Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо хапе корелата?

Защо хапе корелата?

Мнениеот meri » Пон Юли 02, 2012 3:52 pm

Ухапването в процес на игра не е ухапване в пълен размер,макар че може да бъде и болезнено.Корелата първоначално може да не прецени силата на ухапването при игра,но достатъчно бързо се учи да се захваща без да нанася неприятни усещания.

Основни причини,поради които може да хапе корелата са: страх; полово поведение; заболяване.

Всички останали причини са производни на описаните.

Страх- Ако корелата се страхува,тя издава предупреждаващо подсвиркване,разтваря крила и всячески "плаши".Ако от нейна гледна точка това изплашване е неефективно и няма път за отстъпление,папагала хапе.

Дори ръчната домашана корела ще ухапе,ако е изплашена силно.
Например,хванатия от воалиера папагал,ще хапе човека,защото помни как са го отделили от родното стадо,как са го гонили,за да го хванат,създавайки стрес в птицата.

Ръчната корела може да ухапе силно при опит да я изкъпете.И това се случва не защото не обича водата,и не защото има вреден и лош характер.
Просто има негативен опит - възможно е при първото къпане да е попаднала вода в очите или носа,струята да е била силна,водата студена или гореща,или дори корелата да се страхува от кърпата за бърсане след къпането.

Има страх и от неизвестното.Корелата може да ухапе и поради това,че й предлагат нещо непознато и плашещо.Не трябва да забравяте, че корелите са големи консерватори и всичко ново приемат с нежелание и предпазливост.За това не трябва да настоявате насила,а трябва да предлагате и запознавате.

Отучването от хапане поради страх може да бъде доста продължително.Необходимо е всеки ден да показвате,че няма никакво основание да се страхува,възможно е да се наложи да промените някой свои действия,за да престане да бъде плашеща ситуацията според корелата.

Полово поведение

Поведението на двойката- съвсем естествено е дори и най-ръчната корела да защитава гнездото и пиленцата.Понякога размера на "гнездото" може да нарасне до размерите на стаята или цялото жилище.Именно за това е важно веднага да определите помещенията,които можете да поредоставите на корелата,за да ги смята за своя територия.А останалата област позиоционирайте като ваша територия,която е безполезно да завоюва.

Собственост- корелата може да ухапе при защита на играчката или хранилката,решавайки че това е нейна неприкосновена собственост или дори полов партньор.Ако защитата е много яростна,вземете защитавания предмет и предложете друг.Най-често ревностно пазен предмет е огледалото или предметите с отразяваща повърхност.

Ревност- корелата може да ви ревнува от други животни или хора,дори от вещи.Или заради това,че сте се прибрали по-късно или че не сте се приближили веднага.

Доминиране- корелата може да се смята за главна в стадото и със своето ухапване ще търси послушание от вас и изпълнение на "волята й".Такава птица може да хапе,за да "дресира" човека,за да извърши желаните от нея действия.

Грешки в общуването- много често стопаните на корели сами са виновни за постъпката на птицата.Корелата реагира на човешката реакция,като член на своето стадо. И от гледна точка на птицата,ласкавите думи,вик или протест,са еднакво ценни.Ако допуснем,че стопанина отделя малко внимание на папагала,според корелата,дори когато се карате за пакости или ухапване- това вече е внимание и тя от време на време ще го постига по този начин.

На папагали,на които не се отделя достатъчно внимание или които са предоставени сами на себе си по цял ден,могат да хапят,за да докажат своята независимост.Хапането при такива папагали намалява според увеличаване на взаимодействието с хората,в съвместните игри и ситуации,когато човек от неутрално-негативен статус придобива статуса на компаньон и приятел.Когато корелата осъзнае,че от хапането резултатите са по-малки,отколкото дружбата и партньорството.

Заболявания

Всеки знае по себе си,че когато го боли нещо,иска да поседи,да полежи,никой да не му пречи.При корелите е същото.С изключение на този момент,че корелата както всеки папагал,може до последно да скрива своето заболяване и да се старае да не го показва с поведението си.Това е свързано с това,че слабите птици са обект за хищниците и много често ги гонят от стадото.За това птицата дори да не изглежда болна,но е раздразнителна и вредна- не се приближавайте към нея.Тя не може да спи,реагира на смяната на климата или състава на храната,започващото или преминаващо линеене,и дори на псхологическото състояние на своя стопанин.

Какво да правите?

Проявете търпение,отучването от хапането е дълъг процес.Обичайте птицата,дори хапещата.
Преоценете поведението си,премахнете дразнещите фактори за корелата.

В случаите на коригиране на предишните грешки,като възпитателна мярка могат да се използват:

- Забранителна дума, например "НЕ".Тя трябва да се произнася ясно,спокойно и твърдо.Като допълнителен сигнал можете да използвате пляскане с ръце.

- Имитация на птичето поведение.Ако се вгледате внимателно в поведението на птицата,можете да забележите,че своето недоволство изразява с напълно различни звуци.Когато птицата се готви да ухапе,произнесете звука,който изразява недоволство.

- Щракване по клюна- не трябва да бъде силно или болезнено.Трябва да следва веднага след или преди ухапването.Обърнете внимание,че някой корели могат да възприемат това като сигнал за по-яростна атака.

- Струя вода в носа от пръскалка- корелите не обичат много,когато водата попадне в носа им.Именно за това,веднага след ухапването можете да я пръснете от пръскчка.Това ще бъде вид наказание.

Можете да използвате методите,с които изразявате своето недоволство от действията на птицата.

http://arpop.com/2008/03/09/korella-byv ... l#more-233
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves