Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Папагал Deroptyus accipitrinus

Папагал Deroptyus accipitrinus

Мнениеот meri » Вто Дек 27, 2011 7:39 pm

Изображение

Съществуват два подвида.

Deroptyus a.accipitrinus- дължина на папагала 34-35 см.Перата на главата имат светли ивици в краищата,челото е прашно-бяло.Този вид е по-разпространен в плен.

Deroptyus a. fuscifrons- перата на главата са тъмни,оперението е по-ярко,дължината 35-37 см.Този вид рядко се среща в плен.
Изображение Изображение

Обитават в Колумбия,Перу,Еквадор,Венецуела,Боливия,Бразилия.
Живеят на малки групи или двойки,строят гнездата си в дупките на дърветата,там и нощуват.

Държат гребена си спуснат и го повдигат по време на страх,вълнение, в период на ухажване или за да изплашат хищниците: главата им се увеличава на размер 2-3 пъти и това изглежда много страшно и ефектно.
Изображение

Гребена на тези птици не прилича на никой друг,всяко ярко малиново перо завършва с широка синя ивица,когато птицата повдига перата,се получава много красива яка.Назъбените краища на перата на главата правят папагала да прилича на ястреб,от там и наименованието-hawk-headed parrot .
Изображение

В дивата природа основна храна са плодовете и ядките.
Хванатите от природата птици ядат само плодове и сухо зърно,понякога могат да изберат само един продукт.Прехода към балансирано хранене отнема определено време.Сухите семена се предлагат само вечер,за да се хранят с друго през деня.

Тези птици много обичат ябълки,круши,банани,горски плодове, портокали, грозде, царевица, моркови, боб, кафяв ориз, няма да се откажат от покълнали семена.Избирайте смеси съдържащи просо и канарено семе.Не трябва да включвате семена от слънчоглед,ако ги ядат,давайте малки количества.В противен случай птицата ще се храни изключително с тях,като игнорира другата храна.Въведените в плен папагали по-лесно се приучават към балансирано хранене,отколкото тези от дивата природа.
Изображение

Тези папагали са забележителни домашни любимци,характера им е подобен на красотата,те са умни,нежни и игриви.Някой от тях много добре имитират човешката реч.
Средния срок на живот е 40-50 години.

Успешно се развъждат в клетки и воалиери,когато двойката гнезди,може да произведе потомство 2-3 пъти в годината.Гнездящата двойка трябва да бъде изолирана.
Изображение

Хранената ръчно птица ще се размножава по-добре в плен,отколкото излюпените в природата.Тези папагали не са много добри родители,за това излюпените пиленца се дохранват ръчно,но има и изключения,когато родителите ги хранят.
Изображение

Хранените ръчно папагали също могат да станат родители,при условие,че общуването с хората в млада възраст е сведено до минимум.
Стандартния размер на гнездовата кутия е 45/45 см на ширина и от 60 до 80 см на височина.
Няма значение дали двойката се размножава,задължително трябва да има гнездо,където птиците се крият през нощта.

Снасят по 2 яйца,но често се излюпва само едно пиленце.За един сезон може да има 2-3 снасяния.В периода на инкубация са много агресивни,защитават гнездото,за това се старайте да използвате външен метод на хранене,без проникване в клетката.

http://www.elitparrots.ru/veer.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves