Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Принудително хранене на папагала със спринцовка

Принудително хранене на папагала със спринцовка

Мнениеот meri » Пет Яну 31, 2014 9:20 pm

Има ситуации, когато птицата не може да яде самостоятелно (травми, отравяне, слаб организъм поради заболяване и т.н.( тогава е необходимо да го храните принудително).
За едно хранене е необходима 1-1,5 мл храна. Общият обем за деня трябва да бъде не по-малко от 6 мл, в идеалния случай 10-12 мл. Хранете на всеки 2-3 часа. Кашите се дават топли 37-40 С(преди да дадете кашата я изпробвайте на ръката си), за да се усвояват по-добре и рефлексът за повръщане да бъде сведен до минимум.

За приготвяне на каша се използват:
- Безмлечна детска каша(ориз, елда, просо, овес)не изискващи варене (Nestle, Heinz), те се приготвят според инструкциите. Кашата трябва да бъде такава консистенция, за да може свободно да излиза от дюзата, но не прекалено течна, защото не е хранителна. В състава на кашата не трябва да влиза ръж.

- Домашно приготвена безмлечна каша: смелете елда, ориз, просо и варете до гъсто желе (за да наберете удобно в спринцовката) във вода без сол.

Спринцовка с мек накрайник за хранене
Изображение

В спринцовката (по-добре инсулинова, без игла) трябва да наберете примерно 1 мл топла каша. Поставяме наблизо чаша или купа с гореща вода, където подгряваме кашата според охлаждането. Трябва да хванете птицата, да седнете удобно, да фиксирате папагала с лявата ръка, леко да го притиснете към себе си и с пръст да придържате главата. Можете да завиете папагала в кърпа (не хавлиена), за да остане главата отгоре, където я фиксираме. С накрайникът на спринцовката леко отваряме мандибулата, ако птицата сама не отвори клюн, вкарваме накрайника на спринцовката в страната на клюна и изстискваме капка, като следим птицата да направи гълтателно движение. За улесняване на процеса на хранене, на носа на спринцовката може да поставите една тръбичка от игла за плетене или от катетър-пеперуда.

Хранене на папагала
Изображение

Фиксиране на папагала
Изображение

Ако в процеса на хранене оперението около клюна се е замърсило, то с памучен тампон, напоен в топла вода се почиства кашата, попаднала на перата. Ако кашата в спринцовката е изстинала, трябва да я затоплите, поставете спринцовката в съда с топла вода.
Ако нямате възможност да храните на всеки 2-3 часа, можете да го правите поне 3 пъти на ден.

http://www.youtube.com/watch?v=wI_SwbGJl2o#t=25

http://forum.volnistye.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves