Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Интериора на клетката за птици

Интериора на клетката за птици

Мнениеот meri » Пон Ное 26, 2012 4:53 pm

За комфортния живот на папагала е необходима не само просторна клетка,важно е вътрешното устройство и наличието на необходимите предмети.

Изображение

Най-оптималния дом за папагалите,разбира се е клетката.Но,ако имате възможност да отделите цяла воалиера или дори стая,папагала ще се чувства най-добре.Идеалния дом за птицата, това е пространството,където всичко необходимо е разположено компактно и не пречи на придвижването и полета.Ако папагала разполага с цяла воалиера,не е задължително да го пускате на "разходка",а при клетъчно отглеждане,това е необходимо.

Особености на птичия живот

Поставете клетката или воалиерата така,че от страната на възможното течение да бъде прикрита- със стена,шкаф,преграда.Важно е да се погрижите и за осветлението.Папагалите много се нуждаят от слънчева светлина,и най-подходящо за тях е равното съотношение светлина и тъмнина през деня.През зимата светлинния ден е по-кратък,за това ще ви е необходима изкуствена светлина.За това подхождат лампи с мощност не по-малко от 3 Вт на 1 квадратен метър.

Изображение

Ако папагала изпитва недостиг на светлина,след време това може да доведе до пагубни промени в обмяната на веществата в организма,падане на перата,забавяне на растежа,рахит,проблеми със снасяне на яйцата.

Колкото до размера на жилището,колкото е по-голямо,толкова по-добре.Птицата трябва да има възожност свободно да лети и да разперва криле,без да чупи пера в пръчките на решетката.По клетката не трябва да има стърчащи или остри предмети,за които може да се закачи лапата на птицата,което способства за получаване на травми и фрактури.По-добре за отглеждане и развъждане да се използва дървена къщичка.

Изображение

Предмети от интериора
От задължителните елементи за една птица трябва да има; две хранилки- една за зърнена храна,втората за минералната храна,бял минерален камък,щипка за плодове и зеленчуци,поилка и къпалка в зависимост от сезона.Разбира се, и кацалки,те трябва да бъдат дървени с определен диаметър.Кацалката трябва да се постави на нивото на хранилката и поилката,където можете да поставите минералния камък.Втората кацалка може да се постави по-високо,тя е предназначена за почивка.Няма нужда от допълнителни укрития.

Изображение Изображение

Останалото можете да добавите по ваше желание и предпочитанията на птицата.Можете да поставите повече играчки,звънци,люлки и т.н.Много е важно да не претрупвате клетката.Колкото повече свободно пространство,толкова по-интересно и полезно за птицата.Тя трябва да има възможност да лети.

Изображение Изображение Изображение
По-практично и удобно е да постелете хартия на дъното на клетката.На нея се вижда каква форма и консистенция са фекалиите,и има ли по принцип.

Ако имате само един папагал,и често отсъствате,има смисъл в клетката да поставите огледало.Виждайки своето отражение птицата ще мисли,че има още една птица,ще играе с нея и ще общува.Ако често сте си в къщи и искате вашата птица да стане ръчна,не е необходимо огледало.Когато птицата лети в стаята,тя ще си намери много предмети,с които може да дружи и да "разговаря".Огледалото е напълно противопоказно за птици,които живеят в двойка.

Изображение

Особености в отглеждането

През нощта клетката трябва да се покрива с тъмна тъкан,това има сериозно психологическо значение.Птицата трябва да има нормиран светлинен режим,само тогава няма да има психологичен проблем.Ненормирания светлинен режим оказва пагубно въздействие на нервната система на птицата.

Изображение

Много е важно да провеждате пълно почистване и миене на клетката поне веднъж на две седмици.Дъното на клетката е желателно да се почиства всеки ден,да миете поилката и хранилките.Те дори трябва да се изваряват,правете го веднъж в седмицата,което е добра профилактика за много заболявания.

http://animal.ru/articles/%D0%98%D0%BD% ... %BA%D0%B8/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves