Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Линеене при канарчето

Линеене при канарчето

Мнениеот meri » Нед Юли 24, 2016 8:50 pm

Специалистите наричат линеенето естествен физиологичен процес, който се състои в това, че птицата постепенно сменя своето оперение. Линеенето протича веднъж в годината. Ако птицата сменя по-често своето оперение, по 2-3 пъти годишно, това не е нормално явление, причината за което може да бъде неправилната диета, смяна на храната или простуда, други заболявания или промяна в режима на светлинния ден.

Така изглежда канарчето по време на линеене
Изображение

Видове линеене

Въпреки, че канарчетата трябва да линеят веднъж в годината, това е периодично линеене, при младите птици също има и юношеско линеене. И ако периодичното линеене протича ежегодно след гнезденето, и на него не влияе възрастта на птицата, така както този процес започва механизмите на функциониране на жлезите с вътрешна секреция и нервната система, то при юношеското линеене има съвсем други механизми, обясняващи неговата природа. Така както линеенето при канарчетата е веднъж в живота, и представлява пълната смяна на оперението на младата птица с оперението на възрастна.

Юношеското линеене започва няколко месеца след като младата птица започне да живее сама, и завършва към момента на пълното полово съзряване.

Понякога юношеското линеене може да се задържи, това се случва заради недостига на хранителни вещества в диетата на птицата или заради неправилно хранене. В случаите, ако стопанина на канарчето забележи, че юношеското линеене вече трябва да настъпи, а то не идва- трябва да преразгледа отглеждането и храненето на птицата.

Що се отнася до особеностите в грижите за младата птица в този период, то канарчетата се нуждаят от повишено внимание и грижи, тъй като преживяват линеене за първи път в живота си, и в случай на отсъствие на необходимите грижи, те могат дори да умрат.

Как протича линеенето

Линеенето при канарчетата започва с това, че птицата хвърля големите пера от опашката си, след това протича смяна на маховите пера, перата от гърба, гърдите, корема и последно протича смяна на оперението на главата. Ако стопанина на канарчето спазва препоръките относно отглеждането на птицата, то линеенето протича по-безболезнено, въпреки че сам по себе си този процес е достатъчно неприятен. Доказателство за това служи този факт, че канарчето дори престава да пее по време на линеенето. Когато протече пълната смяна на старото оперение с ново, линеенето се смята за завършено.

Причини за честото линеене

Ако сте забелязали, че канарчето линее по-често от веднъж в годината, когато е възрастно, то възможната причина за това е, че вие прехранвате птицата и тя страда от затлъстяване.

Изображение

Специалистите потвърждават, че при птицата могат да започнат процеси на линеене при излишни мазнини. Същото се случва, ако в диетата на птицата присъстват много коноп или семена. Също така причина за смяна на перата извън "разписанието" може да стане смяната на привичната храна с нова, дори в този случай, ако новата храна е по-хубава от предишната.

В известен смисъл птиците са консерватори, които много привикват към това, което ги обкръжава и най-малките промени могат да станат причина за нервен срив и стрес.

Специалистите отбелязват, че да забавят механизма на линеенето могат и механични фактори на въздействие. Така, в резултат на проведените опити е било доказано, че в случаите, когато канарчето губи много големи пера от крилата или опашката, неговия организъм забавя процесите на смяна на перата, за да обнови по този начин оперението и да възстанови загубените пера.

Грижи за канарчето по време на линеене

Един от най-отговорните периоди в живота на птицата, е именно периода на смяна на перата. За това е много важно да се грижите правилно за птицата в този период. Имайте предвид, че в повечето случаи сезонното линеене започва през юли и може да продължи до август и септември, много е важно да отделяте достатъчно внимание на осветлението в помещението, в което се отглежда птицата. В този период канарчетата се нуждаят от достатъчно количество слънчева светлина, за това се препоръчва да поставите клетката на канарчето на балкона, или зад прозореца. Важно е да помните, че птицата не трябва да се намира под преките слънчеви лъчи, тъй като от топлинен и слънчев удар могат да умрат.

Много стопани на певчески птици си задават въпроса, как да разберат, че при птицата започва линеене?
Не само смяната на перата, но и отказът от пеене е признак за това, че при канарчето е започнало линеенето.

Препоръчва се в този период колкото може по-рядко да взимате канарчето на ръце и да не го безпокоите в клетката. Тъй като в резултат на страх канарчето може да се хвърли на решетката на клетката и да нарани новите меки пера. В този случай пънчетата на новите пера могат дори да започнат да кървят, и се препоръчва да ги премахнете, тъй като заради повреденото пънче няма да порасне ново перо.

Хранене на канарчето по време на линеене

Много внимание трябва да отделите на диетата на канарчето. В този период храната трябва да бъде особено питателна и богата. Водата в поилката също трябва да се сменя по-често. В храната може да добавяте свежа трева. Ако имате голяма клетка или волиера, в която отглеждате няколко птици, може да поставите там съд с вода, в която да поставите свежи брезови или липови клони. В отделна хранилка може да поставите глина, натрошени черупки, сол, гнило широколистно дърво, смачкан въглен на прах.

По същото време може да увеличите и честотата на хранене и размера на порцията, тъй като от затлъстяване в периода на линеене птицата няма да пострада. Препоръчва се да давате по-мека храна.

Витамини за канарчето по време на линеене

За да расте бързо новото оперение, и смяната на старото да не протича толкова болезнено, трябва да давате витамини на канарчето и други полезни вещества. Особено внимание трябва да обърнете на фосфорна вар, железен оксид, протеини, сяра и хлор. За щастие повечето от тези компоненти може да се намерят в зърнената смес- нейната порция трябва да се увеличи, а яйчената храна да се редува със зеленчуци, плодове и зеленина.

За да получите необходимия железен оксид, поставете в поилката парче ръждиво желязо.

Ако забележите, че линеенето се забавя или по главата и шията не растат нови пера- преразгледайте диетата и увеличете съдържанието на витаминните елементи в нея. Възможно е да се наложи да давате на канарчето мултивитамини- но преди това се посъветвайте с ветеринар.

Особености на храненето на цветните канарчета по време на линеене

Особено внимание трябва да отделите на птиците в периода на линеене, ако те имат ярко оперение. Както показва практиката, в случай на недостиг на витамини по време на линеене, неправилните грижи и не балансираното хранене, след линеенето птицата може да промени цвета на своите пера и да стане по-бледа и светла. За да не се случи това, се препоръчва да включите в диетата на линеещата птица каротин. Той се съдържа в морковите, зелените кълнове и други семена.

След линеенето цвета на оперението може да се промени
Изображение

Клюнът на канарчето по време на линеене

В периода на линеене канарчетата изтриват израсналия връх на горната челюст. Много стопани, за да облекчат този процес дават на птиците захар на бучки. Но, както показва опитът, много често птиците си повреждат клюна в нея. За това, за изтриване на клюна ние ви препоръчваме да поставите между пръчките на клетката прегоряла захарна кост или парче пемза, които помагат не само да се изтрива клюна, но и предоставят на организма на птицата всички необходими минерални вещества.

Защо канарчето не пее след линеене

Много често стопаните на канарчета огорчено казват, че техните пеещи птици изведнъж са престанали да пеят след поредното линеене. Сторило им се е, че смяната на перата е протекла успешно, грижили са се правилно- но канарчето не пее. Въпреки, че канарчетата не затлъстяват по време на линеене, е възможно с вашето да се е случило точно това.

Ако вземете птичката на ръце(правете го внимателно, за да не причините болка на птицата) и забележите под кожата жълтеникав слой мазнина- вие сте прехранили птичката и трябва да я поставите на диета, ако искате пак да пее.

За това просто намалете дневната доза храна, изключете от диетата конопеното семе и канарено семе. Преместете птицата в по-голяма клетка, за да може да се движи и лети в нея, включете в диетата повече моркови, ябълки и китайско зеле. След няколко седмици вашата птичка отново трябва да пее.

Също така вие трябва да разберете, че с годините вашата птица ще пее все по-малко, и ако поредното линеене е прибавило още една година живот на птицата, то е възможно канарчето вече да се е уморило да пее.

Не трябва да игнорирате възможността за това, че птицата може да е болна и в резултат на заболяването може дори да си загуби гласа. Това се случва много често. В този случай се обърнете към ветеринар, той ще проведе изследване и ще ви каже дали птицата е здрава или не.

Задължително си спомнете дали не сте сменили храната на птицата в този период, не е ли била под стрес, някои канарчета отказват да пеят, ако видят до себе си друга птица.

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves