Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

"Любовна" авитаминоза при птиците

"Любовна" авитаминоза при птиците

Мнениеот meri » Съб Мар 24, 2012 11:57 am

Всички стопани на птици се сблъскват с това, че през пролетта птиците започват да линеят и губят оперение.Това е свързано непряко с периода на размножаване.

През пролетта при половозрелите птици се променя хормоналния фон, това е обослувено с растежа на половите жлези при мъжките и значителното изграждане на яйчниците при женските.Безусловно,такива прояви касаят половозрелите птици,при младите птици подобни промени са незначителни.

Изображение Изображение

В природата при всеки вид птица половата зрелост настъпва в различна възраст.Сред домашните пернати-вълнисти,неразделки,канарчета и амадини бързо достигат полова зрелост- в периода от излюпването на яйцата до следващия гнездови сезон,максимум след година са готови за размножаване.

При по-големите птици периода на полова зрелост може да настъпи по-късно- след година и дори след няколко години.Големите папагали,като ара,жако и амазони,благородни папагали,достигат полова зрелост към 3-4 годишна възраст.

Птиците,достигащи готовност за размножаване след няколко години,живеят по-дълго.Ако 99% от вълнистите папагали живеят 12-13 г.,то амазоните и жакото доживяват до 38-40 години.

Птиците,които имат дълъг срок на живот,се държат по-различно в гнездата по време на тревога по отношение към птиците,които живеят по-кратко.Малките птички с кратък срок на живот могат да нападнат нарушителя или да станат потенциална жертва,за да защитят малките си.

Големите птици отглеждат само по 1-2 пилета и то не всяка година,за това ценността на техния живот е много по-висока за природата,отколкото ценността на техните пиленца.

Как протича линеенето

Изображение

През пролетта,ако стопанина отглежда двойка птици,вероятно ще има пиленца,ако сложи навреме гнездова къщичка.
Но в случаите на единично отглеждане може да имате проблеми.Папагала досажда на стопанина си със своите постоянни ухажвания,започва безмерно да носи празни яйца,нагло се чифтосва с ръката или главата на стопанина си.

Пролетта е период на ярки цветове,чудесни и незабравими птичи песни.Мъжките със своето оперение,със силно и красиво пеене демонстрират на женската готовност за чифтосване и размножаване,като по този начин обещават силно потомство.
Изображение Изображение

Непосредствено след чифтосването и снасянето на яйцата с последващото излитане на пиленцата,възрастните птици започват да линеят.Някой птици престават да летят,крият се от враговете с малките си в растителността.Но повечето птици губят оперението си на части- в началото пада едно от маховите пера от крилата,а след това другите.

Перата на птиците падат симетрично и по този начин птиците не губят способност за полет,а само малко забавят своя курс.
Изображение Изображение

Хранене на пернатите в периода на линеене

Изображение

В плен птиците губят перата си постепенно.В природата птиците ефективно попълват свойте запаси с микроелементи и витамини за сметка на естественото хранене,но в плен трябва да им помагаме.

Всяка птица има своя определена храна,според вида си.За това не можем да обхванем всички пернати,отглеждани в плен.Съществуват някой принципи,които са крайъгълен камък заложен в нормите на всички храни предлагани на птиците.

Това е достатъчното количество витамини,микроелементи,аминокиселини,допълнителна слънчева инсолация,дори къпане на птицата.Не е тайна,че слънцето и водните процедури действат благоприятно на организма на птицата.Слънцето помага да се произвеждат витамини от групата Д.Водните или пясъчните процедури помагат на птиците да поддържат перата си чисти.
Изображение

В периода на линеене птиците трябва да приемат комплексни витамини,съдържащи А,Д,Е,В,Р,фолиева киселина,никотинова киселина.
Не забравяйте,че много производители на птичи храни добавят в своите смеси различни витамини.Но ако този опит е взет от промишленото птицевъдство,това не води до нищо добро по отношение на птиците,отглеждани в нашите домове.
За предпочитане е да се дават на птиците различни допълнителни зелени клони с живи пъпки или листа,плодове и зеленчуци,а за насекомоядните птици,в допълнение към сместа от пресни насекоми,яйца на мравки

В периода на линеене и размножаване това правило се променя и в продължение на 2 или 3 седмици трябва да се дават поливитамини.Но ако постоянно обогатяваме храната на птиците със синтетични витамини,след време те изпадат в другата крайност: от хиповитаминозата те плавно преминават в хипервитаминоза,която е страшна за птиците във вид на различни заболявания на черния дроб,бъбреците,кожата,перата,съдовата система.

С микроелементите в това отношение е по-просто: защото тялото няма да усвои повече от необходимото количество.Минералната храна може да бъде представена в различни минерални камъни,смеси,пясък.

За добро усвояване на калция и фосфора и другите микроелементи както по време на линеене,така и през останалия период добре подхождат комплексните хомеопатични препарати създадени специално за птиците,които се дават с водата.
Изображение Изображение

Аминокиселините птиците получават от животинските протеини-насекоми или извара,яйца.В периода на линеене и размножаване винаги е полезно да се дава и такава храна.Не трябва да се увличате и да давате на зърненоядните птици на постоянна основа тези съставки в другите периоди от живота,защото в такива случаи птиците не са предпазени от подагра,затлъстяване,липоматоза или други хронични заболявания.Прехранването също съкращава живота.

Птици,които не получават достатъчно количество микроелементи,витамини,аминокиселини и дори просто храна в периода на линеене,се различават с просто око.При тях на рулевите(опашни) пера се образуват pereslezhiny.Според броя на "линиите" може да се каже,колко пъти по време на растежа на перата птицата не е получавала необходимите компоненти.

Изображение

Преди размножтелния сезон и линеене при птиците,които мигрират,но живеят в домовете може да се прояви инстинкта за миграция.Птичките са неспокойни,започват да скачат в една посока диреткно в мрежата,а някой дори могат да спрат да ядат.Това поведение се повтаря два пъти в годината: пролетта и есента.

Не забравяйте след линеене да отрежете маховите пера на птицата,ако се движи свободно в жилището,защото в един прекрасен ден може да излети.

http://animal.ru/articles/%D0%9B%D1%8E% ... %B8%D1%86/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves