Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Изкуствено хранене на пиленцата на канарчетата

Изкуствено хранене на пиленцата на канарчетата

Мнениеот meri » Вто Яну 01, 2013 10:40 pm

Ако птицата от самото начало отказва да храни пиленцата,трябва да кажем,че е много трудно да ги храните,защото в първите дни след излюпването се хранят с мляко от гушата,и е много трудно да се намери пълноценен заместител.

Във връзка с това е по-добре изкуственото хранене да започне след като пиленцата отворят очи и започнат да приемат твърда храна от родителите.За това е необходимо новоизлюпените пиленца да се поставят при друга двойка за около 2 седмици.След това можете да ги храните с полутечна каша.

За приготвянето на такава каша можете да използвате сварена детска млечна смес или овесена каша и грис.В кашата трябва да се съдържат всички необходими хранителни вещества.Пиленцата се хранят с топла каша,иначе няма да ядат.

По време на хранене пиленцата се държат с лявата ръка,а храната се поднася с дясната.Можете да използвате спринцовка или пипета.Храната се капва в клюна по една капка.

Изцапаното с каша пиленце трябва да се почисти веднага.За това се използва памучен тампон или мека салфетка.Особено внимание трябва да отделяте на клюна,на него не трябва да има остатъци храна,особено засъхнала.

Пиленцата много бързо привикват към режима на хранене и започват да крещят.Пиленцата се хранят докато не се наситят напълно.Можете да познаете за това по плътно напълнената гуша.Не трябва да допускате прехранване на младите птици.Когато пиленцата се наситят,трябва да ги поставите в кутията,в която живеят докато не настъпи време да се учат да летят.

Пиленцата се хранят 6-7 пъти на ден,на всеки 2,5-3 часа.Първата порция храна се дава в 6-7 сутринта,а последната в 23-24 часа.

Помнете,че храната на пиленцата трябва да бъде разнообразна.Не трябва да храните пиленцата с детска смес повече от 2-3 дни,защото тя е пресметната за детски нужди,не за птици.Препоръчва се след 3-4 дни да започнете да храните с течна каша,като допълнение към другите смлени храни.Такава добавка могат да бъдат смлени зеленина,ябълки,моркови,които се смесват с кашата.

Постепенно кашата трябва да стане гъста.Освен това 2-3 пъти в седмицата трябва да добавяте минерална храна.
Освен минерална,пиленцата се нуждаят от витаминни добавки.
Веднъж в седмицата давайте рибено масло,смесвайте го с кашата.Можете да го замените с витаминни препарати.

Хранителна смес:
- аминин(амино киселинен разтвор с електролити,глюкоза,витамини)- 1 част;
- бебешка храна- 1 част;
- отвара от просо- 2 части;
- овесена отвара- 1 част.

За хранене с тази смес е удобно да използвате инсулинова спринцовка.Преди всяко хранене сместа се затопля до 36-37 С.Топлата храна се събира в спринцовката и с помощта на гъвкава канюла се въвежда в гушата на пиленцата.Трябва да я въвеждате,а не да капете,иначе пиленцата могат да се задавят.

Пиленца,достигнали 14 дневна възраст,се хранят по-лесно.Те вече привикват към определена храна.По същото време трябва да въведете каша от просо(просото трябва да бъде смляно).

От 20-21 ден пиленцата се преместват в малка клетка и започват да се приучават да взимат храна от дълга лъжица през мрежата или отворената врата.За това са необходими няколко дни,през които трябва да продължавате да храните пиленцата със спринцовката.

Когато пиленцата започват да се учат да летят,те стават много страхливи и неспокойни.Тези пиленца се хранят много по-трудно,отколкото малките.Задължително трябва да ги научите да взимат храна от лъжица през решетката на клетката.

В периода на излитане от гнездото можете да добавяте в кашата малко пшеница,която е почистена от мръсотията и е промита няколко пъти с вряща вода.Тъй като храната вече не е толкова влажна,поставете поилка с вода в клетката.

В клетката постоянно трябва да има зърнена смес и ситна зеленина.След време пиленцата сами ще започнат да кълват зърното,ще взимат с клюна зеленината.Продължавайте да ги храните с лъжичка,така може да проверявате дали пиленцата ядат,иначе могат да останат гладни.

Проблеми,възникващи по време на хранене

Не трябва да допускате постоянно да преобладава меката храна- това може да доведе до разширяване на стомаха след време и атрофия на неговата мускулатура.Ако в храната има много протеини и малко витамин А,впоследствие може да се развие подагра,която води до смъртта на птицата.

Проблеми могат да възникнат и в случаите,когато пиленцата получават храна,съдържаща малко калории и много баластни вещества.Редовното хранене с такава храна забавя растежа,намалява телесното тегло,понякога може да доведе до смърт от глад,въпреки,че в гушата на пиленцата се намира много храна.

За развитието на различни заболявания може да способстват също недостига на витамини в храната,микроелементи и минерални соли.За това диетата на пиленцата и техните родители трябва да се съставя особено внимателно.В отделни случаи трябва да се увеличи или намали дозата на някой вид храна,а също витамините и минералните вещества.Винаги трябва да помните,че канарчетата са много нежни птици,изискващи правилно хранене.

Хранене на пиленцата на 1-2 седмична възраст

Състав:
- 2 броя яйца;
- суха млечна бебешка смес с овесена каша- 1 супена лъжица;
- глюкоза-3 таблетки;
- настъргани бели сухари или грис- 2 супени лъжици;
- калциев глицерофосфат -3 таблетки.

Таблетките се стриват на прах и се смесват с белите сухари.Яйцата се сваряват,охлаждат и смилат.Сместват се с прахообразната смес.Вместо яйца можете да използвате яйчен прах.Редувайте сухарите и гриса.

Така приготвената храна може да се дава ежедневно на пиленцата от излюпването до 8-10 дневна възраст.Количеството смес е изчислено за двойка канарчета,които имат 4-6 пиленца.

Птици,хранещи пиленца по-големи от 20-30 дневна възраст, едновременно с тази смес трябва да получават зърнена храна.

Хранене на пиленца на 3-4 седмична възраст

Състав:

- 1 яйце;
- настъргана ябълка или круша- 1 чаена лъжичка;
- настърган морков- 1 супена лъжичка;
- суха детска млечна смес- 1 супена лъжичка;
- настъргани бели сухари или грис- 3 супени лъжички;
- калциев глюконат- 1 таблетка;
- поливитамини- 1 таблетка;
- тривитамин- 2-3 капки.

Таблетките се стриват на прах,след което се смесват със сухата млечна смес за детско хранене и белите сухари или гриса.Яйцето се сварява,смила и се добавя в сместа.

Морковите са рендосват наситно,поставя се тривитамина или рибеното масло в тях, и се смесват с останалите компоненти влажна смес.

Прекалено сухата смес се разрежда със сок от моркови или шипков екстракт.Сместа се сгъстява с настърганите бели сухари или грис.
С приготвената смес се хранят пиленцата по 1 чаена лъжичка на птичка.Тривитамина или рибеното масло могат да се включат в храната не по-често от 2 пъти в седмицата.

Ако за приготвяне на сместа не са били използвани сухари,бисквити или каша,в нея задължително се добавя готварска сол,2-3 зърна с големината на просено зрънце на 1 порция смес.Зърната сол предварително се стриват на прах и се смесват с таблетките.

Два пъти в седмицата в състава на тази смес вместо моркови се слага варен картоф.

http://pix.academ.org/img/2009/07/15/ac ... 99d758.jpg

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.fermer1.ru/Zhalpanova_Kanareiiki?page=1
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves