Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какаду calyptorhynchus magnificus; calyptorhynchys funereus

Какаду calyptorhynchus magnificus; calyptorhynchys funereus

Мнениеот meri » Сря Яну 04, 2012 2:47 pm

Какаду calyptorhynchus magnificus

Изображение

Размер 52-62 см,основната окраска при мъжкия е черна,централните пера са черни,останалите с широка червена лента по средата,клюна е тъмно-сив.Женските са оперени основно с кафеникаво-черен цвят с голямо количество жълти петна на главата,шията,средните краища на перата на крилата,перата в долната част на корема са с бледо-жълти краища.

Обитават западната,северната,северо-източната част на Австралия.

Известни са 4 подвида:

Calyptorhynchus magnificus magnificus - около 62 см
Calyptorhynchus magnificus macrorhynchus - около 62 см
Calyptorhynchus magnificus samueli - около 52 см
Calyptorhynchus magnificus naso - около 55 см -населяват гъстите тропически гори
Изображение

Ловко,но бавно лазят по дърветата,на земята са много непохватни и неловки.

Гнездят в дупките на дърветата,постилат дъното с чипове.
Рядко се отглеждат в домашни условия.

Какаду calyptorhynchys funereus

Изображение

Дължина 55-65 см,тегло 900 гр.Мъжките имат кафеникаво-черна окраска,перата на гърдите,корема и шията са с жълти краища.Женските имат по-ярка жълта окраска в областта на ухото,по-ясно черни-кафяви петна на опашката.Младите приличат на възрастните женски.

Хранят се основно със семена от различни дървета,ларви на насекоми.Строят гнездото заедно в дупките на дърветата,постилат го с дървесни стърготини.Женската снася 1-2 яйца,които инкубира сама.Оживява само едно пиленце,но остава под опеката на родителите около 6 месеца.
Изображение

Обитават юго-източна и източна Австралия.
Вида включва 2 подвида:
Calyptorhynchus funereus funereus - около 65 см
Calyptorhynchus funereus xanthanotus - 55-60 см

http://www.elitparrots.ru/kakadu.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves