Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Детството на папагала

Детството на папагала

Мнениеот meri » Пон Окт 28, 2013 5:18 pm

Ако във вашият дом има пиленца, стопанинът трябва да приложи усилия, за да израснат здрави и силни птици. Само при спазването на всички условия на отглеждане, птицата трябва да има добро оперение, красива ярка разцветка, и уверена способност да лети.

Изображение

По-добре купувайте птица на възраст 1,5- 2 месеца. Такъв папагал вече се храни самостоятелно със зърнена храна и може да живее отделно от майката. Можете да закупите и неоперена птица, но развъдчиците не продават такива птици. Ако ги дадат в неопитни ръце, няма гаранция, че ще оживеят. Такава птица се нуждае от особени грижи, грижа за подрастващия организъм, и никой по-добре от майката на папагала няма да се справи с това.

Ако пиленцата са се излюпили в домашни условия, най-главното е да не пречите на родителите да ги възпитават и не проявявайте към семейството редовно внимание. Напълно достатъчно е, ако стопанина периодично проверява дали всичко е наред, но да не пипа и да не взима пиленцата на ръце.

Изображение

Участието на майката

За да може женската да отгледа малките, в помещението трябва да бъде топло и не трябва да има течение. Нуждае се само от къщичка с
яма на дъното, където не трябва да поставяте или насипвате нещо. До клетката е достатъчно да поставите материал за гнездо (вата, клонки, плат на твърди частици), женската сама ще направи постелката.

ИзображениеИзображение

Хранене на пиленцата

В периода на хранене на пиленцата трябва да увеличите дозата зърнена храна 1,5 пъти, също да предоставите на птицата допълнително нискомаслена извара 0% и варено яйце. Но както показва практиката, пиленцата израстват здрави и без приемане на яйца. Можете да помагате на женската, ако не е в състояние да се справи сама, или е останала сама. В този случай можете да дохранвате пиленцата с течни каши- особено тези, които изостават в растежа и развитието: това се вижда веднага.

Изображение

Самостоятелен живот

Пиленцата трябва да се отделят, когато напълно са покрити с пера и могат сами да се хранят със суха храна. Това се случва примерно на 2-3 месечна възраст. Обстановката в тяхната клетка трябва да бъде същата, както при възрастните папагали- не трябва да добавяте нищо допълнително.

Храненето на пиленцата и възрастните птици не се различава, само на малките докато растат се дава мека храна, варено яйце, зърнени каши, сварени в преварена вода (недоварени, зърната не трябва да се слепват), без сол и мазнина, обезмаслена извара, смлени плодове и зеленчуци. Варено яйце се дава 2-3 пъти в седмицата в продължение на 2-3 месеца, а след това се намалява до един път в седмицата, към 1-1,5 години можете изобщо да изключите яйцето. Но ако пиленцата не ядат яйцето, не е страшно, достатъчна е и зърнената храна. Изварата може да се дава в първите 3 месеца през ден, след това веднъж на 1-2 седмици. Кашите може да се дават всеки ден, водата се сменя всеки ден, ако в дома е горещо, може и по два пъти на ден.

Изображение

Опасности от лошо хранене

Ако родителите в периода на формиране на яйцата се хранят непълноценно, има риск от възникване на рахит при пиленцата. При такива папагали често се наблюдава заболяване на горните дихателни пътища поради нарушение на микроклимата, и проблеми със стомашно-чревния тракт поради неправилното хранене.

Домашен полет

Не трябва да пускате веднага пиленцата на разходка: без да познават територията, пиленцата могат да получат травма. Можете да приучавате пиленцата към полет от 2-месечна възраст. Ако сте купили птица, е необходима карантина и адаптация за 30-40 дни, за да привикнат към вас и новата обстановка. За това време можете да ги научите на всичко.

Изображение

Пиленца, откъснато от обичайния начин на живот, се нуждае от внимание, грижи и любов, тогава то ще бъед привлечено от вас и ще стане ръчно.
Колкото по-често общувате със своите птици, толкова по-бързо ще привикнат към вас.

http://animal.ru/parrot/articles/%D0%94 ... %B0%D1%8F/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves