Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Александрийски папагали- Psittacula eupatria

Александрийски папагали- Psittacula eupatria

Мнениеот meri » Пет Дек 23, 2011 10:21 pm

Дължина 47-55 см,повече от половината на този размер е опашката.
Местообитание: Индия,Пакистан,Шри-Ланка,Бангладеш,Непал,Бутан,Виетнам,Камбоджа,Лаос,Тайланд,Мианмар,Андамански о-ви.
Изображение

Съществуват 6 подвида,основните разлики между тях са в окраската и размера в зависимост от географската област на местообитание.

Цвета е зелен с кафяво- червени петна в горната част на крилата.Мъжките имат черен "пръстен",преминаващ от долната част на клюна до средата на шията,разширява кръга в горната част на шията с розово-червен цвят,част от главата в областта на този пръстен е синьо-сиво-зелен.Колието се появява при мъжките в третата година от живота,женските и младите птици нямат.
Изображение

В резултат от селекционната работа са се появили цветни мутации на този вид: жълт,бял и син.
Нямат добра звукоподражателност,рядко усвояват повече от десет думи.

Хранят се с всички видове зърнени храни,ядки,царевица,пшеница,грах и ечемик,предварително накиснати,просо,овес,слънчоглед могат да се дават в суха форма.

Сезона на гнездене настъпва през зимно-пролетния период (от ноември до април),известни са случаи,когато се раждат пиленца и през лятото.

За отглеждане на размножаваща се двойка е необходима воалиера с размери 200/150/200 см.
Там се поставя гнездова къщичка с размер 35/35/50 см,диаметър на отвора 12 см.На дъното се посипват дървесни трохи,парчета гнила дървесина и едри стърготини.Къщичката се прави от дъски масивна дървесина.

Обичайно женската снася 2-4 яйца,инкубира ги само женската в продължение на 24-29 дни,мъжкия през това време я храни и пази гнездото.
Изображение

Пиленцата се намират в гнездото 7-8 седмици,след което го напускат,но се намират под опеката на родителите още около месец,а след това стават самостоятелни.
Външно много приличат на женската,но са с но по-бледи цветове и червено-кафяви петна по крилете.Петната се появяват на 15-18 месеца,а стават половозрели на 3 години.
В плен живеят 40-50 години.

http://www.elitparrots.ru/alek.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves