Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане и размножаване на неразделни папагали

Отглеждане и размножаване на неразделни папагали

Мнениеот meri » Пон Авг 13, 2012 6:20 pm

Недобросъвестните продавачи често убеждават купувачите,че неразделките с нищо не се различават от вълнистите,с изключение на това,че имат различна форма на тялото,и хората неволно очакват от неразделките способност към приучаване,разговор,общуване с други папагали.

Това не е така,истински ръчен папагал се получава само от изкуствено хранено пиленце,могат да произнасят не повече от 10 думи,а поставени в една клетка с вълнисти или корела,неразделките могат да създадат много неприятности.Въпреки недостатъците си,имат интересно поведение,те притежават весел,дори "нахален" характер,ярки разцветки.

Най-често повтаряният мит е :" Неразделките не могат да живеят сами и след смъртта на един от брачните партньори,вторият умира от мъка."
Това наистина е мит.Неразделките прекрасно понасят самотата,причината за смъртта на втората птица трябва да се търси или в инфекции,обща за двойката,или в неподходящите условия на отглеждане.Останалият един здрав папагал лесно образува нова семейна двойка.

Неразделките се адаптират добре към домашните условия на отглеждане и водят активен начин на живот,само трябва да организирате правилно местообитанието им.То трябва да се намира далече от отоплителни прибори и източници на различни миризми(кухня,местата за пушене),светлината трябва да бъде достатъчно,но не трябва да има преки слънчеви лъчи и огледални повърхности.

За да ги предпазите,се погрижете да няма течение,опасни животни и стайни растения(особено отровни).Клетката можете да оставите отворена,за да може папагала да се връща в нея по свое желание.Дъното на клетката можете да постелете с еднократна абсорбираща постелка,защото дървените стърготини или друг хлабав пълнител ще бъдат разхвърляни навсякъде.

В клетката трябва да има керамични съдове с вода и ситен пясък,постоянно необходими на папагала.Трябва да има отделен съд за течната храна,който задължително се мие след хранене.Тъй като хранителните остатъци могат да станат среда за развитие на бактерии и патогенни микроорганизми,клетката трябва да се почиства по-често,дървените детайли и съдовете да се попарват.

Неразделките не трябва да се къпят: те правят това сами.Почистват перата си в малка ваничка с вода или мокри листа.Можете да поставите такава в клетката.Водата трябва да бъде топла,за да не се простуди птицата.

Новите папагали задължително се поставят под карантина- две седмици се държат отделно.

Женската се поставя при мъжкия,тъй като женските са по-агресивни.
Периодично трябва да оглеждате всички папагали за заболявания или травми.Не е излишно да правите анализи за паразити и инфекции.

Тази статия е посветена на три вида неразделки,срещани по-често при любителите.Розовобузите неразделки,маскови и неразделни папагали на Фишер отдавна се размножават в плен и могат да се смятат за одомашнен вид заедно с вълнистите и корелите.
Отглеждането и размножаването на тези три вида много си приличат.Другите видове неразделки не попадат често при любителите,случаи на развъждане при тях са редки и са успешни само при отглеждане във големи воалиери.

Най-ярко се проявява поведението,характерно за тази група при отглеждане на двойка или стадо от няколко птици,главното е да осигурите достатъчно просторна клетка или воалиера.За тези папагали са необходими големи помещения,защото недостатъчния полет причинява затлъстяване,което не може да се компенсира дори със строга диета,а ако ги ограничавате в храната,започва трудно отстранимо нарушение на обмяната на веществата.Минималният размер на клетката за двойка е 60/40/50 см.При този размер е важно да не преграждате вътрешното пространство на клетката,а да създадете максимална възможност за полет.
Изображение

Хранене

Неразделките постоянно са готови да ядат,това е свързано с активността на техния стомашно-чревен тракт и бързия метаболизъм.За това трябва да предлагате храна по-често.Зърнената храна трябва да бъде почти 3/4 от общия обем храна.Растителната храна може да се дава настъргана или нарязана на парчета,поставени в пръчките на клетката.

Храненето на неразделките не е сложно,основната им храна е зърнената смес.Но трябва да се използват храни на известни,проверени производители,предназначени за средни папагали.Ако нямате такава възможност,правете сместа самостоятелно.Изобщо не подхождат смесите за вълнисти папагали.Само внимавайте със слънчогледовите семки в тази смес,ако забележите,че някоя птица е по-неподвижна,значи че яде много семки.Решение на проблема може да бъде поставяне на допълнителна хранилка.

Допълнителни компоненти както и при другите папагали са плодове,зеленина,моркови,варено яйце,извара.
Морковите,яйцата и изварата извън периода на размножаване трябва да се използват рядко и по малко.
Въпреки изобилието на зеленина,плодове,неразделките задължително трябва да получават витамини.Дозировката ще ви каже вет.лекар,като вземе под внимание витамините в храната,ако използвате готови храни.Най-опасно за неразделките е недостига на вит.В12,който се въвежда в диетата изкуствено.

От зеленчуците и плодовете може да се дават: праскова,ананас,моркови,ябълка,банани,кайсии,киви,манго,
пъпеш,чушка,карфиол,череши,круши,портокал,нар,грейпфрут,сливи,грозде,репички,ряпа,зеле,магданоз,
домати,мандарини,броколи,краставици,орехи,офика.

Колкото до протеиновата храна,можете да давате нискомаслени млечни продукти (сирене, кисело мляко), но в никакъв случай месо и риба.Ларви и червей не се препоръчват.

Минерална добавка трябва да има задължително в клетката.Не ви съветваме да купувате ръчно изработени,за птиците е важен калциево-фосфорния баланс.Можете да давате стрит тебешир,черупки и костно брашно- като минерални добавки.

Осветление

Много важно,а понякога и критично в отглеждането и размножаването на неразделките е правилното осветление.Използването на лампи с ултравиолетова светлина е необходимо условие за успешно развъждане и отглеждане на пълноценно потомство.Необходимо е да имате още една обикновена крушка (15-25 Вт),поставена в единия ъгъл на клетката(не над гнездото).Това ще даде възможност на птицата да се топли,когато поиска,и ще продължи светлинния ден без допълнително облъчване по време на хранене на пиленцата.В гнездовия период специалната лампа за птици трябва да бъде включена не повече от 10 часа на ден,при затруднено линеене или повишена полова активност на птицата,времето за използване на лампата може да се намали до 6-7 часа.

Подготовка към размножаване

Изображение

За размножаване се допускат неразделки на възраст 1 год, или по-възрастни,при условие,че след последното линеене е минал не по-малко от месец,птиците са здрави,активни,недостига на тегло или затлъстяване оказват отрицателно въздействие на процеса на гнездене,както и на здравето на бъдещото потомство.

Подготовката към размножаването не е трудна,но е желателна процедура.Ако поставите неподготвена двойка,рязко се увеличава вероятността от неоплодени яйца или липса на пилета.

Подготовката на двойката отнема 2 седмици.
През това време се увеличава светлинния ден,количеството на яйцата и изварата,въвежда се покълнало зърно.Изображение
Главно условие е постепенната промяна на режима на отглеждане.Увеличаването на времето с включена ултравиолетова лампа,не трябва да бъде рязко(приблизително по 15-20 мин, на ден),към края на втората седмица продължителността на облъчване трябва да достигне 14 часа на ден и да остане такава през цялото време на размножаването.Можете да увеличите светлинния ден до 15-16 часа за сметка на обикновената лампа.Увеличете малко количеството мека храна.В началото на двойката птици се дава 1 чаена лъжичка през ден в продължение на седмица,след това всеки ден,след това количеството мека храна достига до 1 чаена лъжичка на двойка всеки ден през цялата подготовка.Намалява се количеството зърнена храна.Зеленината и плодовете не се ограничават.Към края на втората седмица поведението на птиците забележимо се променя.Та са по-активни,пеят повече,започват да търсят тихо кътче в клетката.След 2 седмици се дава гнездото на птиците.

Строителство на гнездото

За размножаване на неразделки подхожда гнездо вертикален тип.Основа: 15/15 см,максимума е 18/18 см, височина 25 см,диаметър 5-7 см.

За построяване на гнездото могат да се използват клони от ива,липа,бреза,плодни дървета.Клоните с диаметър до 0,7 см се нарязват с дължина 8-10 см и се предлагат на птиците.

В процеса на одомашняване при много птици е нарушено гнездовото поведение.

Важен момент за развитието на яйцата е поддържането на оптимална влажност в гнездото.Ако в жилището е много сухо,трябва да вземете мерки,иначе дори ако развитието на пиленцата протече нормално,ще им бъде трудно да счупят черупката на яйцето.Най-простия и надежден метод за повишаване на влажността в гнездото е да се капе по една капка вода във всеки ъгъл на гнездото по 1-4 пъти на ден,въпреки че някой женски се справят сами с проблема- влизат в къпалката и след няколко секунди се връщат в гнездото.

Извеждане на пиленцата

Изображение

Когато предоставите гнездо,отново започва промяна в храненето на двойката.От този момент напълно се изключва зеленината,плодовете,дават се в малки количества.Меката храна птиците получават до снасяне на първото яйце.Когато започне снасянето,храната на птиците се променя: в нея остават само зърнените смеси и покълналото зърно.Ако птицата не се откаже,давайте малко парче ябълка на ден.

Следващите промени в храната се внасят с появата на първото пиленце.Отново започвате да давате мека храна по 1 чаена лъжичка за всяко пиленце+ лъжичка за възрастната двойка.Когато най-малкото пиленце стане на седмица,давайте овесена каша,варена във вода без сол и захар,основно от просо и овесена каша и понякога ориз.През това време птиците отново ядат плодове,количеството на които постепенно се увеличава.

След като пиленцата излязат от гнездото,се премахва горния замърсен слой и се поставя слой свежи клони.Не се препоръчва напълно да сменяте или почиствате гнездото,защото птиците увлечение в новото строителство могат да забравят да се чифтосват.При пълна замяна на клоните,има вероятност да се увеличи броя на неоплодените яйца.

Пиленцата трябва да бъдат с родителите си докато ги хранят.В същото време добавяйте овесена каша.След отделяне на пиленцата 2-3 дни не им давайте мека храна,ограничете кашите и зърнените смеси,а след това по малко отново ги въведете.Плодовете се предлагат постоянно,зеленината се въвежда на 3 месечна възраст,постепенно се намалява количеството мека храна.

Второто снасяне често започва,когато пиленцата от първото още не са отделени,много е важно да не пропуснете момента на възможна агресия от страна на възрастните птици.Ако забележите,че родителите започнат да гонят пиленцата от гнездото,веднага ги преместете.След преместването е важно да следите пиленцата да се хранят нормално и задължително да имат вода.

Единствената разлика между първото и второто снасяне е в това,че в края трябва да създадете условия да няма трето.За това приблизително седмица преди излизането на последното пиленце от гнездото намалявайте ултравиолетовата светлина с 30 мин. на ден.За да не пострадат от намаляване на светлинния ден пиленцата,през това време включвайте обикновената лампа.По същото време се променя състава на меката храна-яйцето постепенно се заменя с извара.Когато последното пиленце излети от гнездото,можете да свалите гнездото.Обикновено пиленцата от второто снасяне се дохранват по-дълго от родителите и дори след като спрат да ги хранят,известно време те могат да се намират с родителите,но не забавяйте този момент много,защото храната на подрастващите пиленца и възрастните птици се различава.

Линеене

Известно време след отделяне на пиленцата,възрастните птици започват активно да линеят.Ако птиците са здрави и в жилището въздуха не е прекалено сух,линеенето протича леко.Ако линеенето се забави,намалете светлинния ден,поставете овлажнител за въздуха и се консултирайте с ветеринар,какви препарати трябва да давате.Не купувайте препарати за подобряване на оперението без консултация със специалист- включените в тях витамини,добавени към тези,които давате,могат да причинят хипервитаминоза.

Какъв пол да изберем за единично отглеждане- женските са по-необщителни и с възрастта стават по-диви.Мъжките са по-общителни и привързани.При единично отглеждане се нуждаят от много внимание.

Колко птици да вземем,една или двойка- ако не можете да отделяте много внимание на птицата,купете две.
Изображение


Ако в дома ви живее двойка неразделки,да знаете,че тези папагали особено придирчиво си избират двойка.Може да възникнат постоянни кавги или битки,между папагали,които не се харесват.В такава ситуация по-добре ги разделете и ги подръжте разделени известно време,а след това ги поставете в едно гнездо.Ако опита е неуспешен,търсете нов партньор.
Изображение


Каква кацалка да изберете- подхождат кацалките за вълнистите папагали,но минималния диаметър на кацалката трябва да бъде не по-малко от 2 см.
Изображение


Как да определим пола- сложно е да се определи по външния вид,най-достоверно може да се определи с ДНК анализ.

Как да определим възрастта- ако това вече не е пиленце,възрастта не може да се определи.Първото линеене започва примерно на 5-6 месеца,ако линеенето вече е преминало,е невъзможно да се определи възрастта.
Изображение


Разновидности

Изображение

Изображение

Розовобузи
Изображение Изображение

Фишер
Изображение Изображение

Маскови
Изображение Изображение


http://www.youtube.com/watch?v=OLrEmx41LzQ

http://www.youtube.com/watch?v=LEZyoJx8 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=DOeumZIr ... re=related

http://www.mybirds.ru/groups/popug/lovebirds/
http://volnistij-gorod.ru/viewtopic.php?f=39&t=4469
http://popugay.crimea.ua/vidi/nerazluchniki.php
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves