Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какаду- Caluptorhunchus funereus baudini; lathami;callocepha

Какаду- Caluptorhunchus funereus baudini; lathami;callocepha

Мнениеот meri » Сря Яну 04, 2012 4:39 pm

Какаду Caluptorhunchus funereus baudini

Изображение

Дължина 56-58 см,дължина на крилата 38 см,тегло 800 гр.В областта на ухото има бяло петно,от там папагала е получил наименованието си.Гребена се състои от широки пера.Клюна е много широк,при мъжкия-черен,а при женската- с цвета на костите.

Обитават на юго-запад от Австралия.
Вида включва 2 подвида:
Calyptorhynchus funereus baudini
Calyptorhynchus funereus latirostris

Изображение

Населяват евкалиптовите гори и гъсталаци.Държат се на малки стада от 10-30 птици и големи стада до няколко хиляди.До скоро са се хранели с плодовете на Banksia.
В днешно време ядат семена от морски западно-австралийски бор и разноцветни евкалипти,ябълки,круши,семена,цветя,нектар и ларви на насекоми.

Двойката се формира за цял живот.Гнездят в дупките на евкалиптите,снасят 1-2 яйца,но родителите хранят само едното пиленце.Второто умира в рамките на 48 часа след раждането.Оперяват се към 10-11 седмица,но се държат с родителите си цяла година.
В природата има не повече от 10-15 000 птици.
Продължителност на живот 50-60 год. в плен.

Какаду caluptorhunchus lathami

Изображение

Размери около 48 см,женската е по-малка на размер и по-кафява.Обитават в източна Австралия.Този вид е един от най-малките черни какадута.Гребена е малък,почти незабележим.Главата,шията и останалата преобладаваща част от тялото има кафяво-черна окраска на перата.В долната част на тялото,в областта на опашката има пера с червена или оранжево-червена окраска.Възрастните женски имат обширни жълти участъци на главата и шията,а на опашката имат участъци с оранжево-червена окраска с черни ленти,които с възрастта могат да станат по-червени.
Възрастните мъжки имат няколко жълти пера на главата,а перата на опашката имат тенденция към по-ярко червения цвят.Младите птици напомнят на възрастните мъжки,но имат повече жълти пера по тялото си.
Изображение

Вида може да бъде сбъркан с червеноопашатото какаду,но може да се различава по наличието на кафяво-черното оперение по главата,шията и цялото тяло.

Хранят се със семената на Ollokazuariny: в областта на разпространение се хранят само с тази разновидност.Понякога ядат ларви.Хранят се на тройки,по-рядко по двойки или малки групи или големи натрупвания до 50 птици.

В периода на размножаване двойката се държи заедно,докато не възпита пиленцата.Женската подготвя гнездото и снася,напуска го за да се храни и то само след като пиленцата станат на една седмица.

Докато яйцата се намират в инкубационен период,мъжкия храни женската и пиленцата.Някъде към 4 месечна възраст пиленцата се оперяват,но остават с родителите си до следващия брачен сезон.
Изображение

В последно време пополуцията им е намаляла поради скъсяване на диапазона на разпространение на kauzariny.
И най-вече заради честите и силни пожари в юго-източна Австралия.

Какаду callocephaloh fimbriatum

Изображение

Размер около 35 см,ярко изразен полов диформизъм.Гребена при мъжките е тъмно-розов на цвят.При женските главата и гребена са сиви.Пиленцата,както и женската,младите мъжки,имат по-малко ярка глава.Перата им също не са толкова ярки както при възрастните,често със зеленикав оттенък.
Обитават юго-източна Австралия и о-в Тасмания.Живеят в непроходимите горски лесове на височина до 2300 м.

През зимата - на откритите местности с дървета,обработваеми земи и паркове,понякога в покрайнините.
През лятото предпочитат сухите гори.
Изображение

Мигрират в летните периоди във високите гори,а през зимата в по-ниските долини или крайбрежни местности.

Популацията на тази птица е намаляла заради загубата на привичната им среда.В момента територията,където живеят влиза в националната паркова система и е защитена.

Тези птици привличат хората заради тяхната общителност и любопитство,поради което попадат в ръцете на бракониерите.
Това се отнася особено за младите птици.
Този вид се нуждае от животински протеини,иначе птицата започва да осакатява себе си и партньора си.

Хранят се със семената на евкалипта и акацията,ядки,плодове,месести зеленчуци,насекоми и техните ларви.
Изображение

Разхода на храна е икономичен,птицата не отлита от дървото,докато напълно не остане без плодове.

Характер: много доверчиви,забавни и весели.
Това е един от най-сложните видове за отглеждане в плен,защото са много капризни.Може да се развлича с пресни клони с листа,както прави в дивата природа.

В плен заменят клоните със клони от глог,върба.
Зърнените смеси трябва да съдържат ситни зърна.Ако е възможно при строежа на воалиерата изолирайте птиците,така че да не виждат съседите си.

http://www.elitparrots.ru/kakadu.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves