Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как се появяват пиленцата на папагалите

Как се появяват пиленцата на папагалите

Мнениеот meri » Чет Сеп 06, 2012 6:21 pm

Ако сте стопанин на два разнополови папагала,трябва да бъдете готови за това,че вашият дом може да се напълни с весело "детско" чуруликане.За да не бъдете изненадани,трябва да знаете как протича този процес при пернатите.
Изображение

Размножаването на папагалите протича по естествен път- мъжкия опложда женската в подходящ за нея период.Бъдещата майка снася яйцата и започва да ги инкубира сама,или поред с мъжкия,в зависимост от вида.

Възрастта,в която папагалите стават способни за възпроизвеждане на потомство не е еднаква при различните видове.Вълнистите папагали на 9 месеца имат сформирана полова система и са способни за размножаване,а по-големите птици са готови за размножаване на 1,5 год.и повече.Най-активния период за размножаване при папагалите настъпва през пролетта и лятото.Много малки птици по време на този период успяват да отгледат дори две потомства малки птици.

В периода на размножаване поведението на папагалите се променя напълно,особено при женските.Често те са агресивни,могат да разкъсат постелката на дъното на клетката,интензивно да хапят минералите и да гризат камъните.Восковицата при вълнистите папагали променя цвета си и става кафява.Мъжкия в този период силно ухажва женската и не се отдалечава от нея.
Изображение

Колкото за благоприятните условия за размножаване,първото,което е необходимо на папагалите- това е правилното хранене,без което няма да има потомство.Птиците задължително трябва да летят извън клетката,това укрепва сърдечно-съдовата и дихателната система,тренира мускулите.Птиците се нуждаят от гнездо или гнездова къщичка.Важно е и психологическото състояние на птиците,не трябва да имат никакви тревоги в този период.

Диетата на папагалите в периода на размножаване не трябва да се променя.Важно е да помните,че при птиците винаги трябва да има свободен достъп до минерална храна.С определени паузи трябва да давате витамини и зеленина.В периода на гнездене можете да давате мека храна,плодове,зеленчуци,зеленина,но това е индивидуално.

Устройство на семейното гнездо

Изображение

В природни условия птиците сами строят гнездото си от подръчни средства.В неестествени условия,поради одомашняване не винаги птиците могат да построят самостоятелно гнездото,за това използват местата подобни на гнездо,за да снасят яйцата.Птиците в домашни условия трябва да имат гнездови дом и материал за създаване на гнездото.Можете да насипете вътре стърготини,само не трябва да използвате стърготини от иглолистни и смолисти дървета.Къщичката трябва да бъде дървена,може от шперплат,по-удобно е когато са фискирани с винтове,така че да бъде лесно да се премахват повредените части от нея.

Седим и чакаме....

Какви условия са необходими за инкубиране на яйцата?
Най-важното - това е спокойствието,колкото може по-малко тревожете птиците,не променяйте нищо в клетката,не добавяйте нови предмети в гнездовата къщичка.
Температурата на въздуха не трябва да бъде по-ниска от 19 С в помещението,където се намира клетката с птиците,важно е да следите,да няма течение.До клетката също не трябва да има нови вещи,за да не се плашат птиците.

Изображение

Мъжкия трябва да се отдели само в краен случай,ако пречи на женската да инкубира яйцата.Ако преди това не сте покривали кетката през нощта,не трябва да затъмнявате нейната половина,за да не стресирате птиците.Не забравяйте и за правилното хранене в периода на размножаване.

С инкубирането на яйцата женската се справя самостоятелно,този инстинкт е заложен природно в нея.Ако птицата не може самостоятелно да храни пиленцата,ще трябва да й помогнете.
Изображение

Излюпване на пиленцата

Срока за инкубиране при всички птици е различен в зависимост от птиците.При амадините е 12-13 дни,при канарчетата и славея 14,вълнистите папагали 18 дни,розелите 26 дни,какаду 25-28 дни,лори 24-26 дни,неразделни папагали 23 дни,жако 29-30 дни и т.н.
Изображение

За повторно размножаване женската може да бъде готова след 1,5-3 месеца,в зависимост от вида.Важно е да разберете,че птицата трябва да приключи с храненето на първото потомство,да го научи да се храни,да намира храна,и само след това може да мисли за второ потомство.Честото снасяне на яйца изтощава женската и го прави болезнено.

Изображение

Ако не искате да имате пиленца,не е задължително да поставяте разнополови птици в различни клетки,достатъчно е да не ги стимулирате към възпроизвеждане на потомство.В такава ситуация все пак има вероятност от поява на потомство,такъв е закона на природата.

http://animal.ru/parrot/articles/%D0%A0 ... %86%D1%8B/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves