Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво трябва да знаем, когато избираме клетка за папагала?

Какво трябва да знаем, когато избираме клетка за папагала?

Мнениеот meri » Чет Окт 01, 2015 12:47 pm

Изображение

1.Каква е разликата, каква клетка да изберете?

Най-главното, което трябва да имате предвид при избора на клетката - това е размера и характера на вашата птица. Ще попитате - защо характера? Ако имате какаду, или много подвижен дългоопашат папагал, ще ви трябва клетка с допълнителни мерки за безопасност. Ако вашият папагал обича да тича нагоре-надолу по кацалките, ще ви трябва клетка с няколко напречни греди.

Клетката трябва да бъде достатъчно просторна, за да може папагала да се движи свободно и напълно да разперва криле.

2.Може ли да купите използвана клетка за папагал?

Някои стопани, в преследване на модата, купуват антикварни клетки. Други се стараят да икономисват, купуват използвани клетки по обява. Допустимо ли е това? Такива клетки е възможно да са били ремонтирани или боядисвали, използвайки материали със съмнително качество. Освен това, бившия обитател на клетката може да е бил болен от някакво заразно заболяване. Ако не сте сигурни в произхода на клетката, по-добре се откажете от подобна покупка.

Клетките от антикварните магазини с техните многобройни декоративни детайли се използват повече за украса. Вашият папагал може да си нарани краката, или да се заклещи в усуканите напречни греди. Такива клетки не са достатъчно здрави, те може да са произведени от токсични материали, вредни за здравето на папагала. Да не говорим, че трудно се почистват.

3.Може ли да купите клетка, произведена в чужбина?

Купуването на клетка от чужбина е рисковано. Във всяка страна има правила, които се отнасят за съдържанието на олово в изделията и други токсични материали. Има много чуждестранни компании, произвеждащи качествена продукция, отговаряща на международните стандарти. Това са производителите от такива страни като САЩ, Канада, Германия, Великобритания и други.

Ако имате въпроси или съмнения, позвънете на производителя, или се свържете с него чрез електронната поща. Задайте всички възможни въпроси за съдържанието на олово или цинк в заварките, в боята, в напречните греди на клетката. Поискайте сертификат за качество. Поговорете с други собственици на папагали или попитайте вашия ветеринарен лекар за препоръки.

4.Защо при производството на клетки за папагали се използват различни материали?

В края на 1970 г, когато увлечението по екзотичните птици е започнало да става популярно, е било много трудно да се намерят клетки за големи птици. Тогава клетките са били произвеждани от ковано желязо, и главен проблем е била ръждата.

Производителите са отреагирали на нарастващото търсене на клетки, и по-късно при тяхното производство са започнали да използват различни материали. Също така са започнали да се появяват различни методи на покритие на клетките, според желанието на клиентите. Например, методът на електростатичното покритие върху метала е станало популярно заради трайността на облицовките и достъпното разнообразие на цветове. Тогава стопаните на птици са могли да избират цвета на клетката, според оперението на папагала и цвета на интериора.

Смята се, че добър вариант при избора на покритие за клетката ще бъдат цветните бои за метал. Такива клетки не само добре изглеждат в интериора, но и покритието дълго запазва своя първоначален вид. Никелираните и месингови клетки също дълго време са били търсени, заедно с клетките с цветно покритие. Тези покрития са скъпи, но не и вечни. Вашият папагал може да надраска клетката с клюна. Също така някои изхабявания могат да се появят там, където висят играчките, или на местата на прикрепване на кацалките и напречните греди.

Правилните грижи за клетката ще ви помогнат да запазите нейната цялост, независимо от това на какъв вариант ще се спрете. Следете клетката да бъда чиста и суха, и тогава вие значително ще намалите риска от появата на ръжда и корозия. И цвета на покритието ще остане ярко.

Тъй като домашните птици често живеят дълго, стопаните предпочитат да избират клетки, които дълго ще служат на птицата. И в този случай най-подходящият вариант е неръждаема стомана.
Първо, тя е устойчива към корозия.
Второ, клетките от неръждаема стомана изглеждат добре във всеки интериор.
Освен това няма да възникне проблем с ръждата. Разбира се, такава клетка също трябва да се почиства, а ако клетката се счупи, ще ви трябва заварчик, който има опит с този вид стомана.

5.Покритието на клетката е напукано. Може ли да го оцветите самостоятелно?

Колко силно е повредено покритието? Малки пукнатини и ожулвания са нормални, защото папагалите използват клюна си, за да се изкачват на гредите. Изхабяването от играчките, петната от пръските вода и малките частици също леко развалят външния вид на покритието. Ако повредите на са големи, буквално няколко мазки с четката ще върнат предишния вид на клетката.

Свържете се с производителя, възможно е той да ви даде препоръки за боята, която ви е необходима. Или вие дори можете да си купите малък флакон от боята от производителя. Някои компании-производители на клетки също така могат сами да нанесат новото покритие. Вие можете и самостоятелно да пребоядисате малките детайли с боя за метал. Ще ви трябва специална боя, която се използва за оцветяване на детските мебели и други детски стоки. Преди използване не забравяйте да прочетете инструкциите.

Подгответе клетката за боядисване. В началото полирайте повредения участък. След това изтрийте с книжна салфетка, напоена с оцет. Не използвайте боята в непосредствена близост до папагала. Започнете работа в хубаво време, и боядисвайте в гаража или на чист въздух. Уверете се, че изпаренията от боята не достигат временното местообитание на папагала. Въпреки, че изсъхналата боя вече не е токсична, миризмата на боя може да навреди на здравето на папагала. Боята трябва да съхне не по-малко от 48 часа, и само след това можете да пуснете птицата обратно в клетката. Така че ще ви трябва резервна клетка за това време.

Не трябва самостоятелно да боядисвате пръчките на клетката. Това е тази част, която папагала най-често кълве. Дори ако изсъхналата боя не е токсична, за папагалите е вредно да поглъщат нехранителни продукти. Боята не е токсична за хората, но не е известно какво влияние оказват химикалите на папагала. Така че в този случай не може да се гарантира пълната безопасност за здравето на птицата.

6.Клетката е в добро състояние, но резето е счупено. Може ли производителя да поправи счупването?

Вероятно ще ви бъде трудно да намерите резервни части за клетката в местните зоомагазини. Но някои компании-производители предоставят такава услуга. Възможно е в магазина да могат да ви поръчат детайла, но това отнема известно време, така че се пригответе да чакате. Много търговци на дребно правят своите поръчки чрез търговски представители. И ако детайлът липсва в склада, представителя трябва да го поръча от компанията- производител.

Като алтернативен вариант можете сами да се свържете с компанията-производител, и ако е възможно, да си закупите детайла директно. Ако решите да се възползвате от услугите на заварчик, уверете се, че при работа не използва олово. Всички заварки трябва да бъдат гладки. Можете да си купите резервни части заедно с клетката(допълнителни кацалки, хранилки, тоалетни и др.), в този случай те винаги ще ви бъдат под ръка.

7.Как можете да премахнете боклука и остатъците храна, които са прилепнали към клетката?

Трябва да използвате почистващо средство на основа на цитрусови. С негова помощ ще успеете да премахнете остатъците храна и боклук. Ако на дъното на клетката са останали изпражнения, може да намокрите памучен тампон с всякакво почистващо средство, и да го оставите на мястото, което искате да почистите за 20 минути. Също така може да използвате обикновен оцет за почистващо средство. Можете да почиствате клетката с помощта на парочистачка, или машина, миеща под високо налягане. Можете да си закупите специални приспособления, които ще ви помогнат да запазите чистотата в клетката. Най-добрият метод, това е профилактиката. Почиствайте остатъците от храна всеки ден.

8.Клетката за папагала не се вписва в интериора. Може ли да я пребоядисате самостоятелно?

Никой не може да гарантира, че боята, която ще купите, ще бъде абсолютно безопасна за папагала. По възможност се свържете с производителя, и уточнете може ли да пребоядисат клетката в предприятието.

Ако клетката не се разграничава от общия стил, защо не измислите нещо, за да се впише в интериора? Например, можете да добавите някакви възглавнички в същия цвят като клетката. Или някакви други малки детайли и аксесоари, подходящи на разцветката. Малко фантазия- и всичко ще изглежда забележително.

9.Какъв избор на клетка може да повлияе на папагала?

За физическото и психологическото здраве на вашата птица е необходимо, клетката да бъде просторна. Ако имате малък папагал, който обича да лети, той се нуждае от пространство, за да лети нагоре-надолу в клетката. Големите папагали се нуждаят от достатъчно свободно място, за да играят със своите играчки. Дългоопашатите папагали се нуждаят от висока клетка, за да се чувстват комфортно.

Избирайте най-голямата клетка, която можете да си позволите. Уверете се, че пръчките на клетката са достатъчно тесни, и папагала няма да може да провре глава между пръчките. Но в същото време папагала трябва да има възможност да се изкачва по пръчките на клетката, за това те не трябва да бъдат прекалено тесни. Не избирайте клетка, където пръчките на клетката от едната страна са по-тесни от другата, иначе папагала ще заседне в тях. Вътре трябва да има достатъчно свободно място за поилка, хранилка, играчки, и други аксесоари.

Ако избирате голяма клетка, уточнете, дали е сгъваема или заварена. Сгъваемата клетка можете да съберете и сами в стаята, където трябва да стои. Това дори може да бъде по-удобно, тъй като голямата клетка може да не премине през вратата. Ако купувате изцяло заварена голяма клетка, не забравяйте да измерите отворите и височината на тавана, преди да я купите. Имайте предвид ширината на клетката и изпъкналите части при избора на място за клетката.

10.Може ли клетката винаги да бъде чиста?

Не, не може- папагала яде, пие, гризе играчките и ходи до тоалетна. Дори и целия боклук да се намира само вътре в клетката, ще трябва да я почиствате редовно.
Изберете модел клетка, която се почиства по-лесно- с плъзгаща тава. И следете за чистотата, Остатъците храна трябва да се премахват веднага, докато не са много. Мийте тавата поне веднъж в седмицата. Почиствайте всички детайли ежедневно. Неръждаемата клетка може да се почиства със смес от оцет и вода, това позволява да се запази блясъка и чистотата. Не се препоръчва да използвате полир за метал, тъй като може да навреди на здравето на птицата. Използвайте въздушен филтър или вентилатор, за да намалите количеството на прахта в помещението. Дръжте под ръка резервни хранилки и кацалки, за да ги замените бързо при необходимост.

11.Как да се уверите, че клетката е безопасна за папагала?

Търсете в магазина клетка, в която няма остри краища или незаварени шевове. Проверявайте пластмасовите краища на тоалетната и другите детайли, за да сте сигурни, че те са полирани до гладкост. Уверете се, че ширината между пръчките на решетката е достатъчна, за да се предоврати заклещване на краката. Проверете заваръчните шевове, те трябва да бъдат достатъчно здрави за папагала.

Вратата на клетката е много важен детайл. Уверете се, че тя добре се затваря и плътно приляга към решетката. На вратата трябва да има надеждни и безопасни ключалки. Вашият папагал не трябва да има възможност да излиза през хранилката. Не избирайте клетка, ако детайлите са съчетани хлабаво. Проверете качеството на покритието на клетката, и ако то предизвиква съмнения, не купувайте.

Предоставяме ви таблица с минимално подходящите размери при избора на клетка за папагала:

Канарчета- ширина 45 см; дълбочина 45 см; височина 45 см.

Австралийски папагали, неразделки, малки дългоопашати папагали- ширина 45 см; дълбочина 45 см; височина 60 см.

Папагали със среден размер- ширина 60 см; дълбочина 60 см; височина 60 см.

Жако, малко какаду, големи дългоопашати папагали, макао- ширина 60 см; дълбочина 60 см; височина 60 см.

Какаду, ара- ширина 90 см; дълбочина 60 см; височина 90 см.

http://vetpraktika.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves