Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Още някой видове папагали Ара

Още някой видове папагали Ара

Мнениеот meri » Пон Яну 02, 2012 9:39 pm

Ara glaucogularis

Изображение

Дължина на тялото 82-86 см.
Обитават на северо-изток от Боливия,на границата между Боливия,Аржентина и Парагвай.

Обитават тропическите гори, в покрайнините на джунглата.
Изображение

Птицата се намира в опасност от изчезване.Среща се само на местата с девствена растителност.

Cyanopsitta spixii

Изображение

Мъжкия и женската са оцветени еднакво.Опашката е много дълга.Размер на възрастната птица 55-57 см,тегло 390 гр.мъжкия,330 гр.женската.

Разпространен е в Бразилия.
Обитава тропическата савана или палмовите горички,около вода.Води непрекъсната борба за гнезда с африканските пчели.
Храни се с ядки(Mauritia flexuosa),плодове,семена (Cnidoscolus phyllacanthus, Jatropha pohliana, Ziziphus joazeiro, Maytenus rigida).
Активен е в светлото време,в горещите часове почива в короните на дърветата.Лети бавно,високо над дърветата.Лети по един и същи маршрут.Нощува в дърветата или кактусите (Cereus squamosus). В търсене на храна и вода може да мигрира понякога.Движи се по двойки.
Изображение

Размножаване- двойката е за цял живот,устройват гнездата в дупките на стари дървета.Избират най-големите дупки.Женската снася яйцата с интервал от 2 дни,и ги инкубира.Инкубацията започва с първото яйце,мъжкия храни женската и пази гнездото.Периода на размножаване зависи от началото на дъждовния сезон.Инкубацията е 24-26 дни,смъртността сред пилетата е голяма.И двамата родители хранят пилетата.Оперяват се на около 4 месечна възраст,но още 3 месеца ги хранят родителите.

Записан е в CITES като изчезващ вид.
В дивата природа е останала малка популация.За да закупите тази птица,трябва да гарантирате,че имате добре устроена воалиера и да си сътрудничите с програмата за защита (CPRAA).


Ara maracana

Изображение

Дължина на тялото 41-44 см,опашка 22 см.
Обитава на изток от Бразилия,Боливия и Парагвай.

Типичен обитател на тропическите гори,най-вече в горните и средни нива.
Изображение

Снася по 2 яйца,които се инкубират от женската 24 дни.Младите пиленца напускат гнездото на възраст 7 седмици,но родителите ги дохранват още около месец.Често се отглеждат в домашни условия,имат спокоен характер.

Ara couloni

Изображение

Размери 40-42 см,тегло 250-350 гр.
Женската е идентична с мъжкия.
Обитава на изток от Перу,в Западна Бразилия.

Населява предимно дъжновните гори до височина 1300 м над морското равнище.Извън гнездовия период живеят на малки стада.
Изображение

Хранят се с ядки,плодове.
Продължителност на живот 30-40 години.
Снасят 3-4 яйца,инкубират ги 26-28 дни.
Пиленцата се намират в гнездото 90 дни.

Ara nobilis

Изображение

Дължина на тялото 30-35 см,опашка 15 см.
Обитават в басейна на Амазонка от Гвиана и Венецуела до Бразилия.

Снасят 2-3 яйца,пиленцата се излюпват след 3 седмици,а на 1,5 месечна възраст се оперяват и излитат от гнездото.
Изображение

Вида включва 3 подвида

nobilis nobilis - дължина до 30 см,обитава на северо-изток от Бразилия,във Венецуела,Гвиана,Суринам.

nobilis cumanensis - прилича на номиналния вид,но на челото и короната е по-светло син.Дължина до 33 см,обитава Централна Бразилия.

nobilis longipennis- прилича на Ara n. cumanensis,но е по-голям до 35 см.Обитава на юг и юго-запад от Бразилия.

Ara auricollis

Изображение

Дължина 38 см,тегло до 280 гр.
Разпространен в Аржентина,Парагвай,Боливия и Бразилия.
Обитава различни тропически гори.Извън периода на размножаване се държи на стада по 10-20 птици.Храни се с ядки и плодовете на растенията.
Строи гнездата си в дупките на високи мъртви дървета на височина 15 м. Снася 2-4 яйца,инкубират 28-30 дни.Младите излитат от гнездото на 45-50 дневна възраст.
Изображение

Много често се отглежда в домашни условия.

Ara severa

Изображение

Дължина 45-52 см,опашка 20-24 см,тегло 380 гр.Населяват джунглата,пасища,савани с насаждения,на ръба на тропическите гори,палмовите горички.
Хранят се с палмови ядки,плодове,семена.
Строят гнездата си в дупките на мъртвите дървета на стари палми,на голяма височина.
Често гнездят на колонии,снасят 2-5 яйца,инкубират 26-28 дни.През първите дни женската не напуска гнездото,а мъжкия я храни.Пиленцата се оперяват на 11-12 седмица,след излитане от гнездото родителите ги хранят още 2 седмици.

Изображение

Вида включва два подвида

Ara severa severa- номинален подвид,дължина 44-45 см,обитава в Суринам,Гвиана,Венецуела,източна Колумбия,на север от Бразилия.

Ara severa castaneifrons- отличава се от номиналния подвид с по-големите си размери- 46-47 см.Обитава в Панама,западните области на Колумбия,на север от Боливия и северо-запад от Бразилия до щата Мато Гросо.

Ara manilata

Изображение

Дължина на тялото 45-50 см,опашка 23 см,тегло 370 гр.
Обитава в Бразилия,Колумбия,Южна Венецуела,Гвиана,Перу и източната част на Еквадор.
Внесен е в II Приложение на СITES.

Населява влажните тропически гори.
Храни се основно с плодовете на палмите,плодове,др.растителна храна.

http://www.elitparrots.ru/ara.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves