Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Аратинга - Aratinga

Аратинга - Aratinga

Мнениеот meri » Сря Дек 28, 2011 4:12 pm

Размери 16-42 см,нямат изразен полов диформизъм в окраската на оперението.Обитават в Централна и Южна Америка.
Хранят се предимно с растителна храна.По време на размножителния период двойката заема отделен гнездови участък.Гнездят в дупките на дърветата,понякога издълбават гнилите дървета и сами строят гнездото.Снасят по 3-5 яйца с промеждутък от 2-4 дни.Инкубират яйцата 24-28 дни.Мъжкия храни женската и пази гнездото.Младите напускат гнездото на възраст около 2 месеца.
Рода включва 21 вида.

Aratinga guarouba

Изображение

Дължина на тялото 36-40 см,опашка около 16 см.Окраската на оперението е златисто-жълта,около очите има неопрена бяла зона.Маховите пера за тъмно-зелени,опашката жълта,клюна е мощен,голям и светъл.

Обитава на северо-изток от Бразилия,ареала е ограничен на отделни участъци в района между долното течение на реките Tapajos и Tocantins.

В природата живеят на двойки или малки стада с изключение на сезона за размножаване.Населяват горите близо до вода.Предпочитат върховете на дърветата.

Гнездят в дупките на дърветата,снасят 3-5 яйца,инкубират около 22 дни.Пиленцата напускат гнездото след 6-7 седмици.Има високи способности към подражаване на звуците.

Привлекателната външност и невзискателност при отглеждане е направила тези птици масова плячка на хората,което е нанесло големи вреди на популацията в местообитанията.
Вида се отнася към изчезващите видове.

Aratinga erythrogenys

Изображение

Дължина на тялото 33 см,основната окраска е зелена,понякога с редки червени пера.Темето,челото и страните са червени.Оперението на крилата в средната част и вътрешната страна и рамото са червени.Неоперената зона се намира около очите.Клюна е с телесен цвят,ириса е жълт.Женските и мъжките са оцветени еднакво.

Обитават на юго-изток и крайбрежията на Еквадор и на север от Перу,живеят на стада от 6 до 10 птици.

Гнездят в дупките на дърветата,снасят 3-4 яйца,инкубира ги женската 23-24 дни.На 2 месечна възраст оперените пиленца напускат гнездото.

Aratinga cactorum

Изображение

Дължина на тялото 25-26 см,окраската в горната част на гърба е тъмно-зелена.Темето и челото са синьо-сиви,върха на главата и шията кафяво-зелени.Гърдите в горната част на гърлото са сиво-кафяви.Долната част на гърдите и корема жълто-оранжеви.Неоперен участък има около очите,клюна е светъл.При женската главата и шията са кафяви,клюна е по-малък и тънък.Ириса на мъжкия е тухлено-червен,при женската жълто-кафяв.

Обитават на северо-изток от Бразилия,сухите степи, покрити със закърнели храсти и кактуси.Извън гнездовия период водят номадски начин на живот.Птиците са страхливи и имат пронизителен и силен глас.Хранят се с цветовете и плодовете на храстите и кактусите и друга растителна храна.

Гнездят в дупките на големите кактуси.Снасят 3-6 бели яйца 25,4/19,6 мм,инкубира ги женската 24 дни.Пиленцата се оперяват някъде към 2 месечна възраст.

Младите птици хранени изкуствено от хората стават напълно ръчни и могат да се научат да произнасят няколко думи.При добри грижи живеят до 35 г.

Вида включва 2 подвида:
Aratinga cactorum cactorum; Aratinga cactorum caixana.

Aratinga icterotis

Изображение

Дължина на тялото 40-42 см.Обитава от Колумбия до Еквадор,от където вероятно е на изчезване.
Населява субтропичните и умерени гори по склоновете на Андите на височина 2000-3000 м над морското равнище.Колонии от тези папагали се срещат в палмовите плантации (Ceroxylon quindiuense).

Гнездят в кухите дънери на палмите на височина 25-30 м над морското равнище.
Гнездото се използва през целия живот на папагала.Много рядък вид.

Aratinga finschi

Изображение

Дължина на тялото около 29 см,тегло около 160 гр.Опашката е дълга и остра,клюна е с розов цвят с по-тънки краища.Обитава на изток от Коста Рика,на юг от Никарагуа,на запад от Панама.

Населява субтропичните и влажните тропически гори,кафеените плантации,земеделските земи с малко растения.Живее на стада до 100 птици.
Храни се с разнообразни плодове,цветя,растения и зърна.Двойката се образува за цял живот.Гнездят в дупките на дърветата.Снасят 2-4 яйца.

Aratinga canicularis

Изображение

Дължина на тялото 28 см,тегло 80 гр.Обитава по западното крайбрежие на Централна Америка от Мексико до Коста-Рика.

Извън брачния период живее на големи стада,които могат да достигнат до 100 птици.Хранят се с различни семена,цветове и плодове.Снасят 2-3 яйца,пиленцата се излюпват след 4 седмици.Около 2 месечна възраст оперените пиленца напускат гнездото.

Вида включва 3 подвида:
Aratinga canicularis
canicularis
Aratinga canicularis clarae
Aratinga canicularis eburnirostrum

Aratinga acuticaudata

Изображение

Дължина на тялото 35-37 см,тегло 140-190 гр.Обитава на изток от Боливия и Колумбия,на север от Аржентина,Парагвай,Венецуела и Уругвай.

Населява полята,горските ръбове,полусухите региони.Това е интелектуална,много подвижна птица,ползва се с голяма популярност.Много добре възпроизвежда човешката реч.

Вида включва 5 подвида:
Aratinga acuticaudata acuticaudata
Aratinga acuticaudata haemorrhous
Aratinga acuticaudata koenigi
Aratinga acuticaudata neoxena
Aratinga acuticaudata neumann

Aratinga auricapillus

Изображение

Дължина на тялото 30 см,сред този вид се срещат много различни окраски.
Обитават на изток от Бразилия и в Парагвай.

Населява субтропичните и тропически гори,сухите савани и плантациите.В природата живеят по двойки или малки стада от 4 до 10 птици.Хранят се със семена и плодове.
Гнездят в дупките на дърветата,под покривите на къщите.Снасят 2-4 яйца,някъде към 24 ден се излюпват пиленцата,а на 1,5 месечна възраст се оперяват.

Вида включва 2 подвида:
Aratinga auricapillus auricapillus
Aratinga auricapillus aurifrons

Aratinga pertinax

Изображение

Дължина на тялото 25 см,обитават в Бразилия,Колумбия,Коста-Рика,Доминиканска Република,Френска Гвиана,Гвиана,Мексико,Панама,Суринам,Венецуела,Нидерландски Антилски о-ви,Американски Вирджински о-ви,Пуерто-Рико,Аруба и Барбадос.
Населяват субтропичните и тропичните гори.

Aratinga aurea

Изображение

Дължина на тялото 26 см,окраската при мъжките и женските е еднаква,но при женските клюна е по-тънък и мъжките са по-едри от женските.
Обитават в Бразилия,Перу,Суринам,източната част на Боливия,на север от Парагвай и северо-запад от Аржентина.

Населяват субтропичните и тропичните гори,сухите савани,паркове и градини.Живеят по двойки и малки стада 4-8 птици,понякога 20-30 птици.

Женската снася две бели яйца и ги инкубира 21-26 дни.Някой мъжки по време на инкубация влизат в гнездото,но не инкубират.Пиленцата напускат гнездото на възраст 50 дни.

Aratinga solstitialis

Изображение

Дължина на тялото 28-30 см,тегло 110-120 гр,пиленцата имат ярка жълта окраска.
Обитават в Гвиана,на юго-изток от Венецуела и на северо-изток от Бразилия.

Населяват палмовите горички,саваната.Извън сезона за размножаване се събират на стада,а в гнездовия период се държат на групи или двойки.Хранят се с плодове,ядки,зеленчуци.Много предпазливи птици,в природата могат да се чуят,но не и да се видят.Мъжкия и женската са много привързани един към друг.

Към размножаване пристъпват на възраст 4 год.Гнездят в дупките на дърветата,снасят 2-6 яйца,женската ги инкубира 23 дни.Пилетата напускат гнездото на възраст 23 месеца.В плен живеят до 28-35 години.

Aratinga mitrata

Изображение

Дължина на тялото 36 см,опашката е дълга,клиновидна.Обитава на север от Венецуела,на запад от Еквадор,на юг от Перу и в Колумбия.Населява широколистните и влажни гори до височина 1000 - 3000 м над морско равнище.

При токуване и двамата партньори правят кръгови движения с главата и често се докосват с клюнове.Женската снася 2-3 бели яйца,инкубира ги 28 дни.По време на гнездене птиците се държат агресивно.Младите птици напускат гнездото на възраст 7 седмици.За разлика от възрастните,те имат зелен цвят,само клюна е жълт.

Младите птици,хранени изкуствено са много общителни и се нучават да произнасят няколко думи.

Вида включва 4 подвида:
Aratinga mitrata alticola
Aratinga mitrata chlorogenys
Aratinga mitrata mitrata
Aratinga mitrata tucumana

Aratinga jandaya

Изображение

Дължина на тялото 30 см,мъжкия и женската не се различават по окраската.Но при женската оранжевия цвят е по-блед,но това не е важно,защото може да зависи от общото състояние на птицата и нейната възраст.Обитават в Бразилия.

Хранят се с ядки,семена и др.растителна храна.С изключение на гнездовия период живеят на малки групи.

Женската снася 3-5 яйца с интервал 3-4 дни,инкубация 26-30 дни.Пилетата напускат гнездото на възраст 8 седмици.

Aratinga leucophthalmus

Изображение

Дължина на тялото 32 см,крилата 166-188 мм,основната окраска е зелена.При младите птици няма червени пера на главата и крилата.

Обитават на изток от Колумбия до Гвиана,на юг до Аржентина и Уругвай.
Живеят по двойки или малки стада от 10 до 20 птици.Хранят се със семена,ядки,плодове.
Снасят 3-4 яйца,инкубират 26 дни,пиленцата напускат гнездото след 8 седмици.

Вида включва 4 подвида:
Aratinga leucophthalmus propinquus
Aratinga leucophthalmus nicefori
Aratinga leucophthalmus callogenys
Aratinga leucophthalmus leucophthalmus -номинален подвид

Aratinga chloroptera

Изображение

Обитават в Доминиканската Република,Гваделупа,Хаити и Пуерто-Рико.
Дължина на тялото 25-26 см.Населяват субтропичните и тропичните гори.
Застрашени са от изчезване,поради загуба на естествената си среда на местообитание.

Aratinga strenua

Изображение

Дължина 24-26 см.
Населяват ендемичната малка област El Chocoyero — El Brujo на запад от Никарагуа.
Гнездата се намират в пределите на тази защитена територия.

Aratinga wagleri

Изображение

Дължина на тялото 33-35 см,опашка 15 см.Обитават в Колумбия,Перу,Еквадор и Венецуела.
Населяват субтроипичните и тропичните гори.

Вида включва 4 подвида:
Aratinga wagleri frontata
Aratinga wagleri minor
Aratinga wagleri transilis
Aratinga wagleri wagleri

Aratinga holochlora

Изображение

Дължина на тялото 27-31 см,опашка 14 см.Обитава в Мексико,Гватемала,на север от Никарагуа.
Населява горите и парковете,храни се със семена,различни плодове и зърна.
Гнездят в дупките на дърветата,снасят 3-4 яйца.

Вида включва 4 подвида:
Aratinga holochlora brevipes
Aratinga holochlora brewsteri
Aratinga holochlora holochlora
Aratinga holochlora rubritorquis

Aratinga nanday

Изображение

Обитава Парагвай,Юго-Източна Боливия,северната част на Аржентина и Бразилия.Дължина на тялото 30 см,опашка 18 см.

Тези невзискателни птици добре живеят в домашни условия и се размножават.Снасят 3-6 яйца,след 25 дни се излюпват пиленцата,някъде към 1,3 месечна възраст напускат гнездото.

Aratinga weddellii

Изображение

Малки папагали с дължина на тялото 16 см и тегло 90-100 гр,мъжкия е по-едър от женската.
Обитават в Колумбия,Еквадор,Перу,Боливия,в басейна на Амазонка.
В природни условия живеят в сухи райони с кактусова растителност.Живеят по двойки или стада от 3-8 птици.Хранят се с плодове,семена,цветя,ларви на насекоми.
Снасят 3-5 яйца,инкубират 25 дни,пиленцата се оперяват към 2 месечна възраст.

Aratinga nana

Изображение

Дължина на тялото 26-28 см.
Обитават в Белиз,Коста-Рика,Доминиканската Република,Гватемала,Хондурас,Ямайка,Никарагуа,Панама,
Каймановите о-ви.
Населяват суптропичните и влажните тропически гори.

http://www.elitparrots.ru/aratinga.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10360
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves