Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на гулдови амадини

Отглеждане на гулдови амадини

Мнениеот meri » Съб Яну 21, 2012 1:58 pm

Изображение


До скоро гулдовите амадини са се смятали за топлолюбиви и дори терариумни птици,способни да оцелеят само при висока стайна температура и валжност,в изолация от обичайната стайна среда.
След време нежните амадини били адаптирани към условията,които може да си позволи човек в обикновено жилище.Сега гулдовите амадини се чувстват добре дори при +20 С.

Изображение

Какво трябва да помни начинаещия любител за успешното отглеждане на тези птици?

Клетката трябва да бъде поставена далече от течение,птицата трябва да получава качествена храна,постоянно да има достъп до чиста престояла вода.В клетката се поставят кацалки с различен диаметър,от неотровни дървета, в отделни хранилки трябва да има едрозърнест пясък,минерална смес/или сепия.

Клетката

Въпреки относително малкия си размер,гулдовите амадини са взискателни към жилищното пространство.Най-добрия вариант за двойка се смята клетка от 80 см на дължина,височината няма значение и може да бъде около 50 см.В по-малка клетка могат да затлъстеят от слабата си подвижност.При наличие на достатъчно количество свободно място тези птици могат да летят,периодично да висят във въздуха.Именно за това трябва да помните при поставяне на кацалките- те не трябва да бъдат много и трябва да има пространство за прелитане на максимално възможно разстояние.Гулдовите амадини имат къси опашки,което позволява да се поставят кацалки на малко разстояние от стената,но трябва да оставяте разстояние 3-4 см.

Изображение Изображение

Хранене

Хранят се със зърнена смес с голям процент непочистено просо.
Въпреки,че в природата хранят малките пиленца с насекоми,в домашни условия могат да отказват жива храна,ако не са приучени към нея.Приучаването към насекоми е полезно,но не е необходимо.

Гулдовите амадини се отнасят много положително към зеленината.Дълго време могат да игнорират клоните с листа,ябълките и другите плодове.
Важно е да приучите птицата към покълнали зърна,които съдържат голямо количество витамини.

Както всички малки птички,гулдовите амадини имат бърз метаболизъм,което ги прави много чувствителни към липсата на храна продължително време.Дори един ден без храна може да убие птицата.

Къпане

В природата гулдовите амадини живеят в условия на висока влажност.Постояяното наличие на къпалка е необходимо за успешното отглеждане на птиците в плен.Водата трябва да се сменя ежедневно,а през горещите дни,два пъти на ден.По време на размножаване къпалката също трябва да бъде достъпна постоянно.

Подготовка към развъждане

Подготовката към гнездене започва няколко месеца преди размножаване.През това време се удължава светлинния ден и започва да се дава покълнало зърно:първо по една чаена лъжичка на всеки две седмици,след това веднъж в седмицата,а непосредствено преди чифтосване и през целия период на хранене на пиленцата- ежедневно.Освен това предложете насекоми,мека яйчена храна,нискомаслена извара.По време на инкубация давайте само зърнена храна.

Изображение

Развъждане

При развъждане трябва да помните,че много поколения в плен са оцелявали с помощта на приемни родители,което се е отразило на качеството на родителския инстинкт на тези птици.
За това,ако искате да получите потомство,трябва да бъдете готови за неуспех.В случаите на неуспех не взимайте друга птица.
Оставете птиците да почиват и опитайте пак.Ако и двамата родители показват лошата си страна,двойката е неуспешна и трябва да ги разделите и да опитате с други птици.
Препоръчва се да се развъждат на възраст не по-малко от 10 месеца,предварително подгответе птиците за гнездовия период.Допустими са 2-3 снасяния за година.

Повечето птици предпочитат затворените гнездови къщички или плетени кошници с покрив.При избор на такава къщичка не трябва да забравяте,че ще се наложи да ги оглеждате,дори да опръстените пиленцата.Следователно,трябва да имате възможност да огледате гнездото отвътре,без да тревожите птиците.

Ако птиците не харесват къщичката,опитайте да поставите обикновена отворена кошница за гнездене на канарчета.
За постелка подхожда подсушена трева,поставете я в клектата,птиците сами ще я внесат в гнездото.

Още един критичен момент в разможаването може да стане това,че родителите да престанат да топлят пиленцата около 10 -я ден след излюпването.Малките все още нямат терморегулация и пера.
Някъде към 5-я ден пиленцата започват много силно да крещят.Виковете могат да продължават докато пиленцата не станат напълно самостоятелни,което е на около 40 дневна възраст.

Трябва да търсите дом на пиленцата след приключване на линеенето,примерно на възраст 4-5 месеца.Ако подложите пиленцата на стрес по-рано,има риск от задържане на линеенето или то да протече много болезнено.

Хранене в периода на размножаване

Използвайте покълнали зърна до пълната им замяна със суха храна.Ако пиленцата отказват да взимат влажни,можете леко да ги подсушите със салфетка.Важно е да помните,че по време на покълване храната трябва да се промива два пъти на ден,за да се избегне вкисване.

Ако птиците са приучени към жива храна,също трябва да давате.
Със самостоятелно приготвена яйчена храна не се препоръчва да ги храните.

Лечение на трахейни кърлежи

Особеното устройство на дихателния апарат на гулдовите амадини ги прави прекалено чувствителни към акарите.Болната птица може да престане да пее,при дишане да се чуват хрипове или щраквания.Само бързата реакция ще спаси живота на птицата.За това птицата трябва да се третира с препарат,който се нанася на кожата в областта на холката.Посъветвайте се с ветеринар и бъдете готови да реагирате.
Един месец преди развъждане трябва да проведете профилактична обработка,както и всяка новопридобита птица.
Не трябва да злоупотребявате с излишна профилактика,защото птицата може да се отрови.

Съвместно и разделно отглеждане

Изображение

Гулдовите амадини не са агресивни,за това могат да живеят с всякакви други мирни птици,със сходна диета.
Но не забравяйте,че при стадно отглеждане воалиерата е по-добрия вариант,отколкото клетката.Внимателно следете взаимоотношенията между птиците,за да ги разделите в случаите на сериозни конфликти.
Извън периода на размножаване можете да разделите мъжките от женските.
Не е за предпочитане да ги отглеждате сами,по-добре по двойки,стада или в малка компания с други мирни птици.

http://www.youtube.com/watch?v=dAPyr9ZZS6s

http://www.mybirds.ru/groups/amadins/gouldian.php
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves