Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Размножаване при амадините

Размножаване при амадините

Мнениеот meri » Вто Авг 14, 2012 4:19 pm

Повечето амадини лесно се размножават,но трябва да им създадете подходящи условия.При домашно отглеждане естествените природни цикли при птиците се нарушават,и птиците са готови да имат поколение по всяко време на годината,при наличие на достатъчно осветление и хранене.
Изображение

Примерно,1,5-2 месеца преди планираното размножаване можете да "обновите" организма на амадините,поставете ги да живеят на къс светлинен ден около 9-10 часа.През това време птиците сменят оперението,и половите им жлези са по-подготвени за размножаването.След това трябва ежедневно да увеличавате продължителността на светлинния ден,оставяйте лампата включена с 10 мин.повече.При светлинен ден от 12-14 часа започва да се проявява активно инстинкта за размножаване.Важно е да осигурите подходяща влажност в помещението(60-70%) и температура + 20-26 С.

За да бъдат готови физически птиците към възпроизводство и да имат здраво потомство,трябва да разнообразите диетата им,да я обогатите на витамини.Подходящи за тази цел са цели плодове,сочна зелена храна,покълнало зърно.Положително влияние на репродуктивната функция на амадините оказват богатите на вит.Е семена и покълнал лен,пшеница; съдържащи биотин покълнал овес и яйчен жълтък,моркови- като източник на вит.А.На женската можете да предложите натрошена яйчена черупка или миди.

За успешното развъждане е важна симпатията вътре в птичата двойка.Ако птиците спокойно живеят заедно и започват да се ухажват- можете да сте сигурни в успеха.Незапознати птици се нуждаят от 2-4 седмици,за да свикнат.При взаимна агресия и непримиримост сменете партньорите,защото са много придирчиви.

Женската и мъжкия трябва да бъдат от 1 до 6 год.Дори не трябва да им позволявате да се размножават преди достигане на 6 месечна възраст- това ще помогне да избегнете усложненията със снасянето и здравето на пиленцата.Препоръчва се да дъжржите птиците в достатъчно просторна клетка,за да бъдат в добра физическа форма и да не страдат от недостиг на движение.

Когато амадините са подготвени,трябва да поставите гнездо(по-добре затворено,с отвор) и да предложите голямо количество сух растителен материал за неговото устройство:сено,трева,стебла.Женската сама започва да строи гнездото в рамките на една седмица,демонстрира готовност към развъждане.При успешно развитие снася за няколко дни 4-7 яйца.

Инкубирането на яйцата се провежда и от двамата партньори,продължава 11-15 дни.След 3-4 седмици пиленцата напускат гнездото.Когато се прекрати храненето на пиленцата от родителите,можете да ги преместите.По време на размножаване и отглеждане на потомството,поставете клетката на спокойно място,а гнездото замаскирайте- така е по-добре на птиците.

Условия за успешно развъждане на амадините

Одомашнените амадини могат да започнат да се размножават по всяко време на годината,но по-добре от март до юли включително.По-ранното развъждане е нежелателно,защото продължават дългите нощи,светлината и топлината са малко,в храната не се съдържат достатъчно витамини.В резултат женската не седи на яйцата,не храни пиленцата,при младите се появява авитаминоза и други незаразни заболявания.През август птиците линеят,за да пристъпят през пролетта към създаване на поколение и хранене на пиленцата.

С настъпване на гнездовия сезон трябва да създадете комплекс от външни стимули,които помагат за успешното развъждане:дължината на светлинния ден (не по-малко от 14 часа),наличие на подходящ партньор и нормални взаимоотношения помежду им,условия за проява на полово влечение(наличие на гнездо),материали за гнездо,наличие на подходяща храна за хранене на пиленцата.

Липсата на всеки един от тези стимули може да доведе до блокиране на процеса на размножаване от страна на невроендокринната система.Промяната на стимулите,постоянен стрес,лошо хранене и грижи могат да спрат или да направят невъзможно нормалното размножаване.

Линеене и размножаване

Ако птиците линеят по време на инкубация,или лошо хранят пиленцата,или съвсем ги изоставят или снасят неоплодени яйца.За съжаление някой любители не обръщат внимание на тези съвети и събират птиците,а сред младите пилета се появяват слаби,хилави и непълноценни птици,които са непригодни следващата година да дадат потомство.

Инбридинг

Категорично е недопустимо чифтосването на близкородствени амадини.По изключение се допускат до размножаване на мъжкия с неговата дъщеря или женската с млад мъжки.
От близкородственото чифтосване се получава хилаво,лошо развиващо се потомство,и е необходимо сериозно бракуване на младите.Инбридинга се прилага много рядко,например,при селекционно-племенна работа,когато се произвежда нова разновидност амадини.За това птиците трябва да се взимат от различни хора,за да се избегне инбридинга.

Пиленцата на амадините

Изображение

Обикновено снасят до 6 яйца,но не всички са оплодени,за това е трудно да се каже колко пиленца ще има.След своевременната инкубация започват да се излюпват пиленцата.Те са голи,с непропорционални тела,покрити с тънка кожичка,понякога с лек пух.Пиленцата имат розов цвят.Клюновете са достатъчно големи,очите затворени.След няколко часа малките пиленца започват беззвучно да просят храна,разтварят широко уста.
При хранене на пиленцата,трябва да обърнете особено внимание на балансираността на храната.

Няколко часа след излюпването си пиленцата са способни да приемат храна от родителите.
В първите дни ги храни основно майката,след това се включва и бащата.В този период е много важно да се осигури на възрастните пълноценна диета,богати продукти от животински произход.Пиленцата се хранят с леко преработена от родителите храна,а след това с оригната в клюна храна.

При достигане на 3 дневна възраст започват да пискат,привличат вниманието на възрастните.Външно малките са грознички,имат тяло с голям размер.След две седмици от гнездото може да се чуе не писък и отделни звуци,а истинско птиче бърборене- укрепналото потомство все повече започва да заявява за себе си и да иска храна.

Дори при изобилие на растителна храна амадините в период на хранене на пиленцата се нуждаят от храна от животински произход-живи насекоми или техните ларви,жълтък от яйце.От насекомите давайте брашнени червеи и молци.С тази цел молците и червеите ,варения жълтък или яйчения прах се смесват с меката храна.Също така се прилагат у промишлените яйчени смеси за пиленца.

Какво може да ви учуди във външния вид на пиленцата? Грозотата,която е следствие на неразвитата мускулатура,появяващите се зачатъци на пера.Начинаещите често се страхуват от странния вид на гушата на малките: тя е голяма,леко просветва,а под кожицата добре се виждат зърната,с които ги хранят родителите.Ако гушата е сбръчкана и почти празна- значи,малките не се хранят достатъчно.Като допълнителна храна можете да купите суха смес за изкуствено хранене на птици или смлени зърна в млечна зрялост и храна от животински произход.За хранене се използва спринцовка,пинсета или специално приспособление.

На възраст 5-7 дни малките отварят очи,и пиленцата са по-симпатични.При нормално развитие малките напускат гнездото към 3-4 седмица след излюпването.В продължение на 1-3 седмици родителите ще хранят напусналите гнездото малки.Малките амадини имат нетипична за възрастните окраска на клюна и перата.Според израстването и линеенето това преминава.

Причини за смъртта на пиленцата и ембрионите

След построяване на гнездото женската снася 4-5 яйца и започва да ги инкубира.Това продължава около 12 дни.Понякога се случва,че от оплодените яйца не се излюпва нито едно пиленце или само част от тях,а останалите умират в ембрионален стадий.Това може да се случи от замърсяване на черупката на яйцето,наличие на паразити в гнездото и др. причини.

Израстване на младите амадини

Накрая пиленцата се излетели от гнездото и са станали напълно самостоятелни,те седят уверено на кацалката,тялото им е охранено,но не трябва да смятате,че всички опасности са преминали.Излитането на пиленцата е не по-малко отговорна задача за любителите,отколкото отглеждането и чифтосването,инкубирането.....
Обърнете внимание на поведението им,следете строго за наличие на разнообразна храна,поддържайте нормална температура.Пиленцата могат да удавят във водата,когато искат да пият,или във ваничката за къпане.За това дълбочината на водата не трябва да превишава 1,5 см,но най-добре премахнете всички съдове от клетката.
Пиленцата могат да загинат и ако след излитането от гнездото птиците се откажат да изпълняват родителските си задължения.За такива случаи трябва да имате приемни родители,най-подходящи са японските амадини.

Как да поставите правилно яйцата при двойка японски амадини

Не трябва да си правите извод,че всяка двойка японски амадини са пригодни за тази цел.Стопанина трябва да провери дали двойката е способна да изпълни задачата.

Яйцата се поставят в другото гнездо,когато инкубиращата птица напусне гнездото,общо яйцата не трябва да бъдат повече от 6 или пиленцата.Поставяйте яйцата сутрин или вечер,но не по средата на деня.Всяко яйце се взима с лъжичка и внимателно се пренася от едното гнездо в другото.След като приключите следете дали женската ще влезе в гнездото.Ако е неспокойна и не влиза дълго,можете да опитате с леки движения на ръката да я накарате да влезе,но за някой женски не подхожда такъв подход,при появата на ръката започва да се мята по клетката и не влиза в гнездото.Това особено се отнася за зебровите амадини.Ако женската влезе в гнездото и дълго не излиза,не е забелязала подмяната.Всички яйца трябва да принадлежат на един вид,иначе след излюпване на пиленцата чуждите ще бъдат забелязани и изхвърлени от гнездото.

Понякога амадините,особено зебровите,изхвърлят своите пиленца и започват отново да снасят и инкубират яйца.Пиленцата могат да останат без родители и поради друга причина.За спасяване от смърт,трябва да ги поставите в гнездо при друга двойка от същия вид,които имат пиленца на същата възраст,и приемните родители хранят изхвърлените заедно със своите.

Ако нямате подходяща двойка от същия вид,можете да ги поставите в гнездото на друг вид,но при условие,че пиленцата на приемните родители се разпределят по гнездата на същия вид.

Пеене на амадините

http://www.youtube.com/watch?v=Q650r9J8VWk

http://www.youtube.com/watch?v=ccmtU5Vd ... re=related

Излизане на пиленцата от гнездото
http://www.youtube.com/watch?v=wAya-b5c ... re=related

http://www.strausof.net/types/amadiny/
http://amadinagoulda.ru/index/razvedeni ... quot/0-226
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves