Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Гривест гълъб (Caloenas nicobarica)

Гривест гълъб (Caloenas nicobarica)

Мнениеот meri » Сря Фев 08, 2012 2:31 pm

Един от най-красивите представители на семейство гълъбови и последния останал жив от едноименния род гривести гълъби.
Изображение

Под ярките слънчеви лъчи неговото оперение прелива с всички цветове на дъгата.На сянка цветовете са по-сдържани,придават по сив,обикновен вид на птицата.
Изображение

Родината на гривестия гълъб са малките острови на изток от Индия, от Никобарските и Андамански острови, до Соломоновите острови и Нова Гвинея.Живее на малки стада или двойки в джунглата, отдава предпочитание на необитаемите острови Малайзия,Камбоджа,Тайланд,Индонезия,Филипините.
Изображение

Усамотения начин на живот на далечните острови,където няма естествени врагове е наложил отпечатък на външния му вид.Това е тежка,с тегло до 600 гр.птица,израства почти 40 см на дължина,не обича много да лети.
Изображение

И въпреки,че стадата могат да се видят между островите в търсене на храна,по-голяма част от времето си провеждат на земята.Природата е надарила тези птици с мощни,издръжливи крака.Само приближаващата опасност може да ги накара да напуснат привичната за тях земя и да потърсят убежище в клоните на дърветата.
Изображение

През деня се обединяват в стадо и прелитат от един остров на друг в търсене на семена,плодове,ядки,насекоми.
Изображение

Особеното устройство на стомаха им позволява да смилат ядките с черупките.За разлика от другите видове,никобарските гълъби летят на колонии,а белите опашки им помагат да се ориентират в стадото.
Изображение

В началото на брачния сезон отлитат на един от отдалечените необитаеми острови,покрит с гъста тропическа растителност.Както повечето гълъби те са моногамни и избират партньора си за цял живот.
Изображение

Дори и далченото познанство не изключва ухажването и брачните танци,които могат да продължат няколко дни.Основата на брачната церемония са всевъзможни поклони,оцветени с ярките нюанси на повдигнатата мантия.След приключване на тържествената част настъпва чифтосването- мъжкия избира подходящо място за гнездо на няколко метра от земята и събира съчки,от които женската строи удобно гнездо.
Изображение

Снесеното яйце се инкубира от двамата родители по ред,всеки по две седмици.Излюпените пиленца са слаби и беззащитни и се намират под опеката на възрастните през първите три месеца на своя живот.
Изображение

Освен яркото оперение,гривестия гълъб е известен и с това,че е близък родственик на нелетящата сухоземна птица додо,изчезнала в средата на 17 век.Този факт е потвърден официално от учените на Оксфордския университет,след проведен анализ ДНК през 2004 година.

http://www.zoopicture.ru/grivistyj-golub/#more-23030
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Гривест гълъб (Caloenas nicobarica)

Мнениеот Koset0 » Сря Фев 08, 2012 6:11 pm

Прекрасен е ! :ba:
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Гривест гълъб (Caloenas nicobarica)

Мнениеот zizi123 » Съб Мар 31, 2012 11:57 am

Така е!!!!
Аватар
zizi123
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Мар 15, 2012 3:26 pm

Re: Гривест гълъб (Caloenas nicobarica)

Мнениеот Ати » Нед Фев 08, 2015 2:50 pm

много е красив с тази буйна грива :ba: :ba: :ba:
Аватар
Ати
Животинче с въпрос
 
Мнения: 27
Регистриран на: Чет Яну 08, 2015 5:34 pm

Re: Гривест гълъб (Caloenas nicobarica)

Мнениеот Ати » Нед Фев 08, 2015 2:53 pm

Аватар
Ати
Животинче с въпрос
 
Мнения: 27
Регистриран на: Чет Яну 08, 2015 5:34 pm


Назад към Птици - Aves