Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на канарчетата в периода на размножаване

Хранене на канарчетата в периода на размножаване

Мнениеот meri » Вто Яну 01, 2013 6:43 pm

Най-главното в успешното развъждане е правилното хранене в периода преди размножаването.Трябва да разнообразите диетата на птиците.В храната трябва да влизат всички необходими компоненти,особено минерални вещества и витамини.

Развъдчиците извършват голяма грешка,когато хранят канарчетата еднообразно в периода на гнездене.Те се ограничават само с 1-2 вида зърнени храни,сварено яйце и понякога накиснат хляб.При подобни условия на хранене полученото потомство не се развива добре,не израства много.
В този период канарчетата трябва да получават достатъчно количество протеинова храна,която е лесноусвояема и съдържа всички необходими аминокиселини в оптимално съотношение.

Особено е голяма нуждата в периода на размножаване от вит.Е.За попълване на запасите от витамини трябва да храните с достатъчно количество плодове,зеленина и размекнато или покълнало зърно.

3-4 дни преди началото на гнездовия сезон мъжкия преминава на специална храна.Най-важни тогава са хранителните вещества,които са в недостатъчно количество в зърнените смеси,това са аминокиселините,вит.А,Д, група В,различни микроелементи.

За попълване на недостига на вит.Д е достатъчно да давате рибено масло.Освен основната храна,плодове,зеленуци,зеленина и покълнали семена,трябва да давате яйчена смес,тебешир и различни минерални добавки.
След чифтосването при женската нараства нуждата от калций,който е необходим за формиране на черупката на яйцата.В клетката постоянно трябва да се намира минерална храна,съдържаща калций.
По време на снасяне,организма на женската се нуждае от по-голямо количество минерални соли,особено калций и флуор.Техния недостиг в периода на размножаване може да доведе до затруднено снасяне- яйцето може да заседне в яйцепровода или да бъде без черупка.Такова снасяне може да стане причина за смъртта на женската.

В периода на инкубация трябва да храните канарчетата само със зърнени смеси,след излюпване на пиленцата ще ядат и допълнителна храна с удоволствие.

В периода на чифтосване и преди женската да снесе 2 яйца,към зърнената смес можете да добавите 0,1 гр. мак за една птица.Не трябва да давате по-голямо количество мак,защото съдържа опиум,който ще повлияе отрицателно на здравето.

Освен зърнени смеси,в периода на размножаване задължително давайте живи насекоми и техните ларви.При хранене с брашнени червеи,гъсеници и какавиди на различни насекоми,на всяка птица трябва да давате ежедневно по 5-10.В гнездовия период можете да давате неограничено количество от тази храна.

Ако нямате живи насекоми за хранене на пиленцата,на възрастните птици можете да давате хранителна смес,състояща се от смачкани сухари,моркови,извара,смлени яйца или прах от изсушени насекоми.
Полезно е да давате семена от салата,ливадна и плевели.

Освен витаминната и минералната храна,в периода на гнездене трябва да увеличите и нормата на влажната яйчена храна.С нея няма да храните ежедневно,а само 2-3 пъти в седмицата в малки порции.По време на инкубация до излюпване на пиленцата,трябва напълно да изключите яйчената храна,защото може да доведе до снасяне на голямо количество яйца,а това изтощава женската,защото яйцата са неоплодени.

1-2 дни преди излюпване на пиленцата започнете да включвате по малко мека храна на родителите.Когато се излюпят пиленцата,ги храни основно женската,а мъжкия носи храната.По-късно,когато пиленцата малко пораснат,започват да ги хранят и двете птици.

В първите дни пиленцата се хранят с мляко от гушата на женската.По-късно женската започва да ги храни с обичайната храна,но предварително размекната в нейната гуша.

В това време храната на възрастните птици,освен зърнена,задължително трябва да бъде и яйчена смес.Постепенно количеството зърнена храна и влажните смеси трябва да се увеличават според растежа на пиленцата.

В този период трябва да осигурите на женската голямо количество минерални вещества.Ако в организма на птицата не достига калций,женската може да започне да оскубва перата на пиленцата.Ако това се случи,проверете наличието на минерална храна.

Ако въпреки нейното достатъчно количество,птицата оскубва перата на пиленцата,значи тя е получила извратен апетит или организма вследствие на нарушената обмяна на веществата е престанал да усвоява калция от минералната храна.В подобни случаи пиленцата трябва да се дадат на друга женска или да се отделят веднага при друга гнездяща двойка,докато започнат да се хранят самостоятелно.След известно време на пиленцата израстват нови пера и те се развиват нормално.

Основната храна на излюпените пиленца е яйчената храна.Трябва да ги храните ежедневно от момента на излюпването докато не започнат да се хранят самостоятелно.
Когато пиленцата излетят от гнездото,постепенно намалявайте яйчената храна и увеличавайте зърнените смеси.

Това се прави така: в първите дни след излитане на пиленцата и отделянето им от родителите, продължвайте да давате яйчена смес редовно,но с всеки ден намалявайте дозата и кратността на хранене:
1,5-2 месечни пиленца е достатъчно да се хранят с тази храна 2 пъти в седмицата,а по-възрастни от 2 месеца- веднъж в седмицата.В това време младите птици трябва да получават зърнена храна като основна.

Известна част от зърнената храна трябва да се дава в размекнат вид, защото се усвоява по-добре,което е особено важно за размножаващите се птици и подрастващите.Зърното се залива със студена вода за 8-10 часа,след което водата се излива,а зърното се промива и се оставя влажно на топло място за още 10-14 часа.След това зърното още веднъж се промива и се хранят пиленцата.

За растеж и перообразуване,повишена двигателна активност на младите птици е необходима висококалорийна храна,богата на витамини.От пълноценното хранене в този период зависи развитието на пиленцата.Ако не им достигя някое вещество,птиците могат да израснат слаби,малки и подложени на различни заболявания.

На 1,5 месечна възраст пиленцата се нуждаят от постоянно наблюдение.В това време техния организъм е много слаб и чувствителен дори към най-малките влошени условия.Трябва да наблюдавате младите птици как ядат храната,постоянно сменяйте нейния състав,за да получават разнообразна,богата на хранителни вещества и витамини храна.

Канарчетата се грижат за пиленцата си,хранят ги самостоятелно.Някой породи са загубили майчините си инстинкти и не се грижат за потомството.В такъв случай трябва да поставите пилетата при друга женска.Ако не го направите в продължение на 12 часа,на малките ще свършат запасите от жълтъчната торбичка и може да умрат от глад.

Можете да опитате да научите женската да храни пиленцата си.За това е необходимо да я поставите в гнездо с 5-6 дневни пиленца от други родители,които настойчиво просят храна,което може да събуди майчиния й инстинкт.Ако не се получи,трябва да храните пиленцата изкуствено.

В периода при подготовката за размножаване

Състав на сместа:

- 1 яйце;
- пшеничена или оризова каша- 2 супени лъжички;
- настърган морков- 2 супени лъжички;
- овес или царевични пръчки - 2 супени лъжици;
- калциев глюконат- 1 таблетка;
- глицерофосфат - 1 таблетка;
- поливитамини- 1 драже;
- маслен р-р вит.Е- 3-4 капки.

Таблетките и дражето се стриват на прах.Отделно от тях също се стриват овесените или царевични пръчки,които ако има нужда се изсушават предварително.Всичко се смесва.
Яйцето се сварява и смила,след това се смесва с кашата и прахообразната смес.

Морковите се рендосват на едро и се отцеждат,след което в тях се добавя вит.Е,смесват се всички съставни части на храната.

Ако сместа е станала суха,в нея се добавя морковен сок,шипков екстракт или мед,ако е прекалено течна и лепкава- овесени люспи.

Приготвената смес се дава по 1 чаена лъжичка на 1 канарче през ден.В другите дни може да се дават размекнат в мляко или чай с мед бял хляб.Едновременно с тази храна в ежедневната дажба се добавя покълнала пшеница по 1 чаена лъжичка на птица.

В периода между гнезденето

Смес 1:

- 1 яйце;
- настърган морков- 1 супена лъжичка;
- настъргани бели сухари- 2-3 супени лъжици;
- калциев глюконат или калциев глицерофосфат- 2 таблетки;
- витаминизирано рибено масло или тривитамин- 10-12 капки.

Таблетките се стриват на прах и се смесват със сухарите.Яйцето се сварява,охлажда и смила,след което се смесва със сухарите.
Морковите се рендосват и ако е необходимо се добавя тривитамин или рибено масло.Яйцето и сухарите се смесват с моркова до образуване на еднородна смес.
Ако сместа е много течна,се добавят още сухари,а ако е суха- моркови.С тази смес се хранят канарчетата не по-често от 1-2 пъти в седмицата по 1 чаена лъжичка на 1 птица.

Смес 2:

- смесена каша(ориз,елда и просо)- 3 супени лъжици;
- настърган морков- 1 супена лъжица;
- настъргани бели сухари или грис- 1 супена лъжица;
- глюкоза- 2 таблетки;
- калциев глюконат или калциев глицерофосфат- 2 таблетки;
- поливитамини- 1 драже.

Зърнените храни за кашата трябва да бъдат в следните пропорции: 2 части ориз,1 част елда,1 част просо.Кашата трябва да бъде ронлива. За да направите това в тенджера с вряща подсолена вода се добавят 2-3 капки лимонов сок или разредена във вода, лимонена киселина.
Зърното преди поставяне в кипящата вода се промива със студена вода.Първо се поставя ориза и елдата,варят се в продължение на 20-30 мин. и се добавя просото.Кашата се вари на слаб огън 10-15 мин.,постоянно се бърка.

Кашата трябва да бъде недоварена,да се изцеди от водата и да се охлади.Моркова се рендосва,таблетките се стриват на прах и всичко се смесва,добавят се сухарите.

Ако сместа е суха,се добавя морковен сок или шипков екстракт.Прекалено течната смес се сгъстява със рендосани сухари или грис.Нормалната течна смес не трябва да бъде лепкава.
В сместа 2-3 пъти в седмицата може да се добавя смляна зеленина,а през зимата размекнати и смлени сушени плодове по 1 чаена лъжичка на птица.

Смес 3:

- суха млечна смес с брашно от елда за детско хранене- 2 супени лъжици;
- мляко- 3 супени лъжици;
- стар бял хляб- 10 гр;
- глюкоза- 1 таблетка;
- калциев глицерофосфат- 1 таблетка;
- калциев глюконат- 1 таблетка.

Таблетките се стриват на прах и се смесват със сухата млечна смес и брашното от елда.В получената смес се добавя 1 супена лъжица мляко и се бърка до получаване на еднородна смес.След това се разрежда с още 2 супени лъжици мляко.

Белия хляб се нарязва на парчета,които след това се размекват в приготвената смес.Размекнатите парчета се закрепват здраво между пръчките на клетката близо до кацалките.

Със сместа се храни 1-2 пъти в седмицата.

Смес 4:

- пшеничени сухари- 2 супени лъжици;
- животинска храна в прахообразна форма(извара,варено яйце,варен гамарус,прах от сушени насекоми)- 2 супени лъжици;
- моркови- 2 супени лъжици.

Морковите и сухарите се рендосват на ситно и се смесват.В сместа се добавят смляната животинска храна.
Ако сместа е лепкава,се добавят малко сухари,а ако е суха-настърган морков.
Тази смес трябва да се приготви преди хранене на птиците.

http://www.fermer1.ru/Zhalpanova_Kanareiiki?page=1
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves