Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да научите папагала да шуми по-малко

Как да научите папагала да шуми по-малко

Мнениеот meri » Съб Май 02, 2015 4:31 pm

Папагалите крещят по много причини. Те приветстват шумно новия ден, или призовават у дома стадото по залез (дори ако нямат стадо). Те могат да крещят както от възбуда, така и от скука. Те могат да крещят в отговор на друг вик, или когато е прекалено тихо, или в случаите, когато свири силно музика. Вие можете дълго да гадаете за поведението на вашия папагал, но можете да вземете някои мерки, за да усмирите шумната птичка, и да се наслаждавате на нейното присъствие.

Преди обучението

1.Трябва да разберете поведението на папагала.

Крясъкът е естествено поведение, и вие не можете да го прекратите напълно. Позволявайте на вашия папагал да крещи сутрин и вечер; това може да ви помогне да го научите да не крещи през деня.

2.Не крещете и не шумете като наказание.

Така постъпват някои хора, за да се избавят от проблема с шума, но това няма да ви помогне да обучите папагала. Ужасно е да прилагате физическо наказание, в края на краищата изплашения папагал ще крещи повече. Крещейки на папагала, той може да реши, че вие искате да се присъедините към стадото, защото това се случва в птичето стадо в дивата природа.

3.Обърнете внимание на здравето на папагала.
Причина за крясъка понякога може да бъде болката, и трябва да отведете папагала на ветеринар, за да се уверите, че няма здравословен проблем.

4.Погрижете се всички нужди на вашия папагал да бъдат удовлетворени.
Уверете се, че клетката не е прекалено малка, че в нея има достатъчно подходящи играчки. Папагалите трябва да поглъщат около 70% храна, в която се съдържат голямо количество хранителни плодове и зеленчуци. Те се нуждаят от игра с вас, и ако вие не сте в състояние да осигурите това на вашия папагал, трябва да му намерите друг дом. Папагалите се нуждаят от 10-12 часа за сън всеки ден, или те ще хапят и крещят. Използвайте специално покривало или обикновено одеяло, за да покривате клетката всяка нощ- това ще осигури достатъчно количество сън на птицата.

Метод за отстраняване на шума

Изображение

1.Игнорирайте папагала, когато крещи.
Повечето хора, чувайки крясъците на папагала се опитват да му отделят внимание или да коригират шума; на практика това само усилва нежелателното поведение. Всеки път, когато папагала крещи, вие трябва да го игнорирате.

2.Поощрявайте доброто поведение.
Всеки път, когато папагала седи тихо, се приближавайте до клетката и му отделяйте внимание, или дори го извадете от клетката за игра. Но трябва да изчакате малко, преди да се приближите до клетката, защото той може да закрещи точно тогава, когато сте се приближили, което само ще усили лошото поведение.

3.Помнете, че трябва напълно да игнорирате папагала.
Дори изражението на лицето може да бъде това, което папагала търси. Идеята е в това, че трябва да излезете от стаята, когато той крещи, което му дава точното послание. По време на този процес е възможно да пожелаете да си купите тапи за уши.

4.Бъдете готови за това, че ще има повече крясъци.
Да, още повече. Вашият папагал ще крещи още по-силно, когато не му обръщате внимание. Запомнете, че всичко трябва да става по-лошо, за да стане след това по-добро, за това напълно игнорирайте всякакви крясъци.

Несъвместимо обучение

1.Научете вашия папагал на още нещо.

Например, когато папагала казва :"Здравей", веднага го наградете за вниманието. Тогава папагала ще разбере, че "Здравей" предизвиква вашата реакция, докато крясъка не го прави.

Изображение

2.Бъдете внимателни и поощрявайте само желателното поведение.
Това може да бъде трудно, когато папагала казва "Здравей", можете случайно да наградите неговия крясък. Избирайки този метод, уверете се, че вие се намирате в същата стая, както и папагала; в противен случай няма да се получи да го поощрите със "Здравей".

Отвличане на вниманието

1.Отвлечете вниманието на папагала.

Това е полезен метод, ако сте заети, или нямате желание да се занимавате с обучение. Дайте му играчка, пъзел или поставете семки в обичайната му храна, за да ги търси.

Изображение

2.Отвличайте вниманието на папагала само тогава, когато той не крещи.
Ако му давате играчка, когато крещи, по този начин вие поддържате това поведение. За това я дайте на папагала, когато той мълчи.

Изображение

3.Оставете папагала с покрита клетка.
Възможно е вие да искате да вземете душ или да учите, или да ядете в тишина. За да го постигнете, покрийте клетката на папагала с покривало. Това е добър метод, за да предовратите крясъците за кратко време. Но помнете, че покривалото трябва да бъде временно. Не оставяйте клетката покрита за дълго време, по-късно папагала пак ще крещи.

Стробоскоп

Изображение

1.Ако се каните да използвате метода "обучение с наказание", поставете до клетката стробоскоп, с дистанционно управление.
По този начин, ако папагала крещи, когато вие не сте в стаята, можете да го накажете без да влизате в нея.

След обучението

Изображение

1.Очаквайте случайни крясъци.
Папагалите са умни птици, и вашият папагал ще разбере, че крясъкът му носи успех. За това, от време на време той ще опитва още веднъж, за да види резултата. Както и преди, игнорирайте това поведение- наказанието и негативното внимание може да доведе до връщане на стария навик.

2.Продължавайте с правилните грижи.
Папагала се нуждае от внимание, от добра храна, играчки и редовни посещения при ветеринар. Ако нещо не е наред, това може да доведе до крясък, който ще се смята за наказание за вашето лошо поведение. Ако нямате пари и време, на папагала ще му бъде по-добре в друг дом, където могат да му предоставят това.

Съвети:

- Ако подозирате, че папагала крещи заради скука или недостиг на внимание, вместо да го игнорирате, тихо пообщувайте с него, и ако той отговаря тихо, наградете ги за доброто отношение.

- Ако във вашия папагал проблема е дълбоко вкоренен, или смятате, че не сте в състояние да се справите, извикайте специалист, за да ви помогне.

- Изследвайте вашия папагал. Разберете какъв размер клетка му подхожда, и колко крясъка трябва да очаквате.

Предупреждения:

- Помнете, че вашия папагал не може да бъде напълно безшумен. Ако не можете да търпите това, подарете папагала.

- Ако имате два или повече папагали, те ще "разговарят" помежду си всеки ден. Въпреки, че може да предовратите постоянния шум, безмислено е да очаквате липса на общуване при два папагала.

- Вие самите не трябва да крещите. Ако вие често крещите на другите хора, папагала може да имитира този навик от вас.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves