Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Професионални съвети за неопасно жилище при папагалите

Професионални съвети за неопасно жилище при папагалите

Мнениеот meri » Пет Яну 03, 2014 9:06 pm

Клетката на птиците: професионални съвети за това, как да направите комфортно и неопасно жилище за птицата

Сега съществува голям избор на клетки за отглеждане на птици. Но често производителите на клетки забравят, че клетката е предназначена за отглеждане на птица, а не за украса на интериора. Материалите, използвани за произвдството на клетката могат да създадат реална заплаха за живота на птицата.

Клетки, които експертите не препоръчват за отглеждане на птици:

1.Сферична форма, малка пирамида или куб.
2.Къс или дълъг цилиндър малък диаметър( по-малко от 2х метра).
3.Клетка от бамбук.
4.Силно извита форма.
5.Клетка с множество ъгли, които са трудни за почистване. Клетка, не позволяваща на птицата пълен размах на крилата.
6.Прекалено много кацалки, или такова разположение, че долните кацалки да се замърсяват с изпражнения.
7.Такова поставяне на кацалките, при което птицата ги замърсява с изпражнения, вода и храна.
8.Клетки от поцинкован метал (съществува опасност от отравяне с цинк или олово).
9.Окисляващи се метални поилки.
10.Медни конструкции.
11.Куки, остри краища или остри предмети вътре в клетката. Тънки, лесно чупливи компоненти на клетката.
12.Малко пространство между пръчките, затрудняващо скоковете или махането с крила.
13.Прекалено много играчки или хранилки.
14.Клетки, които се почистват трудно.
15.Излишни декоративни елементи, които птицата може да погълне.
16.Клетки, в които е трудно да хванете птицата.
17.Клетки с лошо затваряща се врата.

Клетката трябва да бъде колкото е възможно по-просторна, дължината трябва да бъде с по-голяма дълбочина и височина. Минималният размер на клетката трябва да позволява на птицата напълно да отвори крилете, без да докосва стените на клетката. Хубавата клетка е произведена от нетоксични материали, тя е удобна за обслужване, лесно се чисти.

Птицата се намира в клетката и през нощта, и когато ви няма, за това в клетката не трябва да има потенциални капани. Пространството между пръчките в добре направената клетка трябва да бъде минимално, така че птицата да не може да си заклещи ноктите, клюна или крилата.

Важно е клетката да бъде конструирана по такъв начин, че птицата да се окаже максимално изолирана от изпражненията си. Добър матераил за постелка е хартията, лесно се сменя, инхибира развитието на патогенни микроорганизми. Трябва да избягвате употребата на стърготини от иглолистни дървета.

Разположение на клетката

Клетката трябва да се постави по този начин, че няколко кацалки да се намират на нивото на очите на стоящ човек. При такова поставяне на клетката птицата ще се чувства в безопасност, отколкото ако се намира по-ниско от нивото на очите на стоящ човек, в същото време, ако птицата се намира по-високо от нивото на очите на стоящ човек, при някои видове може да се развие чувство на собствено доминиране, което може да доведе до агресия.

Тъй като хормоналният цикъл на птицата се намира в пряка зависимост от слънчевата светлина, е желателно върху птицата да попада естествено осветление, но в същото време в клетката винаги трябва да има затъмнен ъгъл, където птицата да може да стои на сянка.

Трябва да следите за нивото на влажност, въздухът не трябва да бъде прекалено сух. Желателно е през нощта птицата да се намира в абсолютна тъмнина, но клетката по-добре да не се покрива през нощта, за да не лишавате птицата от чист въздух.

Идеален вариант е комбинирана волиера с улично отделение и част, намираща се в помещение, където птицата сама ще има възможност да избира къде да се намира. Именно такъв вариант трябва да бъде идеалната волиера на вилата.

Уличната част на волиерата трябва да бъде защитена от проникването на наземни и летящи хищници и гризачи. Водата и храната трябва да бъдат недостъпни за свободно живеещите птици и техните изпражнения.

Кацалки

Кацалките трябва да се правят от клони на твърда дървесина. Трябва да се избягват токсични породи дървета, а също дървета, подложени на обработка с пестициди и други химикали, на клоните не трябва да има следи от гниене и паразити.

Желателно е в клетката да има кацалки с различен диаметър, най-малкия диаметър трябва да позволява на ноктите почти да се докосват при седене на кацалката. Малкият диаметър на кацалката трябва да бъде такъв, че ноктите на птицата при седене на нея да се опират в дървото.

"Правилна" кацалка
Изображение

По-добре е ако кацалките по цялата си дължина са с неравномерна дебелина, по възможност трябва да избягвате цилиндричната форма, което води до постоянен натиск на едни и същи точки на възглавничките, и не позволява да се развие пододерматит.

"Неправилна" кацалка
Изображение

Съгласно съвременните представи пододерматитът е обослувен от неправилно хранене, но неправилната форма на кацалката може да помогне за развитието на заболяването. За да разрушават по-малко кацалките птиците, в клетката трябва да има играчки, отвличащи вниманието на птицата.

Периодично кацалките трябва да се сменят, особено ако са замърсени с изпражнения. Не трябва да разполагате кацалките една над друга, за да не може птицата да замърсява водата и храната.

Сега в развитите страни има кацалки, които могат да се ядат, но трябва да имате предвид, че тяхното използване е обосновано до тогава, докато диетата е балансирана, и в клетката има естествени, натурални кацалки.

Изображение

Много често предлагат кацалки с шкурка. От използването на такива кацалки трябва да се предпазвате, защото те не влияят на растежа на ноктите, а могат да доведат до сериозни заболявания на краката.

Аксесоари

Не препълвайте пространството на клетката с хранилки и играчки. Много птици обожават да се къпят, но поставете къпалката извън клетката, така че да не пречи на полета или скоковете.

Хранилките и поилките трябва да се поставят така, че да стимулират подвижността на птицата, поилките е желателно да се поставят по-високо в единия край на клетката, а хранилката по-ниско в другия край на клетката. Ако птицата е болна, поилката и хранилката трябва да се поставят така, че да бъдат достъпни с малко усилие от страна на птицата.

Играчки

За да удовлетворите природното любопитство на папагала и неговата склонност към разрушение, поставете играчки в клетката. Добър вариант е ако имате колекция играчки, които да сменяте ежедневно, така че птицата да не скучае и да не свиква към една играчка.

Играчките за птици не трябва да съдържат токсични метали, куки, остри краища, или малки, лесни за поглъщане части.

Играчките за малки птици не трябва да се използват за големи птици. Не съществува 100%-на гаранция на безопасни играчки, има някои компоненти, които са по-опасни от други.

Безопасните играчки имат затварящи се куки и близко разположени затворени верижни връзки. Повечето играчки с тънка връв или дълга верига трябва да бъдат достъпни на птицата само под ваш контрол. Ако оставите такава играчка, птицата може да се заплете в нея и да се удуши или травмира.

Обикновените играчки без непосредствен контрол от страна на човека са направени от хранителни компоненти. Всички растителни материали не трябва да се подлагат на обработка с химикали.

Много добри играчки са клоните от плодни дървета с кора, лозови пръчки.

Огледала

Някои огледала имат в състава си живак, който при попадане в храносмилателния тракт предизвиква отравяне. Някои правилно направени и разработени стъклени и пластмасови огледала подхождат за малки птици, но лесно се разрушават от големите.

За големите птици най-подходящи са огледалата, направени от полирана стоманена плоча. Ако конструкцията на огледалото позволява да се залепват остатъци храна, то може да стане източник на гъбична инфекция и микотоксини.

Когато младата и неопитна птица се пуска в жилището, трябва да затваряте прозореца и големите огледала, това предовратява травмирането на птицата в резултат на сблъсък.

Хигиена

При отглеждане на птици по-добре ще бъде да почиствате навреме клетката. Това е важно за борбата с разпространяване на заболяванията, отколкото използването на дезинфектанти. Преди прилагането на дезинфектанти трябва да премахнете органичните остатъци (храна, изпражнения, пера). За предпазване от равитието на гъбички и водорасли, поилката и хранилката трябва да се почистват или изваряват.

Като постелка можете да използвате опаковъчна хартия, картон или вестник. Постелката се сменя ежедневно, а веднъж в седмицата се извършва генерално почистване и подсушаване.

Често при птиците се срещат ектопаразити и хелминти. Протекторите от насекоми не са ефективни, а при постоянно вдишване на парите може да се развие отравяне. Против акари е ефективно лечебното въздействие, провеждано в случаите на поражение, а не превантивната терапия. Съответните мероприятия по дезинсекция и обезпаразитяване, а също терапия и режим на прилагане на препаратите ще назначи лекуващият лекар на птицата.

Смесени волиери

Много видове птици са териториални и агресивни по отношение на други видове птици. Такива птици не трябва да се отглеждат в смесени волиери. Другите птици стават агресивни само по време на размножителния период. При трети в периода на размножаване се променят вкусовите навици и те могат да изядат яйцата или пиленцата на другите птици. Четвърти могат да остават спокойни през деня, а през нощта да бъдат агресивни и да се държат като хищници.

В смесената волиера сред птиците се установява строга йерархия, и при поставянето на нови птици в колектива йерархията се нарушава. Периода за установяване на нови отношения е изпълнен с много стрес, който отслабва защитните сили на организма и предразполага към заболяване. За това добър вариант е ранната селекция на птиците и едновременното им заселване във волиерата.

За да не провокирате агресия, трябва да поставите няколко хранилки и поилки, които трябва да бъдат лесно достъпни за замяна и почистване, без причиняване на безпокойство на птиците. Поне няколко хранилки и поилки, трябва да бъдат оборудвани с малки клетки- капани.

Вратите на капаните трябва да бъдат постоянно отворени, за да привикнат птиците към тях и да не се страхуват, а в момента, когато е нобходимо да хванете някоя птица, за да не безпокоите останалите, просто затворете вратата. Смесените волиери трябва да бъдат оборудвани с кацалки и различни добавки (на снимката волиера отвътре), също трябва да оборудвате съответните укрития за всеки вид птица, което им позволява да се чувстват в безопасност.

Изображение

Техника на поене и хранене

Здравата птица винаги трябва да има чиста вода. Много често се обсъжда необходимостта от добавянето на антисептик в питейната вода, като хлорхексидин, за намаляване на бактериалното замърсяване, но намалявайки бактериалната замърсеност на питейната вода, антиспетиците нарушават нормалната микрофлора на червата. За това трябва да се предпазвате от профилактичното използване на антимикробни препарати.

Ако поилките са от пластмаса или мед, във водата може да се натрупат токсини, за това преди да сипете вода в поилката, трябва да я измиете няколко пъти. През лятото в някои градове във водата добавят дезинфектанти и живачни инхибитори, такава вода може да бъде опасна за птиците. В някои случаи водата може да бъде дадена за анализ, и е възможно да преминете към бутилирана.

Много птици лесно се адаптират към пиенето на вода от автопоилка, и водата в нея по- лесно се предпазва от остатъците храна и изпражнения, отколкото в отворена поилка. Трябва да поощрявате такова поведение, ако птиците не разрушават автопилките. Не се препоръчва да поставяте лекарствени препарати във водата, ако използвате автопоилка, ако препарата не се разтваря напълно, той се утаява и се натрупва на дъното, което може да доведе до отравяне.

Птицата ежедневно трябва да получава свежа храна в чиста хранилка. Добър начин да осигурите на зърненоядната птица пълноценно хранене, е използването на готова зърнена смес 70%, а останалите 30% се осигуряват от плодовете и зеленчуците.

Много стопани на птици позволяват на своите любимци да ядат от масата, от чинията им, това което харесва на птицата. Мнозина взимат парче храна в уста и дават на птицата да яде от устата им. Такова поведение е неправилно, човешката храна съдържа прекалено много сол, а някои видове храна могат да доведат до отравяне.

http://www.prostozoo.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves