Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Плешив папагал (Pyrilia aurantiocephala)

Плешив папагал (Pyrilia aurantiocephala)

Мнениеот meri » Нед Апр 01, 2012 1:30 pm

Този вид папагал с абсолютно плешива глава и цветно оперение е бил открит през 2002 год. по време на една експедиция в басейна на река Амазонка.Тогава откритието станало истинска сензация- оказало се невероятно,че такава ярка птица дълго време се е намирала извън полезрението на учените.
Изображение

Необичайния папагал с плешива глава бил открит отдавна,но се смятало,че това са пиленца на друг вид папагал,така наречения украсен (Pionopsitta vulturina),които летели отделно от възрастните.Когато се изяснило,че всички птици са възрастни,били отделени в отделен вид и ги нарекли плешиви папагали.

Тези птици не се различават с големи размери,но имат много необичайна за папагалите външност.Лесно могат да бъдат разпознати по оранжево- кафявата плешива глава и ярко-червените пера под крилата,практически невидими,когато папагалите седят,и добре забележими по време на полет.
Изображение

Плешивите папагали са достатъчно рядък вид,който се среща само на изолирани участъци близо до бреговете на река Мадейра и Тапажос в Бразилия.Те веднага са получили статус на изчезващи поради ограничения брой птици в популацията и стопанската дейност на хората.Поради активното рязане на тропическите дъждовни гори все повече птици,живеещи в басейна на Амазонка,се оказват лишени от естестените си местообитания.
Изображение

http://www.zoopicture.ru/pyrilia-aurantiocephala/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves