Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какаду Инка- cacatua leadbeateri

Какаду Инка- cacatua leadbeateri

Мнениеот meri » Сря Яну 04, 2012 6:54 pm

Един от най-красивите и изящни какаду.Оперението е бледо-розово до наситен розов цвят в зависимост от местообитанието.Дължината на папагала е 38-40 см,теглото на мъжкия 300-430 гр, на женската 375-440 гр.Дължината на перата на гребена достигат 18 см.Предните пера на гребена са бели,вътрешните ярко-червени с жълти участъци в долната си част,а горните краища- бели.Окраската на мъжкия и женската е еднаква.Ириса при мъжкия е тъмно-кафяв,почти черен,а при женската червено-кафяв.
Живеят в Централна и Юго-Западна Австралия,където има 2 подвида,които се различават по интензивност на окраската от розови пера на корема и гърдите.
Дължина на тялото 35-40 см.
Изображение

Населяват гористите местности,в повечето случаи живеят на много сух климат,близо до водоемите.Предпочитат евкалиптовите гори,храстите,обработваемите земи.Не им подхождат гъстите гори.
Живеят по двойки или малки стада.
Хранят се със семената от дърветата,храстите и тревите,ядки,плодове,корени,ларви на насекоми,зърно,цветя.В търсене на храна могат да мигрират на големи разстояния.По-голямата част от деня провеждат в търсене на храна,най-активни са рано сутрин и по-късно през деня.Пият вода два пъти на ден:сутрин и вечер.Когато е горещо почиват в короните на дърветата.Летят лошо,избягват да летят през открити пространства.
При изобилие на храна водят заседнал начин на живот.
Изображение

Двойката се формира за цял живот.Всеки партньор си има собствена територия,която ревностно защитава.Гнездят в полите на старите дървета,на височина 3-9 м.Постилат дъното с клони и кора.
Снасят 4 яйца,инкубацията продължава 23-25 дни.Яйцата се инкубират от двамата родители,женската през нощта,а мъжкия през деня. В случай на смърт на пилетата гнездят следващата година.Младите напускат гнездото на 3 месец,но още няколко седмици родителите ги дохранват.
Рядък вид,на някой места е заменен с розово какаду Eolophus roseicapillus.Популацията намалява заради разчистване на местата за селскостопански нужди.Намират се под защита във всички щати.

Много рядко се отглеждат в плен.Хващането и продажбата им е забранена.В Австралия се отглеждат само с разрешение на властите.
Продължителност на живот 50-80 години.

Подвидове:

Lophocroa leadbeateri leadbeateri -номинален подвид.Дължина на тялото 38 см.Разпространен в източната част на ареала.
Изображение

Lophocroa leadbeateri mollis- различава се от номиналния подвид с по-малките си размери.Разпространен в централна и западна Австралия.

Изображение

http://www.elitparrots.ru/kakadu.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves