Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какаду ophthalmica; haematuropygia; dusorpsii

Какаду ophthalmica; haematuropygia; dusorpsii

Мнениеот meri » Вто Яну 03, 2012 8:52 pm

Какаду cacatua ophthalmica

Изображение

Близък родственик на /С.galerita/,но по форма на гребена напомня повече на /C.moluccensis/.Размер 45-47 см,тегло 800-900 гр.Окраската на оперението е бяла.Ириса при мъжкия е тъмно-кафяв,а при женската червеникаво-кафяв.
Обитава архипелага на о-в Бисмарк,в частност на о-те Нова Ирландия,Нова Британия и на северо-запад от Нова Гвинея.Населява горите,горски ръбове,крайречни реки,до височина 1000 м над морското равнище.Живеят на малки стада до 20 птици.
Изображение

Хранят се със семена,ядки,плодове,насекоми и техните ларви.
Гнездят в дупките на високите дървета,снасят 1-2 яйца,инкубират 28-30 дни.Пиленцата напускат гнездото около 4 месечна възраст.
В домашни условия може да живее до 50-60 години.
Папагала е изключително рядък вид.

Какаду cacatua haematuropygia

Изображение

Дължина на тялото 32 см,опашка 11,5 см,крила 33 см,клюн 3,2 см,тегло 280-300 гр.
Окраската на оперението е бяла.
Обитава Филипинските острови и о-в Палаван.

Населява горите,покрайнините на гората,планини,низини,крайбрежни мангрови гори.Периодично скита.
Храни се с цветя,плодове,зърно,семена.
Гнездят в дупките на дървета-гиганти,на височина 30-40 м.Женската снася 2-3 яйца с тридневен интервал.Яйцата се инкубират и от двамата родители,което започва със снасянето на второто яйце и продължава 24-28 дни.
На възраст 60 дни,пиленцата излитат от гнездото.

За последните 10-15 г.популацията е намаляла с 60-90%.Предполага се,че от началото на 2002 г. в природата са останали 1-3 000 птици.
Вида е записан в Международната Червена книга.
В момента действа програма за неговата защита,контрол на лова,рязане на мангровите дървета,контрол на заеманата територия.
Продължителност на живот повече от 50 години.

Какаду cacatua dusorpsii

Изображение

Обитава Соломоновите острови,дължина 31-34 см,тегло до 360 гр.Мъжкия е по-голям от женската.Оперението и гребена са бели.Ириса при мъжкия е тъмен,а при женската кафяво-червен.
Основна храна са семената,ядките,плодовете,съцветията,царевица,зърно,картофи,насекоми и техните ларви.

Много предпазлива птица,живее до 50 години.
Живеят на малки стада.
Размножават се през лятото.Снасят 2 яйца,инкубират 26-28 дни и двамата родители.Когато се излюпят пилетата,родителите се грижат само за едното,най-силното и жизнеспособното.Пилетата се оперяват на възраст 10-12 седмици.
На Соломоновите острови понякога извършват набези на плантациите с папая.
Вида е записан в CITES, Приложение I.

http://www.elitparrots.ru/kakadu.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10358
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves