Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хиацинтов Ара- Anodorhynchus hiacinthinus

Хиацинтов Ара- Anodorhynchus hiacinthinus

Мнениеот meri » Пон Яну 02, 2012 4:17 pm

Изображение

Хиацинтовия ара е един от най-големите папагали в света.Мъжкия и женската са оцветени еднакво,женската е по-малка от мъжкия.
Дължина на тялото 100-107 см,опашката около 60 см,крилата до 36-40 см,средно тегло 1200-1450 гр.
Продължителност на живот до 65-80 години.

Разпространен в Бразилия,Боливия,Парагвай.Обитава в саваните,тропическите гори,териториите с палмови дървета.
Избягват гъстите гори.
Врагове: орли,ястреби,мравки,змии,малки бозайници.

Основната им храна са ядките (Scheelea phalerata и Acrocomia aculeata),узрели и недоузрели плодове и зеленчуци,водни охлюви.Хранят се в короните на дърветата,и на земята,периодично поглъщат чакъл.
Изображение

Активни са през деня,всеки ден отлитат на хранителните територии,намиращи се на десетки километри от местата за нощуване.Започват да се хранят сутрин към 9 часа.В горещите часове почиват в короните на дърветата.
Извън сезона за размножаване се държат на малки семейни стада до 6-12 птици.

Двойката се образува за цял живот,чифтосването протича няколко пъти на ден.Устройват гнездото в дупките на високите дървета,на височина 12-40 м.Предпочитат дървото Sterculia apetala,заради меката дървесина.Вътрешния диаметър на гнездото е около 50 см,дълбочината до 30 см,дъното се постила с дървени стърготини.Ако няма подходящи дървета ровят дупки на стръмните брегове на реките.Месец след чифтосването женската снася първото яйце,интервала между яйцата е 2-3 дни,инкубира ги само женската.Мъжкия храни женската и пази гнездото,през годината има 1-2 снасяния.Около 40% от всички снесени яйца се унищожават от хищниците.
Сезона на размножаване е май-септември.Полово съзряване 6-10 години.Репродуктивната възраст продължава до 30 г. възраст.Инкубацията продължава 27-30 дни,новородените пилета са слепи и голи.

Пиленцата се конкурират за храната,в повечето случаи оживява само едно пиленце,оосбено ако второто се е родило 4 дни след първото.Оперяват се на 65-70 ден,напускат гнездото на 3 месеца,но още 3 месеца ги хранят родителите.Младите птици остават с родителите си до 18 месеца.
Изображение

Отглеждане в плен- изключително рядко,основно в зоопарковете.Обича да играе и скача,изисква постоянно физически и умствени натоварвания.Трябва да се осигурят голямо количество играчки,кацалки,клони.Най- добре е да се отглеждат по двойки,имат изключително добра памет.
Изображение

Характер- любознателни,доверчиви,ласкави,интелектуални.
Метална клетка с надеждна ключалка.Поилката за вода и хранилката се почистват ежедневно.Пълна дезинфекция се провежда два пъти в годината.Пода се почиства всеки ден.Температурата е стайна,нощната -минимум 10 С.Не понасят студа,осветлението е естествено.Задължително трябва да има наличие на плодни клони,обичат да се къпят.Можете да ги пръскате с пулвелизатор.
Изображение

Хранене- нуждае се от храна с повишено съдържание на мазнини и намалено съдържание на протеини.Плодовете и зеленчуците са малка част от диетата.
Семена: слънчоглед,ядки.
Зеленчуци:млечна царевица.
Зеленина: пъпки от дърветата,храстите,покълнали зърна,листа от глухарчета,целина, салата, живовляк, спанак.
По-късно:оризова каша,овесена,нетлъста извара,варено пилешко яйце,пилешко месо.
Честота на хранене: 1-2 пъти на ден.
Водата се поставя в тежка устойчива купа и се сменя според замърсяването.
В периода на размножаване се дават кокосиви орехи,суха храна за кучета,мед,яйчена черупка,вит.Д и В,калциеви добавки.

Развъждане- колкото по-малко контактува с хората,по-добре.Гнездовата къщичка с дебели стени (150х150х180 см или 60х70х100 см,отвора 22 см).
Срока на инкубация на яйцата е 27-30 дни,обикновено само едно яйце е оплодено.

Записана е в CITES и Международната червена книга.Популацията е 3500-6000 птици.

http://www.elitparrots.ru/ara.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хиацинтов Ара- Anodorhynchus hiacinthinus

Мнениеот meri » Пон Яну 02, 2012 4:25 pm

Малък хиацинтов ара - Anodorhynchus leari

Изображение

Изображение

Дължина 75 см.
Ареала е ограничен на северо -изток от щата Baja (Бразилия).
Населява на височина 500-800 м над морското равнище.

Изключително рядък,намира се под заплаха от пълно изчезване.
В края на 20 век в дивата природа е имало 90-250 папагала,разделени на 2 популации.
Причини:лов,хващане,загуба на местообитанието.

Изображение

http://www.elitparrots.ru/ara.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Птици - Aves