Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Лешоядов папагал -Psittrichas fulgidus

Лешоядов папагал -Psittrichas fulgidus

Мнениеот meri » Пет Дек 23, 2011 9:14 pm

Дължина на папагала 44-48 см,тегло 680-810 гр.Обитава о-в Нова Гвинея.
Живее във влажните тропически планини, субтропични гори, поля, понякога плоски и хълмисти гъсталаци.Височина на местообитание до 2100 м,основната популация до 1100 м.

Външен вид: черен,черна глава неоперена.
Изображение

Женска- няма червен цвят под очите.
Младите:по-малко ярки с по-малко червено.В сравнение с другите папагали,изглежда че има по-малка глава,отчасти защото има черна кожа под перата и продълговат дълъг клюн.Този подобен на лешояд профил е станал причина за необичайното название на папагала.

Много придирчива птица,употребява само няколко вида храна,също цветя и нектар.Има тенденция към сезонна миграция,условията на която се диктуват от наличието на плодовете.Откритата част на главата е гаранция за това,че перата не прилепват към сладките и сочни плодове.

Известно е много малко за брачните игри и възпитанието на младите в дива среда.Те снасят по две яйца в гнездото,което се намира в кухината на празно дърво.Птицата може да се забележи по двойки или на групи от 15-20 папагала.По време на полет редуват бързия размах на крилата и късия период на покачване.

Този вид е застрашен от изчезване,за последните 70 год.има остър спад на популацията.Към началото на 20 век в дивата природа има около 19 000 двойки.

Хранене в плен- изключително плодоядна птица:смокини,пъпеши,месести плодове(банани,праскови,ябълки,круши и др.).
Зеленчуци,пресни клони (особено по време на цъфтеж),цветен прашец,корнифлейкс,ориз,нискомаслени кисело-млечни продукти,извара,напоени бисквити в сладък чай,смеси за папагал лори,витамини и минерални добавки.

Изображение

Условия на отглеждане- клетка с размери 150/80/150 см.
Гнездова кутия 60/60/100 см.

За нормално самочувствие и външен вид трябва да пръскате птицата с вода и до клетката да поставите овлажнител за въздуха.
Продължителност на живот до 50-60 години.

http://www.elitparrots.ru/shetino.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves