Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Някои видове гургулици

Някои видове гургулици

Мнениеот meri » Чет Яну 05, 2012 2:35 pm

Turtur tympanistria

Изображение

Дължина на птицата 19 см,опашка 8,5 см.
Разпространена е от Южна Етиопия до Южна Америка.
Населяват гъстите тропически гори,растящи по крайбрежието на езерата и моретата.Строят гнездата си в храстите или на дърветата.
Снасят 2 яйца с кремав цвят,2 седмици след инкубацията се излюпват пилетата.Излитат от гнездото на възраст 14-15 дни.
Хранят се на земята предимно с маслодайни семена и ядки,понякога с термити.

В домашни условия се отглеждат от 1871 г.Първото поколение е било получено в Англия през 1903 г.В Европа се внасят често и се развъждат във външна воалиера,където никой не ги безпокои.В клетки и други малки помещения снасят яйца,но не винаги дохранват пилетата до тяхната пълна самостоятелност.За построяване на гнездото са необходими същите устройства както при другите декоративни гургулици.Използват сухи листа и ленти от палмови листа за застилане на гнездото.

Хранят се със зърнена смес за малки гургулици,но с голямо съдържание на маслодайни семена(до 40%).Нуждаят се от мека животинска храна:брашнени червеи,какавиди и ларви на др.насекоми.Отглеждат се при стайна температура.

Streptopelia tranquebarica

Изображение

Дължина на птицата 22 см,опашка 9 см,женската е по-малка от мъжкия.
Разпространена е на Индустанския и Индокитайския п-ви и в северо-западен Китай.
Населява горите и културния ландшафт.
Основна храна са семената от различни растения.Строи гнездата високо на дърветата.Не понася да бъде обезпокоявана и при чест оглед напуска гнездото.Инкубацията продължава 14 дни,пиленцата излитат на възраст 11 дни.

Много страхлива птица,но е жизнерадостна и подвижна и не трябва да се отглежда в клетка или воалиера с други птици,особено малки,които може да уплаши със неспокойния си нрав.
Гнездовото устройство (къщики,кошници) се прикрепват към дърво или в ъгъла на стайната воалиера в най-спокойното място,където някой няма да я притеснява по време на инкубацията.
Основната храна е зърнена смес(просо,пшеница,овесени ядки,малко мак,канарено семе)и прясна зеленина.
През зимата се отглежда при температура 18-25 С.

Zenaida galapagoensis

Изображение

Дължина на птицата 21-22 см,опашка 6-7 см.Разпространена е на Галапагоските о-ви,населява местности обрасли с храсти,кактуси или отделни дървета.
Строи гнездото си в пукнатините на скалите,дупките на дърветата,сред камъните и в тревата.Пиленцата се излюпват на 13-15 ден от инкубацията,а излитат на възраст 17 дни.Брачните игри протичат на земята,не могат да летят дълго.
Основната храна са семена от растения,зелените шипове на кактусите и насекоми.

В плен лесно се размножава,може да се отглежда в малки клетки,но по-добре във воалиера.Добре живее с други птици.
Храни се с канарена смес,необходими са минерални добавки и покълнали растителни семена.

За развъждането на върха на воалиерата се закачва плетена тъкан за основа на гнездото или полуотворени дупки.Постила се със слама,сено,тънки клони.

Zenaida asiatica

Изображение

Разпространена е в южната част на Калифорния и Аризона до Централна Америка.В Южна Флорида е била аклимтизирана през 1959 г.,когато са били пуснати 10 птици отгледани в плен.През 1968 г,популацията вече е 200 птици,а днес се отбелязва увеличение на числеността и разширяване на ареала.

В домашни условия се среща рядко,по-често в зоопарковете.Отглеждането,грижите и размножаването не се различват от другите видове гургулици.При хранене със зърнени смеси трябва да се добавя бъз,боровинки,червени боровинки и прясна зеленина.

Streptopelia picturata

Изображение

Дължина на птицата 24-28 см,опашката 11-12 см.
Разпространена е на Мадагаскар и близките малки о-ви.На скалистите о-ви и кораловите рифове на Сейшелския архипелаг има подвид с червена глава и гръб.Днес ендемичния подвид съществува в чист вид само на два малки острова,смесен с аклиматизирания номинален вид- мадагаскарската гургулица.

Живее сред ниските храсти и отделно стоящи дървета,където на земята намира семена от растения,обича копра.Снасят 2,понякога 3 бели яйца.Отглежда се като останалите гургулици.

Streptopelia turtur

Изображение

Дължина на птицата 28-29 см,опашка 11-12 см.
Разпространена е почти в цяла Европа,Централна Лий, Северна Африка и Казахстан.Населява широколистни смесени гори,горски степи,а в степите и пустините живеят в речните долини.Гнездовия сезон е разтегнат,по времето когато едни птици имат пиленца,другите пристъпват към строителство на гнездото.

Гнездят по парковете,горичките и др.насаждения.Строят гнездото от корените на растенията,разполагат го на дърветата или в храстите.Снасят 2 яйца,инкубират 13-16 дни и двете птици.Родителите са много привързани към пиленцата и не напускат гнездото дори в случаите на опасност.На 20-21 ден пилетата добре летят,стават самостоятелни и напускат гнездовия участък,събират се в самостоятелни стада по 7-10 птици.

Основната им храна са различни семена на растения,също дървесни (бор, смърч, бреза, елша и др),ядки,малки мекотели и насекоми.През пролетта и лятото търсят храна в ливадите,пасищата,реките,а след узряване на царевицата на полето с пшеница,коноп,елда,просо.През есента се съсредоточават на посевите на слънчогледа.В този период силно затлъстяват.

Бързо привикват към новите условия на живот,стават ръчни и са приятни стайни птици.Във воалиера могат да се развъждат.

Streptopelia orientalis

Изображение

Разпространена е в южната част на Сибир,Далечния Изток,населява гори от различен тип и обширни гори в открития ландшафт.Гнезди в горите,по бреговете на реките и езерата,обрасли с дървета.В горите живее до височина 4000 м над морското равнище.Прелетна птица.Гнездото е по-голямо отколкото при другите птици,построено от клони и тънки пръчки,намира се невисоко на клоните.Извън гнездовия период живеят на малки стада.
В някой места са обект на спортен лов,за това на такива места са много предпазливи и не допускат хората наблизо.

Streptopelia decaocto

Изображение

Дължина на птицата 30 см,опашка 14-16 см.
Живее в юго-западна и южна Азия,в последните десетилетия активно се размножава по цяла Европа.
Живее в населените пунктове и селскостопанския ландшафт.Много доверчива,храни се в непосредствена близост до домовете,или се храни с домашните гълъби.При птиците в селските местности в храната преобладават зърнените култури,ядки,костилкови плодове,паднали на земята.

В повечето райони води заседнал начин на живот,а в по-северните райони е прелетна.
Строят гнездата на дърветата,корнизите и балконите на домовете от пръчки и сухи стебла от тревисти растения.Снасят 2 яйца,за годината снасят 3-4 пъти.Мъжкия охранява женската от другите мъжки докато не снесе първото яйце.След това прекарва малко време със женската и повечето време събира храна.

http://rog007.do.am/news/1-0-34
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves