Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Студено ли му е на папагала?

Студено ли му е на папагала?

Мнениеот meri » Съб Яну 25, 2014 10:17 pm

Настъпиха студовете и много стопани на птици са обезпокоени, че птицата може да замръзне, започват да затоплят помещението, в което живее. Необходимо ли е отопление на папагала?

Изображение

Когато на птицата й е студено, това се забелязва по нейното поведение и състояние. Тя седи в неподвижна поза, накокошинена и с изпъкнали очи. Птицата не проявява активност и няма интерес към нищо. Такова поведение не трябва да се възприема веднага за признак, че на птицата й е студено. Птицата може да се държи по същия начин, ако е болна.

Студено или не?

Веднага трябва да развенчаем този мит за това, че птиците много обичат топлината, това не е точно така. Пернатите прекрасно живеят при същата температура, както и стопаните. За това дори в жилището през зимата да е само 18-19 С, за птицата това е нормално. Не трябва да затопляте специално помещението за птицата. Освен това, дори 13-15 С е нормална температура за здравата птица, по-възрастна от 6-8 месеца.

А прегряването, дори кратковременно, папагалите понасят много тежко. Местонахождението в сухо, отоплявано място е много пагубно за техните бели дробове и оперение. Особено опасно, е ако във въздуха има много прах, а прах има във всяко жилище. Ако в помещението е студено и е необходимо да включите нагревател, трябва предварително да се погрижите за овлажняване на въздуха.

Изображение

Има ситуации, когато охлаждането е опасно за птицата, става въпрос за рязко понижаване на температурите. Ако изнесете птицата на улицата, където е повече от 13 С, можете да не се страхувате от преохлаждане. Ако температурата е по-ниска, а разликата между температурата е повече от 8 С, то птицата се нуждае от адаптация.

Вредата от течението

Не по-малко опасно, отколкото прегряването и рязката промяна в температурата за папагала е течението. В действителност това е същото, както и понижаването на температурите. За това, за да проветрите стаята, където се намира папагала, трябва предварително да покриете клетката така, че да няма пропуски.

Ако на улицата не е много студено, можете да покриете само една част от клетката, която е насочена към течението. Ако в стаята стане значително по-студено, трябва да изнесете клетката за времето, през което проветрявате. След като затворите прозореца, не трябва веднага да връщате папагала, а да почакате, когато в стаята стане по-топло.

Изображение

Простуда

В резултат от пребиваването на течение папагала може да се простуди. Много често стопаните бъркат това заболяване с обикновено кихане. Птиците кихат от това, че в ноздрите попадат прашинки и малки пухчета. Такава реакция има и при сух въздух в помещението. А понякога в носа може да попадне вода.

Изображение

Ако при кихане се разлети слуз (сополи), ако ноздрите са запушени от тъмна кора, ако те са червени или при осветяване имат различни цветове, това означава, че птицата се е простудила.
Ако това се съчетава с накокошинен вид, заведете я на лекар.
Папагалите са чувствителни към околната температура на въздуха, за това за избягване на проблеми със здравето, трябва да следите за тези показатели. Не игнорирайте правилата на отглеждане и признаците за лошо самочувствие на папагала.

http://animal.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves