Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Закупуване на канарче

Закупуване на канарче

Мнениеот meri » Сря Яну 02, 2013 7:47 pm

Преди да си купите канарче,трябва да знаете,че поемате отговорност за него.

Изображение Изображение

При правилни грижи и достатъчно внимание,новия ви любимец може да живее дълги години с вас.
Обмислете всички ЗА и ПРОТИВ,и тогава вземете решение.
Хората,които отсъстват за дълго,не трябва да отглеждат канарче.Ако птицата остане сама повече от 2 дни,ще тъгува,ще престане да пее,дори може да умре.
Въпреки,че канарчетата не са взискателни,те се нуждаят от добри грижи.Стопанина трябва да бъде в състояние в случай на заболяване да заведе птицата на лекар.

Още едно желателно условие е достатъчното пространство,от това често зависи и пеенето на птицата,и нейното самочувствие.Жилището трябва да бъде просторно,за да поставите голяма клетка,за да може птицата да лети свободно.Освен това,трябва да почиствате изпражненията след нея.

Ако имате други домашни животни,които могат да бъдат опасни за канарчето,добре помислете преди да закупите птица.Не е толкова лесно да накарате домашните животни да свикнат с птицата,особено тези,които притежават ловен инстинкт,като котките.
Още един важен въпрос- има ли в семейството някой,който е алергичен към птичите пера?

Преди да закупите канарчето,преди това трябва да купите клетката и необходимите аксесоари.

Какво канарче да изберете

Канарчетата са цветни,певчески и декоративни.Когато определяте избора си,трябва да знаете,че красиво пеещите канарчета имат невзрачен вид,а красивите цветни канарчета пеят лошо.Певческите канарчета получават своя красив напев по наследство от специално обучени родители.При развъждане на цветните канарчета,селекционера акцентира върху цветовете.

В продажба се срещат безпородни канарчета,в резултат на случайно чифтосване,които сами са се научили да пеят.Тези птици не са скъпи и пеят приятно.

При избор на канарче немаловажен въпрос е определянето на пола.Ако желаете певец,вземете мъжки,въпреки,че женските също могат да пеят.
Ако пеенето не е важно за вас,пола няма значение.
Опрделянето на пола в млада възраст е трудно.Мъжките и женските си приличат на външен вид и за определяне на половата принадлежност помага пеенето.

Следващият въпрос е количеството на птиците.Някой любители предпочитат да купят наведнъж две или няколко птици.Това не е лошо решение,при условие,че в жилището има достатъчно място за всички птици,те се нуждаят от просторна клетка и по-голямо пространство за полет.Ако това условие се спазва,за канарчетата ще бъде по-добре да общуват със съплеменниците си.

В една клетка могат да се отглеждат заедно както птици от един пол,така и разнополови.За предпочитане е вторият вариант,особено ако се занимавате с развъждане.И в двата случая канарчетата могат да живеят заедно,защото те са много спокойни и миролюбиви птици.Освен това канарчетата се разбират не само със своя вид,но и с други птици.

Не се препоръчва да отглеждате канарчета в една клетка с птици,които ги превъзхождат по размер,защото това може да доведе до нежелателни последици.
Някой смятат,че съвместното отглеждане на мъжки и женски в една клетка ще окаже отрицателно влияния на музикалните способности.Отчасти да,в случая няма нужда да привлича женската с пеене.В периода на инкубация мъжкия пее толкова вдъхновено,че напълно удовлетворява и най-взискателния слушател.

Купуването на едно канарче се препоръчва само в случаите,ако имате възможност да провеждате много време с него.Птица лишена от общуване с други птици,започва да скучае.Трябва да отделяте достатъчно време,за да разговаряте и играете с канарчето.

Купувайте канарче на възраст 4-5 месеца,когато повечето пиленца са преживели първото линеене.Най-подходящото време е есента.Именно тогава развъдчиците започват да продават малките.Цветните и декоративните канарчета се препоръчва да се купуват през септември-октомври.

За да се сдобиете с домашен певец,по-добре да почакате до декември,когато гласа на канарчето укрепва след първото линеене.Към декември птиците достатъчно добре усвояват пеенето,което не само се предава по наследство,но и се възпитава със специално обучение.

Който няма опит с канарчета,по-добре да се обърне към знаещ,особено в случаите,когато купува пеещо канарче.Не трябва веднага да купувате първото харесало ви канарче.Желателно е да го наблюдавате известно време и да послушате пеенето.

Ако имате намерение да се занимавате с развъждане,по възможност купете няколко птици.Това спомага за по-бързото привикване на птиците към новата обстановка.
Ако вземете само една двойка,трябва да изберете такива птици,при които няма общи предци,т.е. пиленцата за бъдещата двойка трябва да бъдат от различни родители,иначе тяхното потомство ще бъде болнаво и развъждането ще е безуспешно.Особено трудно се получава потомство от 1 или 2 двойки птици,които са били отглеждани в многочислено стадо.

За да получите племенно потомство,по-добре купете канарче от развъдчик.При покупката разпитайте подробно за отглеждането и развъждането.За селекционна работа подхождат птиците от първото гнездене.

Племенните канарчета е добре да се купуват през пролетта,преди линеенето.Смяната на оперението в новите условия преди гнездене ще окаже благоприятно влияние на способността им за размножаване.
За да дадат висококачествено потомство,племенните птици трябва да бъдат здрави.

Ако вземете възрастно канарче,което преди това е живяло в друго семейство,задължително разпитайте бившия стопанин за храненето и навиците на птицата,изяснете дали е боледувала,кога и от какво.Имайте предвид,че възрастните канарчета са много предпазливи и често проявяват недоверие към хората.За това опитите да приучите и обучите птицата,може да са неуспешни.

Определяне на физическото състояние

Основно правило е избора на здрава птица.За определяне на физическото състояние обръщайте внимание на външния вид и поведението на птицата.

Здравото канарче е живо,весело,подвижно.Неподвижното седене с широко отворени очи,липсата на реакции е тревожен признак.
При ходене птицата не трябва да куца,не трябва да се забива в ъгъла в клетката с другите птици.Ако купувате мъжки,задължително трябва да може да пее.Не пеят само ако са болни.

Очите трябва да блестят и да бъдат напълно отворени.Полуприкритите клепачи и накокошинения вид често са признак за заболяване,а не на умора и сънливост.Понякога канарчето може просто да спи,седейки на кацалката без да проявява активност,което не е признак на заболяване.За да се уверите в това,наблюдавайте го известно време.Птицата не трябва да заспива около хранилката.

Оперението трябва да бъде гладко и прилягащо плътно.Необходимо е да следите да няма повреди и дефекти по него.Липсващи пера или голи стърчащи пера,може да е признак за паразити.

При цветните канарчета някой участъци на оперението могат да бъдат неоцветени.Това не е следствие от заболяване и е поправимо с помощта на правилно хранене в периода на линеене.Важно е птицата да изглежда здрава.

Дишането трябва да бъде равно и спокойно,не трябва да се чуват някакви звуци като хрипове или свистене.Птицата не трябва да трепери с опашка.Случва се,когато канарчето е изплашено и започва да отваря клюн и да диша учестено.В този случай се отдръпнете от клетката и почакайте птицата да се успокои,след което отново я наблюдавайте.Ако освен учестеното дишане,откриете и други признаци,не купувайте това канарче.

Вземете канарчето в ръце,перата не трябва да са счупени или изцапани с изпражнения,особено около клоаката.Уверете се за наличието на всички махови и дълги опашни пера.Самото перо трябва да бъде високо качество и оцветено с цвят,отговарящ на дадената цветова вариация.

Восковицата и клюна не трябва да бъдат повредени или покрити с корички или засегнати от тумори.Клюна трябва да бъде блестящ и симетричен,восковицата гладка,без израстъци,ноздрите чисти,без полепнала мърсотия и секрети.

Очите не трябва да бъдат хлътнали,клепачите слепени,възпалени или оточни.Формата на очите трябва да бъде типична за канарче,перата около очите чисти.

При оглед на гърдите те не трябва да са изпъкнали под остър ъгъл,което свидетелства за някакво вътрешно заболяване.

Корема не трябва да бъде увиснал,клоаката трябва да бъде чиста,почервеняване около ануса може да бъде признак за чревно разстройство.Тялото трябва да бъде охранено нормално.

Много важен момент в огледа на птицата са нейните крака.Те трябва да бъдат без люспи,петна и израстъци.Ярко изразените израстъци и люспи говорят за възрастно канарче,или нарушение обмяната на веществата.

Краката на птицата не трябва да бъдат люспести,а пръстите криви или с липсващи нокти по тях.Ноктите трябва да бъдат чисти и блестящи.

Още един обект на огледа са изпражненията.Можете да ги видите на пода на клетката.Изпражненията не трябва да бъдат течни.Обичайно те са плътни,освен в случаите,когато хранят канарчето със сочна храна.Урината в изпражненията не трябва да бъде много и да бъде с жълт цвят.

Болното канарче не се движи много,то е летаргично,седи накокошинено на кацалката или на пода,притваря очи.
В никакъв случай не трябва да купувате болна птица,особено хора,които нямат опит.Ако имате някакви съмнения при огледа,по-добре обърнете внимание на друга птица.Не се препоръчва да купувате канарче,което е хванато в дивата природа или наскоро е импортирано.

Когато изберете канарче,задължително разпитайте за неговия характер.Дали птицата е привикнала с хора,защото често се случва птицата да е израснала в птичарник и да е общувала много рядко с хората.Ако е така,птицата трудно ще се приспособи към новата обстановка.

Вземете от продавача малко от храната,към която е привикнала птицата.Това може да й помогне да се адаптира по-бързо към новия стопанин и жилище.

След покупката задължително се обърнете към ветринар и проведете медицинско изследване на птицата.

Закупуване на птица от зоомагазин

Птица можете да купите от зоомагазина,пазара или от развъдчик.
Смята се,че е най-добре да купите птица от специализиран магазин.Съществува мнение,че продаващите се в зоомагазина птици задължително трябва да са здрави.Но това не винаги е така,за това при покупка в зоомагазин се препоръчва внимателно да огледате птицата.

Въпреки,че всички животни в зоомагазините трябва да преминат задължителен ветеринарен контрол,да бъдат направени анализи,това не дава гаранция.Това се случва,защото продавачите дават анализи само с цел откриване на опасни инфекциозни заболявания,като орнитоза и салмонелоза.В същото време птиците могат да бъдат подложени на множество други заболявания.

Освен това,често ветеринарния контрол,който преминава птицата преди получаване на съответната справка,се оказва само формалност.Никой не може да ви гарантира,че анализите и прегледа е преминала именно птицата,която се е появила в зоомагазина.

Не забравяйте,че развъдчиците оставят в зоомагазина не толкова добри екземпляри от своята колекция,по-скоро ненужните или неинтересните.Развъдчика дори ще информира продавача как да се грижи и храни птицата,за да може след това да каже тази информация на купувача.

В някой зоомагзини към птиците се отнасят като стока,а не като живи същества,изискващи съответното отношение.За това птиците дори могат да умрат от глад или да се мъчат от жажда и течение,да се заразят от други болни животни,дори не от своя вид с различни заболявания.

Такива случаи се наблюдават в зоомагазини,които закупуват птици с неясен прозиход и след това продават бързо.
При отглеждането на птици в зоомагазините има още един недостатък,който оказва негативно влияние на тяхното самочувствие- това е скупчването.Птиците се отглеждат на големи стада в една клетка.

Канарчетата,докарани отдалече се нуждаят от време за адаптация.Дори да са здрави,птиците трябва да имат възможност да почиват от тежкия път не по-малко от 2 седмици,за да се съвземат.Ако това не се направи,птицата отслабена от стреса лесно може да се зарази.

Във връзка с това,в зоомагазините често постъпват птици заразени с глисти,пухоперояди и т.н.

Така че, много добре помислете преди да отидете в зоомагазина.
Ако въпреки всичко сте решили да вземете канарче от зоомагазин,обърнете внимание на следното:пеещите,възрастни канарчета трябва да бъдат поставени в отделни клетки,а не всички заедно.Ако това не се спазва,по-добре потърсете друг зоомагазин.

Женските могат да се държат заедно,но е желателно в една клетка да няма много птици,защото някой птици ще бъдат по-слаби от недохранване.По-добре не купувайте такива птици.В такова стадо е невъзможно добре да огледате канарчетата поотделно и да направите добър избор.

В отделни клетки могат да се държат и младите птици.Бъдете много внимателни и не забравяйте,че мъжките,дори да са много млади,пеят.С това се различават от женските.Без да прослушате птицата,на тази възраст не може да се определи пола.

Не се препоръчва да купувате птица на възраст до 6 месеца.Те могат да се намират в състояние на линеене,което е натоварване за организма,а продажбата още повече влошава лошото самочувствие на птицата.

Отдаването на такива млади птици в зоомагазин говори или са принудителни обстоятелства,или за лошо отношение на стопанина към птицата.Пиленцата,получени от родители,за които не се грижат добре,не са много силни и често са подложени на заболявания.И не живеят много дълго.

В зоомагазините купувайте пеещи канарчета,само ако можете да ги чуете.Ако птицата не пее,а продавача ви убеждава,че това е канарче,поинтересувайте се по кое време можете да чуете как пее.Много птици пеят сутрин и вечер,когато няма толкова много посетители.По песента можете да прецените дали да вземете тази птица,или не.

В зоомагазина трябва да купувате само подрастваща птица.Тя трябва да изглежда жизнерадостна и при оглед- здрава.
При покупка на женска не трябва да се скъпите, от физическото състояние на птицата зависи състоянието на потомството.
Не разчитайте,че в зоомагазина ще закупите породисто канарче.

Закупуване на птица от пазара

Покупката на канарче от пазара има своите положителни и отрицателни страни.От една страна,не всеки продавач е честен и може да продаде болна,стара или непородиста птица,представяйки я за млада,здрава и породиста.Но,от друга страна на пазара избора е по-голям.На пазара можете да видите много вариации и да чуете песните.

За разлика от зоомагазините,на пазара няма контрол за здравето на продаваните птици.Ще трябва да вярвате на думите на продавача.И внимателно да оглеждате птицата,за да определите физическото й състояние.

Ако птиците се намират в тясна клетка,изобщо не им обръщайте внимание.Много канарчета,отглеждани в такива условия се нуждаят от спешна вет.помощ.
За това,ако в общата клетка сред голямо количество канарчета се намират макар и една или две птици в лошо състояние,и продавача не се притеснява,веднага се махнете.
Едва ли ще можете да вземете добра птица,очевидно е че се грижат лошо за тях.

Добрия продавач винаги се грижи за своите птици,добре познава всяка от тях,знае как да ги отглежда правилно и да ги храни.Тези продавачи лесно се откриват,те не стоят до продавачите с диви,хванати от природата птици,защото знаят,че дивите птици са приносители на паразити.Заставайки до тях,рискуват да заразят собствената си птица и да провокират възможен конфликт с купувача.

Добрия продавач ще застане по-далече от шумните папагали.Добрия продавач винаги държи при себе си приготвена храна и нещо за пренасяне,ако купувача няма.Такъв човек с удоволствие ще отговори на въпросите ви,може да ви остави телефона си за всеки случай,ако ви потрябва съвет.

При покупка на канарче не само попитайте към коя храна е привикнала птицата,но и от каква поилка е свикнала да пие.
Отрицателен момент при покупка на пазара е това,че тук е сложно да се установи действителната възраст на птицата,и нейните качества на производител.

Женската може да се окаже много стара за развъждане или неспособна да храни малките, мъжкия-безплоден.За това е много важно да намерите продавач,заинтересуван не само от продажбата на птицата,но и за затвърждаване на мястото му на пазара.

Всеки уважващ себе си продавач продава птици преминали линеенето,когато започват да пеят.

Закупуване на птица от развъдчик

Този способ се смята за най-добър,особено ако купувате птица за развъждане.Желателно е развъдчика да работи с някой ветеринар.
Самите развъдчици купуват птици само от други развъдчици или добре познати продавачи.
При развъдчика можете да видите условията на отглеждане и родителите.В такъв случай продавача поема отговорността за здравето на предлаганата птица.
Ако това е честен човек,ще ви разкаже за достойнствата и недостатъчците на птицата,ако има такива.Ще имате възмножност да послушате пеенето на птиците и да зададете въпроси.

При покупка на племенна птица е много важно да видите родителите.При развъдчика това е осъществимо.Само при развъдчик можете да закупите породиста птица-добър певец или качествено оцветено цветно канарче.Такива птици никога не попадат в зоомагазините или на пазара.
Бъдете готови за това,че птицата ще струва скъпо.

Птици,които според развъдчика не са интересни,могат да са по-евтини.Всяка птица в сравнение с качеството при развъдчика ще бъде по-евтина,отколкото на всяко друго място.
Ако сте взели решение да си купите птица от развъдчик,позвънете му предварително и го информирайте каква птица желаете.Ако в момента няма такова канарче,развъдчика веднага ще ви съобщи.Освен това може да ви предложи други варианти или друг развъдчик.

Когато изберете канарчето,се поинтересувайте за мнението на развъдчика и го попитайте за съвет.
Много често купувачите отиват при развъдчика за точно определена птица,без да знаят колко е голям избора.
Но,случва се и обратното,когато човек пристига при развъдчика с твърдото намерение да вземе само пеещо канарче с добра песен.Те често не си представят,че отглеждането на подобни птици има своите особености.Когато прослушат няколко канарчета,те откриват,че всички пеят еднакво.В резултат си купуват красиво канарче с приятна песен,която ги устройва.

Въпреки всичко,не трябва да забравяте,че някой развъдчици също могат да дадат неточна информация за птицата.Развъдчиците винаги водят записки за птиците и знаят всичко за тях.Ако ви каже,че не знае точно,значи ви лъже.

Някой развъдчици опръстеняват своите птици.

Изображение

В заключение ще кажем,че нито в зоомагазина,нито на пазара,нито при развъдчика продадените птици не подлежат на връщане и не се заменят,защото канарчето е живо същество,не стока и много често проблемите възникват поради неправилно отглеждане и хранене на новия стопанин.Канарчетата често се разболяват и умират.И за това е виновен купувача,който не е сметнал за необходимо да се поинтересува как се отглежда.Може по погрешка да закупи болна птица,но това не е възможно да се докаже.

Не бързайте,когато избирате канарче.Уверете се,че птицата е здрава и след това я купувайте.

Изображение

Карантина

Когато донесете канарчето у вас,поставете го в отделна клетка и го дръжте под карантина 2-3 седмици.През това време птицата ще свикне с новата обстановка и новите условия,което ще й помогне да се адаптира бързо.

Често се случва птиците да умират много скоро след покупката,защото не ядат храната,към която са свикнали на предишното място.За бързо привикване се препоръчва да ги храните с твърдо сварено яйце и канарено семе.Смесвайте зърното с настъргани бели сухари или грис.

След 2-3 дни към яйчената смес или канареното семе добавете малко просо,овес,слънчогледови семки и т.н.Когато канарчето привикне към тази храна,започнете да го приучавате към храна,която е по-достъпна за вас.

За пиене в първите дни давайте само преварена вода.
По време на карантина следете внимателно здравословното състояние и записвайте всички данни.Състоянието се определя по следните показатели:

- Общо развитие;
- Прием на храна и вода(отказ от храна или лош апетит,силно изтощение или затлъстяване,силна жажда или отказ от вода);
- Подвижност (нормална или недостатъчна);
- Оперение(с блясък,без блясък,счупени пера,паразити);
- Състояние на откритите участъци на кожата(гъбички,повреди,краста и т.н.);
- Състояние на восковицата и носните отвори(наличие на замърсявания,слепване на носните отвори,слузести или гнойни секрети);
- Кости,стави,връзки(наличие на удебеляване,тумори,отслабване на двигателната функция);
- Дишане(нормално,напрегнато,свистящо);
- Очи,клепачи,форма на зениците,цвят на ириса;
- Устна кухина(наличие на плака);
- Изпражнение(консистенция,цвят);
- Клоака и около нея (замърсяване от изпражнения,почервеняване на кожата).

2-3 седмици след карантината могат да бъдат установени клинични признаци на заболяване,в резултат на което можете да предпазите другите птици от заразяване(ако имате такива).

Ако е започнала диария от непривичната нова обстановка,в храната трябва да добавите малко въглен.

Ако след проведената карантина канарчето се чувства добре,можете да го пуснете в клетката при другите птици.

По време на карантина стопанина също трябва да бъде внимателен.След всеки контакт с птицата трябва да мие ръце.В края на карантината е желателно отново да покажете птицата на ветеринар.При добри резултати,можете да не я ограничавате в нищо.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Видове канарчета
Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=0nib7bMm8BA

http://www.fermer1.ru/Zhalpanova_Kanareiiki?page=1
http://animalworld.com.ua/news/news_666
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves