Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Розово какаду- eolophus roseicapillus

Розово какаду- eolophus roseicapillus

Мнениеот meri » Вто Яну 03, 2012 5:14 pm

Изображение

Дължина на папагала 35-37 см,женската има светло-оранжев ирис,а мъжкия тъмно-кафяв.
Обитават в Австралия,в щатите Куинсланд, Нов Южен Уелс и на изток от щата Виктория.В началото живеели в горите и пасищата на полупустинните зони,а сега - всички открити зони в страната,саваната,обработваемите местности и горите,полусухите зони,равнините,ливадите,нивите,парковете,градовете и голф игрищата.
Рядко се срещат в гората.Живеят на малки стада до 20 птици или големи по 200-800 птици.Водят заседнал начин на живот.През по-голямата част от деня почиват в короните на дърветата,гризат листата и кората.След вечерния водопой се разделят по двойки и отлитат към постоянните места за нощуване.Обичат да се къпят.По време на дъжд висят надолу с главата с разперени крила.Птиците,живеещи в засушливите райони в период на суша,скитат.Ходят бавно по земята,летят бързо,до 70 км/ч.
Изображение

Хранят се със семена на треви,зърно(пшеница и овес),слънчоглед,мушкато,каперси,плодове и ядки,корени,издънки,тревисти растения,цветове,насекоми и техните ларви.Много обичат Emex australis.
Изображение

Хранят се рано сутрин и вечер,основно на земята,като се събират на големи стада.По време на хранене оставят пазачи.Гнездата се намират високо в дупките на дърветата,предпочитат дупки разпложени на височина 4-20 м.Кората около входа е почистена до дървесина,а вътре винаги е постлано с листа.Снасят 2-5 бели яйца,които се инкубират и от двамата родители,през нощта -само от женската.Пиленцата се излюпват след месец,и след още един месец излитат от гнездото.Поради опустушителните набези по полето със селскостопански култури хората смятат тези птици за вредители и ги унищожават в големи количества със всички достъпни методи.Много розови какадута умират на автомагистралите от колите.

Миролюбивите птици бързо свикват с хората и към домашното отглеждане.Способността им към възпроизвеждане е ограничена.Продължителността на живот в плен е повече от 50 год.
Изображение

В домашни условия птицата е сокойна,еднакво нежна към всички членове на семейството.
Местообитанието е почти по цялата територия на Австралия,където има два подвида : Eolophus roseicapilla roseicapilla : Eolophus roseicapilla assimilis.

http://www.elitparrots.ru/kakadu.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves