Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Елмазена гургулица (Geopelia cuneata)

Елмазена гургулица (Geopelia cuneata)

Мнениеот meri » Сря Яну 04, 2012 8:09 pm

Дължина на птицата 19-20 см,женската много прилича на мъжкия,но е по-малка.

Родината на птицата е Австралия.Сухите тревисти равнини с храсти и отделни дървета с непресъхващи водоеми е местообитанието на птицата.Там се държат по двойки или малки стада,по-голямата част от деня провеждат на земята в търсене на семена- тяхната основна храна.
Гнездят невисоко,на клоните.Гнездата им са леки,постлани с малки клони и стебла трева.В зависимост от срока на сезона в различните местности размножаването е различно: на северо-западния континент -от май до септември; на юго-източния- от семптември до януари.
Гласа на тези птици е висок и нежен.Токуващия мъжки се кланя пред женската,надува гуша и разполага вертикално опашката.
Птиците обичат горещините и слънцето.
Изображение

В домашни условия при размножаване съществува едно затруднение,това е необходимостта от ултравиолетово облъчване на птицата.В случаите на недостиг,ембриона загива или в последните дни преди излюпването или в момента на излюпване.През лятото можете да поставите птицата на балкона.През септември трябва да преместите птицата в помещение,където се отглеждат на стайна температура.

За отглеждане и развъждане са пригодни клетки 100/120 см на дължина и 70-80 см на височина.В по-големи помещения могат да се отглеждат с други видове птици,но размножаването не е много успешно.Поради едновременното гнездене на отделните двойки птиците могат да си пречат.

За гнездене трябва да има кошница от ракита с диаметър 15,височина 5 см.Ако птицата живее на балкона,мястото за гнездене трябва да бъде защитено от дъжд и вятър.На дъното на кшницата се поставя тънък слой суха трева,а по дъното на клетката се разпръсква още малко материал за строене на гнездото.Ако нямате кошница,можете да използвате дървена кутия със същия размер.

Снасят 2 яйца,мъжкия и женската ги инкубират последователно.Пиленцата се излюпват след 13 дни.При нормално хранене на 11 дневна възраст напускат гнездото.Първите дни след излюпването прекарват повечето време на пода на клетката.
Родителите ги дохранват до едномесечна възраст.Младите,които се хранят самостоятелно,трябва да се отделят от родителите.През първите след излюпването пиленцата трудно излитат нагоре,за това ако воалиерата е висока,трябва да увеличите броя на кацалките.

Амазонските гургулици снасят яйца 5-7 пъти в годината.За да прекратите това интензивно производство на яйца,което отслабва организма на женската,отделете мъжкия през есента.

Хранят се с просо и канарено семе- сухо и покълнало.Задължително трябва да им давате мак,малки семена от плевели,нарязана зеленина.В периода на размножаване давайте покълнала пшеница,мека храна от смачкан сухар с яйце,но не го ядат много.Смачкана минерална храна и едър пясък трябва да давате постоянно.

http://zooschool.ru/birds/vidy/columbae/1.shtml
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves

cron