Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

От какво зависи продължителността на живот при вълн. папагал

От какво зависи продължителността на живот при вълн. папагал

Мнениеот meri » Чет Окт 02, 2014 2:02 pm

Вълнистите папагали са едни от най- популярните пернати, които се предпочитат за отглеждане. Всички стопани на птици се интересуват от продължителността на техния живот. Тя зависи от много параметри. По-точно от условията на отглеждане, грижите, вниманието и режима на хранене.

Най-главния критерий, който влияе на продължителността на живот е средата на обитание. При живота на свобода, папагалите са подложени на редица опасности и срока на живот намалява. На свобода вълнистия папагал средно живее 4-5 години.

В домашни условия тези птици могат да живеят по-дълго. Продължителността на живот в домашни условия може да достигне 10-15 години. Този срок е условен. Вълнистите папагали живеят 10-15 години при условие, че получават правилно хранене, водят активен начин на живот, не живеят постоянно в клетката. Важно условие е предпазването на птиците от всевъзможни инфекции. Всичко това им позволява да живеят до 15 години и да радват стопаните си. За това специалистите в тази област препоръчват да следите внимателно за техния начин на живот, хранене, и здраве.

ИзображениеИзображение

Ако отглеждате вълнист папагал, трябва да се постараете да му осигурите не само топлина и грижа, но и оптимални условия и приемлива храна. Само тогава птицата ще живее дълго време без никакви проблеми.

Първия важен фактор е диетата на хранене- помнете, че за разлика от дивите вълнисти папагали, техните домашни сродници не се нуждаят от висококалорийна храна. Много често слабо подвижния начин на живот и високоенергийна храна стават причина за затлъстяване на птицата. Това спомага за развитието на сериозни заболявания на храносмилателните органи. За това е толкова важно да следите за диетата. При избора на храна отдавайте предпочитание на зеленината и зърнените култури. Включването на такава калорийна храна като извара и яйца, се препоръчва само в периода на линеене или размножаване. В останалите случаи тази храна ще окаже само негативно въздействие на здравето и продължителността на живот.

Вторият важен фактор са условията на отглеждане. Те трябва да бъдат оптимални. Помнете, че външния температурен баланс оказва сериозно влияние на имунната система на птиците и тяхното здраве като цяло. Важно е през лятото в помещението да не бъде прекалено горещо, а въздуха да не бъде прекалено сух. През зимата трябва да следите температурата на въздуха да бъде минимум 18 С. В такива условия папагалите живеят добре, което оказва позитивно влияние на срока на живот и способността на размножаване.

ИзображениеИзображение

Известни са случаи, когато папагалите от този вид са достигали до 21 години. При такива птици зрението и подвижността значително намаляват, но те продължават да живеят щастливо и да радват своите стопани.

Заболяванията са още един фактор, който намалява срока на живот. За това е важно да не допуснете тяхното възникване, а при поява е необходимо да се опитате да излекувате птицата. Почиствайте добре клетката, следете водата и храната да бъдат пресни. Ако забележите, че при птицата се появи затлъстяване, балансирайте диетата. Оборудвайте клетката с различни предмети за подвижни игри и по-често пускайте папагала да лети в дома. Ако забележите, че папагала има заболяване на репродуктивната система, добавяйте в храната спациалните витаминни добавки.

Помнете, че продължителността на живот зависи от това колко внимателно се грижите за него и колко време провеждате с папагала. Ако птицата постоянно скучае и стои сама, продължителността на живот няма да бъде дълга. Тя ще започне да си скубе перата и да поврежда кожното покритие. За това е важно да проявявате внимание към птицата и да не я оставяте за дълго сама. Ако отсъствате няколко дни или седмици, помолете някой да се грижи за папагала, а не просто да оставите храна в голямо количество. Иначе, при вашето завръщане може да заварите папагала в плачевно състояние.

http://www.8lap.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves