Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какаду cacatua Alba

Какаду cacatua Alba

Мнениеот meri » Вто Яну 03, 2012 6:17 pm

Изображение

Дължина на папагала 40-47 см,крила 25-31 см,опашка 20 см,тегло 600 гр.Отличителен признак между мъжкия и женската е оцветяването на ириса.При женската е ярко червеникаво-кафяв,а при мъжките тъмно-кафяв.Краката и човката са черно-сиви.

Разпространен е на Молукския архипелаг,о-те Tidore, Batya, Terinate, Оби и Halmahera.Има много красиво белоснежно оперение и гребен във вид на корона.Неговата голяма привързаност към стопанина привлича много хора.
Изображение

Населява горите,мангровите гори,блатата,земеделските земи,бреговете на реките,до височина 300-900 м над морското равнище.Държат се на двойки,малки и големи стада по 30-50 птици.Много са предпазливи.По-голямата част от деня прекрват в короните на дърветата.Водят заседнал начин на живот,при недостатъчна храна мигрират.Нощуват в стада на високите дървета.

Хранят се с плодове,ядки,зърно,семена,насекоми и техните ларви,малки гущери.
В период на размножаване по-голяма част от храната са насекомите.

Нанасят значителни поражения на царевичните полета.
Двойката се формира за цял живот.Могат да изпаднат в дълбока депресия,ако са далече от партньора си.Гнездят в дупките на изгнили дървета,на височина 5-30 м.Снасят 2-3 яйца,които се инкубират от двамата родители.Периода на инкубация е 28-30 дни,пиленцата се оперяват към 2 месечна възраст.
Записани са в Международната Червена книга.
В природата са останали само 143-187 000 птици.
Много доверчиви и привързващи се папагали.
Изображение

Изображение

Сред тях се срещат и птици,способни да възпроизвеждат "разговорна реч" и по- неспособни,но всички имат артистична дарба.
Продължителност на живот 50-70 години.

http://www.elitparrots.ru/kakadu.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves

cron