Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Папагал Какаду - Cacatua moluccensis

Папагал Какаду - Cacatua moluccensis

Мнениеот meri » Вто Яну 03, 2012 11:07 am

Какаду обитават в Австралия,Индонезия,Нова Гвинея и Филипинските острови,има 20 вида.
Дължина 30-60 см.
Нямат големи способности за разговор,но лесно научават няколко десетки отделни фрази и думи,звуци.
Продължителност на живот 60-80 години.

Cacatua moluccensis

Изображение

Дължина на тялото 50-55 см,тегло 800-900 гр.Мъжкия и женската са оцветени еднакво.Оцветяването на ириса е характерно за възрастните птици,при младите се появява на 4 год.възраст.Мъжкия е по-голям от женската.

Обитава на Молукските острови, особено на островите Seram, Ambon.
Населяват горите,на границата на горите,малки групи дървета,мангови храсти,влажните зони и кокосовите плантации,крайбрежните зони.
Живеят по двойки или малки стада от 15-20 птици.Предочитат високите дървета.

Много предпазливи птици,при опасност летят бързо с мощно разперени крила.В обичайни условия летят ниско над земята.Най-активни са рано сутрин и по-късно през деня.
Изображение

Хранят се със семена,плодове(също със зелени кокосови орехи),ядки,насекоми и техните ларви.По време на дъжд се къпят с висяща надолу глава и разперени крила.

Точния сезон на размножаване е неизвестен:има данни,че размножаването започва през юли.Гнездят във високите дървета,постилат гнездото с дървесна кора и трохи.Снасят по 2 яйца,инкубацията започва с първото яйце,интервала между снасянията е 48 часа.Инкубират се от двамата родители,първите пиленца се излюпват на 29-30 ден от инкубацията,а вторите -4 дни по-късно.Новородените пилета тежат 14-20 г.Излитат от гнездото на възраст 3 месеца,но родителите ги дохранват още месец.

Популацията е по-малко от 12000 птици.В началото на 1960 г. е записан в Международната Червена книга.

Много паметлив папагал с приятен характер,силно се привързват към хората.Способността му да подражава човешката реч е ограничена.Добре подражава гласовете на животните.
Продължителност на живот 50-80 години.
Изображение

Много рядък и намиращ се под заплаха от изчезване вид:изчезва в резултат на неконтролируемата търговия с живи птици.Допълнителна заплаха от изчезване е обезлесяването на островите.

Размножаване в плен- отглежда се във воалиера със съседен подслон,който в периода на размножаване изпълнява ролята на гнездова кутия.Недопустимо е използването на дървени материали при построяване на воалиерата.Трябва да оборудвате воалиерата с достатъчно количество предмети от дървесина,за изтриване на зъбите и клюна и за гнездова кутия.През зимата трябва да давате маслодйни семена- семена от шафран и слънчоглед,овес,пшеница,малки семена,а през лятото различни издънки и зародиши.

Освен това трябва да давате зародиши от слънчоглед,боб и др.бобови растения.В храната трябва да присъстват фъстъци и варена царевица,разлчини сортове просо,плодовете на шипката,млечна царевица.
Различните плодове и зеленчуци,включително незрели банани,различна зелена храна.
Много взискателни папагали към храната,трудно привикват към нови семена,плодове и зеленчуци.Постоянно трябва да осигурявате необходимите витамини и минерални добавки.
Размножават се успешно в плен,но нередовно.За размножаване трябва да изолирате птицата (при отглеждане на повече птици).
Изображение

Изображение

Необходима е голяма клетка или воалиера,защото мъжкия във възбудено състояние може да убие женската,а в ограничено помещение женската няма къде да се скрие.В периода на размножаване птиците трябва да имат възможност да летят свободно във воалиерата.
Подрязването на крилата при мъжките може да ограничи неговите движения и агресията към женската.
На двойката трябва да осигурите гнездова кутия във вид на голям пън с височина 1,5 м и диаметър на отвора 40 см.Размножаването започва през пролетта,но може да протече през всяко време на годината.Снасят по 2 яйца,периода на инкубация е 29-30 дни.Инкубирането започва с първото яйце,интервала между яйцата е 48 часа.Яйцата се инкубират от двамата родители,пиленцата тежат 14-20 гр.Излитат от гнездото на 3 месечна възраст,но родителите ги дохранват още месец.
Изображение

http://www.elitparrots.ru/kakadu.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10360
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves