Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отлеждане и размножаване на японски амадини

Отлеждане и размножаване на японски амадини

Мнениеот meri » Чет Авг 16, 2012 12:10 pm

Малки зърненоядни птички с кафеникаво оперение- от почти черен цвят до бял.
Появили са се преди няколко стотин години в Китай,след това в Япония, Европа и т.н.

В природата японските амадини не съществуват.

Мъжкият и женската не се отличават външно,но пола лесно се определя,пеят само мъжките,а женските снасят яйца.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Плюсове за отглеждане

- Японските амадини са одомашнени преди няколко стотин години и много поколения птици живеят и се размножават в клетки,преминали са естествен подбор на оцеляване в тези неестествени условия,което осигурява лесното им отглеждане и размножаване.

- Миролюбиви към представителите на своя вид и приспособими към други видове.

- Не са шумни.

- Имат много разновидности на окраската,често се срещат гребенести птици.

- Подвижни птички,удоволствие е да се наблюдават.

Минуси за отглеждане

- Въпреки разнообразната окраска,всички цветове са различни оттенъци на кафявото.Няма никакви зелени,червени,сини цветове и не се предвиждат в бъдеще.

- Не са ръчни,за разлика от други папагали.


- Песните им не са сложни,не са славеи или канарчета.

- Трябва да се грижите за тях,да ги поите и т.н.

Отглеждане

Отглеждането на японските амадини е лесно,подходящи са и за начинаещи.

Какво трябва да правите:

- Японските амадини са много социални птички.Не се чувстват комфортно сами,въпреки че 30-40 дневната карантина преживяват без вреда за здравето и психиката.За това ги отгледайте на стадо или поне двойка.Ако не планирате развъждане,можете да отглеждате заедно няколко мъжки,конфликти вътре във вида са много редки,а сериозни битки не се случват.

- Клетката за отглеждане на две амадини трябва да бъде правоъгълна с дължина от 50 см,ширина 25-30 см и височина по-голяма от ширината.В такава клетка можете да поставите кацалката така,че птиците не само да скачат от една на друга,но и да прелитат.

Не се препоръчва оглеждане в малки клетки,защото са много подвижни и постоянно ще трият оперението в стените на клетката,няма да имат възможност да летят и губят физическата си форма след време,което се отразява на тяхното здраве.

- Правилно и разнообразно хранене.

- Минерална добавка трябва да има постоянно в клетката,независимо от това,дали я употребяват или не.

- Прясна вода без хлор,престояла не по-малко от ден.

- Определен светлинен режим.Ако клетката с птиците се намира далече от прозореца,е необходимо допълнително осветление.Трябва да включвате лампата по едно и също време.

- Разумна хигиена- клетката с птиците трябва да се почиства периодично,да не се допуска замърсяване с фекалии и храна,или вода.

- Японските амадини обичат да се къпят,и могат да го правят по няколко пъти на ден.

Какво не трябва да правите

При отглеждане на японски амадини не трябва да допускате в дома декоративни и недекоративни птици.

- Забранено е течение;

- Студове и резки промени в температурата;

- Липсата на вода и храна продължително време;

- Пушене в помещението,където живеят птиците;

- Нехигиенични условия;

- Свободни полети не се препоръчват.

Хранене

Можете да храните амадините разнообразно със: зърнени смеси,зелена храна,покълнало зърно,яйчена смес,минерална добавка.

Зърнена смес- около 1 чаена лъжичка на ден.Състои се от различни сортове просо,канарено семе,малко количество полски култури,рапица,ленено семе и др.

Зелена храна- не е заместител на зърнената смес,а е допълнение към диетата.
Можете да давате ежедневно във всякакви количества.Ако сте мили зеленината преди да я дадете,трябва да я подсушите за избягване на храносмилателно разстройство.Единствения период,когато трябва да ограничите количеството зелена храна е по време на размножаване,първата седмица от живота на пиленцата.

Настъргани моркови,листата на различни видове салата,зеле,китайско зеле,звездица,глухарче,недоузрели семена на цветя.

Покълнало зърно- много полезно допълнение към диетата,а по време на израстване на пиленцата -изключително необходимо.Просо,слънчоглед,овес и др.

Яйчена смес- тази смес се подготвя от настъргано варено яйце,настъргани моркови,натрошен сухар от бял хляб.

Тъй като японските амадини са зърненоядни,не се нуждаят от мека храна,освен по време на линеене и не всеки ден.Но тази смес е необходима на птицата при хранене на пиленцата,защото съдържа необходимите за развитието на пиленцата животински протеини,мазнини и т.н.

Минерална добавка- трябва винаги да присъства в клетката.Дори да смятате,че не ги употребяват-задължително е да има в клетката.

Размножаване

Тези птици се размножават по всяко време на годината,но по-добре да предоставите условия през пролетно-летния период.

Целият цикъл отнема 50-55 дни или повече,ако се смята и процеса на подготовка,и се състои от няколко етапа,преминаващи един в друг:

- Подготовка към размножаване

- Снасяне на яйцата и инкубация

- Развитие на пиленцата в гнездото

- Излитане от гнездото и преминаване на пиленцата към самостоятелно хранене и съществувание.

Подготовка към размножаване

Птиците трябва да бъдат здрави,без никакви физически дефекти.

Птиците трябва да бъдат достатъчно възрастни,но не стари.Възрастта на женските е по-критична,отколкото на мъжкия.Най-често се препоръчва да размножавате птици,не по-млади от 9 месеца.

Размножавайте ги в отделни клетки,въпреки,че без проблем се разможават и в общото помещение.Но,ако в помещението има други видове птици,те могат да попречат на амадините.Двойката се формира случайно; поради общителността си всички амадини ще се стремят да влязат в едно гнездо и в него могат да снесат няколко женски.При инкубиране и хранене на пиленцата също всички птички ще се стараят да участват в процеса и цялата тълпа ще бъде в едно гнездо.Всичко това е безобразие и може да не завърши добре.

Основен стимул към размножаване е продължителността на светлинния ден,разнообразното хранене с животински протеини,наличие на гнездо и гнездови материал.

Няколко дни преди размножаването трябва да осигурите качествено и разнообразно хранене- да увеличите количеството зелена храна и покълнало зърно(ежедневно).Много е важно наличието на източник на калций в клетката- обърнете внимание на минералната добавка(сепия,едрозърнест пясък,счукана яйчена черупка,креда,варовик).За подобряване усвояването на калция и правилния калциево-фосфорен баланс,можете да проведете курс витамини(особено вит.Д3),но е много важно да спазвате дозировката,защото хипервитаминозата е по-опасна за птиците,отколкото хиповитаминозата,която може да се избегне с даването на прясна зеленина,плодове и зеленчуци.
Постепенно трябва да направите светлинния ден до 12-16 часа.

Необходимо е гнездо с гнездови материал вътре.Използвайте за гнездови материал меко сено,пакети от кокосови влакна,изрязани на ленти с 5-10 см на дължина,бяла хартия.

За гнездо подхожда дървен кубичен сандък с вътрешни страни около 12 см,със подвижен покрив и фронтална страна затворена само наполовина или две трети,така че в горната част на върха да има празнина с височина 4-6 см.На фронталната страна не е лошо да направите кацалка или пръчка,на която могат да седнат преди да влязат в гнездото.
Изображение

Тези птички могат да се размножават и в кошница със сферична форма с отвор с достатъчна големина и скрепени една с друга във вид на топка две плетени основи и дори в правоъгълни пакети от мляко с изрязан отвор.

Гнездото трябва да се окачи на отворената врата от външната страна на клетката,за да не се намали нейното пространство,и в същото време да имате достъп за контрол вътре в гнездото(към контролирането на гнездото амадините се отнасят лоялно,но не ги безпокойте излишно).

Изображение

Гнездовия материал в гнездото трябва да бъде със слой 1,5-3 см,за който е по-добре да се погрижите вие,защото японските амадини не се стараят много в строителството и могат да снасят яйцата и на равна повърхност,в резултат на което могат да ги разпръснат или да ги загубят.Когато закачите гнездото,започнете да добавяте в храната яйчена смес заедно с зелената храна и покълнало зърно.Не забравяйте,че яйчената смес бързо се разваля,не забравяйте за минералната добавка(калция е необходим за формиране на яйцата).

След привикване и устройството на гнездото,което може да отнеме от 3 дни до 2 седмици,птиците започват да се чифтосват и женската снася 4-6 бели яйца,по едно всеки ден.

Това е един от най-критичните периоди,защото женската може да получи засядане на яйцето,което е гибелно за птицата.За щастие се случва рядко.
Случва се поради няколко причини: неподходяща възраст на птиците,отслабване поради често снасяне,заболяване или бедна диета,недостиг на витамини и калций,рязка промяна в температурата в помещението и т.н.Птицата напуска гнездото и седи разчорлена на кацалката,по-често на пода,в тежки случаи лежи с полузатворени очи,корема е подут.

Ако птицата не снесе яйцето е обречена.Първото,което трябва да направите,е да я поставите в болнична клетка.Клетката трябва да бъде малка,по-добре ако е като кутия,не са необходими кацалки,на предната стена поставете не ярка крушка за осигуряване на топлина.Постарайте се да поддържате вътре в клетката температура около 35 С и да осигурите повишена влажност.От време на време,за да пие птицата трябва да потапяте клюна й в хладка вода.Понякога създаването на тези условия помага и птицата в продължение на няколко часа снася яйцето.

Ако това не помогне,можете да опитате да въведете в ануса няколко капки растително или вазелиново масло,за да улесните излизането на яйцето.Това може да се направи с помощта на пипета,но трябва да бъдете много внимателни,за да не навредите на птицата и да не счупите яйцето в яйцепровода,което завършва смъртоносно.

Снасяне на яйцата и инкубация

Японските амадини инкубират яцата без проблеми,много добросъвестно.
Женската започва да инкубира плътно след снасянето на 4-то яйце,до тогава само ги топли.

След снасянето на яйцата,по-добре премахнете яйчената смес,а зеленината и покълнолото зърно продължавайте да давате.

След като женската плътно започне да инкубира,инкубацията продължава около две седмици или а 2-3 повече.Мъжкия през това време също може да инкубира,когато тя напусне гнездото за хранене,а може и просто да стои и да пее.

Развитие на пиленцата в гнездото

Пиленцата се излюпват слепи и голи.От първия ден трябва веднага да предоставите на родителите яйчена смес и покълнало зърно,за да хранят пиленцата.Премахнете зелената храна в този период.Когато родителите хранят добре пиленцата,те растат бързо и след 5-7 дни отварят очи,на 7 ден се повяват първите зачатъци на перата по крилете.Някъде към 7 ден добавяйте по малко настърган морков към яйчената смес,а след няколко дни добавяйте и зелена храна.Постепенно се увеличава тяхното количество.
Към 18 ден пиленцата са оперени и някъде към 21-23 ден излитат от гнездото.

Пиленца на 1-2 дни
Изображение

Пиленца на 5-7 дни
Изображение

Излитане на пиленцата от гнездото и самостоятелно хранене

След излитането от гнездото,родителите още известно време хранят пиленцата,а самите пиленца често влизат в гнездото за почивка и нощуване.

Започнете постепенно да намалявате количеството яйчена смес до нула,зеленината и покълналото зърно продължавате да давате ежедневно и много.2-3 дни след излитане,пиленцата започват да се опитват да кълват с клюн храната и след 10-14 дни напълно се научават да ядат самостоятелно,въпреки че някой просят от родителите.
В същото време родителите могат да пристъпят към следващото снасяне,и пиленцата ще им пречат,за това преместете пиленцата в отделно помещение.

На възраст от 1,5 до 3 месеца при младите амадини започва първото линеене,а мъжките започват тихичко да пеят и по това можете да ги различите от женските.

След 3-4 снасяния трябва да прекратите процеса на размножаване,за да дадете на птиците да отпочинат до следващата година.Това може да се направи,като се прибере гнездото,да се намали светлинния ден,да се промени диетата,да се поставят птиците в общата клетка или да се разделят мъжкия и женската,ако се наложи.

Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение
Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=5bjRn5bM ... r_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=3IBNge1ZhYI

http://www.youtube.com/watch?v=vmDyN1ZhhP0

http://www.amadinki.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves