блясък.

Благородните папагали образуват 9 подвида,различаващи се с окраската и размерите си,което предизвикало отделното местообитание на малки популации птици на изолираните многобройни острови.Признаците на различните подвидове често са незначителни и различими само за специалистите,за това любителите при създаване на добра двойка се ориентират по географския произход на птиците от един регион.
Основния цвят на мъжкия е тревисто-зелен,с незначителен жълтеникав оттенък на главата.Страните са червени,първостепенните махови крила са сини,второстепенните -сини със зелен външен ръб.Сгъвката на крилата и горните малки краища на перата са сини,отвътре -червени.Опашката е зелена със синьо на крайните пера,от долната страна- матово-черни.Долните краища на опашката са жълто-зелени.Долната челюст от жълт до коралово-червен цвят с по-светли краища,долната челюст е черна.Краката са тъмно сиви.Цвета на очите варира от черно-кафяво до кафяво-червено.Дължината на тялото при различните подвидове е от 35 до 45 см, дължината на крилата от 24 до 27 см, теглото от 360 до 400 гр.

Оперението на женската е предимно червено,на главата и шията с карминов оттенък,на гърба и крилата тъмни и кафеникави.Гърдите,корема,хоризонталната линия под врата,а при някой видове и пръстена около очите- лилаво-сини.Сгъвката на крилата е виолетово-синя,първостепенните махови крила и техните краища- сини със зелени външни ръбове.Средата и краищата на второстепенните махови крила са сини,външните краища червеникави,вътрешните-черни,отвътре-сини.Опашката е кафяво-червена,а при някой видове жълто-оранжева,по-светла в края.
Очите светло-жълти до белезникави,клюна е черен,краката тъмно-сиви.
Младите са оцветени както и възрастните,но горната челюст е сиво-кафява,тъмно-жълта в края.
Изображение Изображение
Изображение

Областта на разпространение обхваща о-в Нова Гвинея и многобройните околни острови: Vaygeo, Nome, MIEE, Salavat, and others, Chinese Island, Moluccas Islands,Louisiade Archipelago, Palau, Solomon Islands, Bismarck Archipelago, New York Peninsula in Australia.
Обитават гъстите девствени гори с палми,смокинови дървета,casuarina и гъстите храсталаци.Срещат се по единично или по двойки,рядко в стада.

Хранят се с плодове,ядки,различни семена,пъпки на дървета,цветя и нектар.
Периода на размножаване не съвпада по време на различните острови в пределите на ареала,в Нова Гвинея гнездят през август,на п-ов Йорк в Австралия- от октомври до януари.Устройват гнездата си в дупки по високите дървета в гората.Откритите и изследвани гнезда се разполагат на височина 14-22 м, входния отвор има диаметър 25-30 см,дълбочината на дупката 30-60 см.Обикновено има по 2 яйца и само женската ги инкубира,мъжкия не взема участие в инкубацията,но се държи близо до гнездото и храни женската.

В периода на аклиматизация птиците трябва да се държат на стайна температура.Птиците са много чувствителни към студа,особено към течението и за това през цялата година се отглеждат в топло помещение.Във външна воалиера могат да се отглеждат само в топли дни.Помещението трябва да бъде достатъчно голямо,защото женската може да бъде агресивна.В едно помещение могат да се отглеждат двойка,два мъжки,но в никакъв случай две женски.В този период птиците много неохотно слизат на дъното на воалиерата,за това хранилката трябва да бъде разположена близо до мястото за спане.
Изображение

Храната трябва да бъде разнообразна.В началото на аклиматизацията трябва да давате мека храна,разнообразни плодове(грозде, череши, ябълки, круши и др.),слънчогледови кълнове,размекнати бисквити,варен ориз,млечна царевица,моркови,салата,нарязано на ситно яйце.Към твърдата храна трябва да ги приучавате постепенно.По-късно можете да разнообразите храната с варен боб и леща,зелен грах,слънчоглед,фъстъци,малко количество конопено семе,канарено семе,овес,пшеница в сух и покълнал вид,различни ядки.Можете да давате яйчена храна(смес от настъргани твърдо сварени яйца с морков,галета и няколко капки растително масло),парче пилешко месо и варено нетлъсто говеждо месо.

Благородните папагали не понасят прегряването на слънце.Пият много вода,особено ако ядат много слънчоглед и други сухи семена.С удоволствие се къпят,но не признават къпалката на дъното на воалиерата,предпочитат да ги пръскате с вода,мокрите листа.

Създаването на двойка е доста трудно и понякога продължава дълго.При подбор на партньорите трябва да обръщате внимание и двете птици да бъдат в кондиция.

Клюна при младите птици се оцветяват в цветовете на възрастни след 12 месеца при женските и след 9-12 месеца при мъжките.
Изображение


Скоро след излитането трябва да отделите пиленцата,защото започва второто снасяне на яйцата и родителите са агресивни към младите.
Благородните папагали са спокойни,по-скоро мълчаливи,бързо свикват със стопанина си.
Нямат голяма звукоподражетална способност,могат да научат само няколко думи или звуци.
При правилно отглеждане и хранене могат да живеят десетилетия.

Подвидове

Изображение

Съществуват 9 подвида,основните разлики между тях са в размерите и окраската на женската.

Eclectus roratus roratus - дължина на тялото 35 см,тегло 380-430 гр.Разпространен на о-в Ambon, Buru и Seram.
Изображение

Eclectus roratus macgillivrayi- най-големия подвид,дължина 40-42 см,тегло 450-600 гр.Разпространен в източната част на полуостров Кейп Йорк.
Изображение
Изображение

Eclectus roratus solomonensis.- разпространен на Соломоновите острови,архипелага Бисмарк и Адмиралтейските острови.Размер 33-34 см,тегло 390-430 гр.
Изображение

Eclectus roratus biaki.- разпространен на о-в Biak,Yapen.Размер 34 см, тегло 370-420 гр.
Изображение

Eclectus roratus aruensis.- обитава о-в Ару,размер 37-40 см,тегло 440-530 гр.
Изображение Изображение

Eclectus roratus vosmaeri.- разпространен в северните и централните Молукски острови: Halmahera, Morotai, Оби, Dhamar, Маре и Kayao. Размер 38 см,тегло 430-540 гр.
Изображение
Изображение

Eclectus roratus riedeli.- разпространен на о-в Tanimbar,размер 37 см,тегло 430-540 гр.
Изображение Изображение

Eclectus roratus cornelia.- разпространен на о-в Sumba,размер 37 см,тегло 430-530 гр.
Изображение

Eclectus roratus polychloros - дължина 37 см,тегло 470-520 гр,разпространен в Нова Гвинея.
Изображение Изображение

http://www.elitparrots.ru/bla.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10348
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves