Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Свещенна майна- Gracula religiosa

Свещенна майна- Gracula religiosa

Мнениеот meri » Вто Дек 27, 2011 11:52 pm

Дължина 24-35 см,размах на крилете до 50 см,дължина на крилата 15 см,дължина на опашката 7 см.Оперението е гъсто,с черен цвят,краищата на перата на главата и шията са тъмно-лилави,останалото оперение на ивици с метален зелен цвят.Основата на малките махови пера на крилата е бяла и образува прозрачна група.Зад всяко око започва ярко жълт кожест израстък,простира се зад ухото,удебелява се на това място и с тясна ивица се прикрепва към темето.Друго петно,също на главата и също оцветено в жълто се намира под очите.Клюна е оранжев,краката жълти,очите тъмно-кафяви.
Изображение

Съществуват осем подвида:

1. Gracula religiosa indica- Шри-Ланка.
2. Gracula religiosa peninsularis- Индия,Мианмар.
3. Gracula religiosa intermedia - Тайланд,Виетнам,Малайзия.
4. Gracula religiosa palawanensis-Филипини.
5. Gracula ptilogenys- Шри-Ланка.
6. Gracula religiosa andamanensis - Андамански о-ви.
7. Gracula reliogiosa robusta -о.Суматра.
8. Gracula religiosa religiosa - о.Борнео.
Изображение

Разлики между половете няма.
Майните живеят в гористите,субтропични гори на Южна Индия,Цейлон,Китай,Тайланд.Срещат се на малки стада по 5-7 птици,по време на студ попадат и в многобройни стада,които винаги предпочитат да нощуват на цели стада в бамбуковите гъсталаци по бреговете на реките.Свещенните майни са моногамни.Брачния сезон продължава от април до юни.
Женската снася 2-3 яйца,инкубацията продължава 14 дни,излюпените пиленца се хранят от двамата родители в продължение на 25 дни в гнездото и още 5-7 дни се дохранват извън гнездото.
Изображение

На свобода се хранят с плодове и ядки,насекоми,малки гущери.Те са много живи,умни и подвижни птици.Притежават дарба да подражават звуци,бързо привикват към стопанина си,летят свободно по целия дом,дружат с домашните животни и възхищават всички с веселия си характер и разбиране.
Изображение

Научават се не само точно да възприемат тона на човешкия глас,но заучават цели фрази,песни.Но не всички майни имат този талант.При различните птици тези способности не са еднакви.Много добре могат да се научат да говорят,а други издават само раздиращи звуци или мълчат.До определена степен при обучение имитират човешката реч,променят природната сигнализация до възпроизвеждане на човешката реч.На свобода подражават сигналите на другите птици.

Акустичната сигнализация има важна роля в живота на майните в природата.В гъстите гори е трудно да се ориентират само с помощта на зрението.Свещенните майни са стадни птици,двойката се образува за цял живот.Възниква необходимост от общуване с членовете на стадото по време на размножаване,със съседните гнездящи двойки.Сигнализацията е много разнообразна,максималната енергия е съсредоточена в честотните диапазони,най-близки до човешкия глас.Високата контактност е особено важна за овладяване на чуждата сигнализация.
Майните отговарят на сигналите помежду си,втория ответен сигнал зависи от първия.И двамата партньори владеят видовете сигнализация.

При майните е много добре развита слуховата система,има определена насоченост за разпознаване на индивидуалните сигнали на други птици,но различават сигналите на партньора си и съседната двойка.

Сигнализацията при пиленцата протича на няколко стадия:

1.Високочетотен писък молба.

2.Много разнообразна сигнализация,включваща различни звуци с различен характер:пронизителен крясък,писък,шумове.
Тези звуци образуват основата на възрастовите звукови сигнали.

Подражание- основен фактор за формиране на акустичната сигнализация.
Много важен фактор на имитативност- наличие на антифонално пеене.Тенденцията към повторение на последния сигнал на партньора също е стимулиращ фактор при обучение за говорене.
Изображение

В природата младите майни имитират само тези сигнали,които са интересни за тях.От там и добрите способности на майните към ситуативно-асоциативното обучение в плен.

http://vbox7.com/play:b4b4b3aa

http://www.elitparrots.ru/mauna.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves