Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Транспортиране на папагала в автомобил

Транспортиране на папагала в автомобил

Мнениеот meri » Пон Юли 25, 2016 3:42 pm

Обикновено този въпрос си задават стопаните на папагали, когато трябва да отидат до ветеринарната клиника, на вилата, или да пътуват другаде.
В такива случаи става въпрос за по-продължително пътуване. Тъй като всяка смяна на обстановката е стрес за папагала, трябва да знаете как да го правите правилно и с максимален комфорт за птицата.

Орнитолозите напомнят на стопаните, че всяко пътуване в повечето случаи за тях е фактор на преживяване и безпокойство. Всички техни рефлекси се формират към определена обстановка: клетка, поилка, време. И ако всички тези фактори се отстранят, то птицата се чувства незащитена и принудена да се преадаптира към друга обстановка. Но и това правило има изключения.
Пример за това е и редовното пътуване на птицата с нейния стопанин. За тях подобни премествания стават обикновено събитие. Главната задача на стопанина е да организира пътуването по такъв начин, че да намали всички страхове в птицата, да създаде уют, покой, топлина по време на пътуване с автомобила.

Изображение

Ако вашия папагал принадлежи към категорията пернати с малък размер (корела, неразделки), то за тяхното превозване в кола може да използвате малки кутии с отвори за въздух. Най-оптималния вариант- специална преносима клетка за птици. Можете да я закупите в зоомагазините. Ако планирате да превозвате птицата многократно, тази вещ ще ви бъде необходима. Подобна клетка изглежда като бокс с три глухи стени, а четвъртата е оборудвана с решетки.

Изображение

Има ситуации, когато няма от къде да намерите преносима клетка и избирате кутия. Запомнете: кутията в никакъв случай не трябва да бъде от битова химия. Ако ви се стори, че не мирише и подхожда за транспортиране на птицата в автомобила, грешите. Ние не сме толкова чувствителни към миризмите като птиците. А те със своя тънък нюх и нежни, миниатюрни дихателни органи са принудени през целия път да вдишват парите на остатъците от химикалите.

За големите видове папагали, като амазонки или какаду, често за пътуване се използват преносими клетки за котки. Можете да ги оборудвате с кацалки, поилки, хранилки.

Много стопани на птици се интересуват, защо за транспортиране в автомобила не подхожда обикновената клетка на папагала?
Първо, птицата вижда непозната обстановка, малки картини при движение и получава стрес.
Второ, папагала от това може да започне да се мята по клетката и в резултат да се нарани.
Ако ще пътувате по селски път, там има много дупки. Рязкото спиране и разклащане на автомобила допринася за това, че папагала може да се удари в пръчките. За това обикновената клетка не подхожда за превоз.

Когато трябва да пътувате на дълги разстояния, може да използвате за транспортиране кош с капак. В него може да направите кацалка. Ако разстоянието на вашето пътуване не е голямо, например до ветеринарния лекар, може да минете и без кацалка. В коша трябва да има храна и вода.

Не трябва да забравяте за това, че първият враг на папагала е течението. За това, независимо от това колко далече или съвсем наблизо ще пътувате, не отваряйте прозореца в колата. Достатъчно е минута- две течение, за да се превърне пътуването в заболяване за птицата. Течението е много опасно при всяко годишно време.

Ако трябва да транспортирате птицата през зимата, а колата не се затопля добре, помислете как да осигурите топлина на папагала. Загрейте колата предварително и след това клетката или кутията с папагала увийте добре.

Що се отнася до размера на транспортната кутия, тя може да бъде 30х20х20 см за вълнист папагал. На дъното трябва да постелите кърпа, за да не се пързалят краката. Поставяйте птичката там не непосредствено преди пътуването, а няколко дни преди това, за да свикне. Така в деня на пътуването за птицата кутията или клетката вече ще бъдат познат предмет, и по този начин стреса ще се намали. По време на път трябва да разговаряте с птицата, да се обръщате към нея по име, да давате лакомства. Кутията трябва да возите или на задната седалка в ръце, или да я закрепите, за да се разклаща по-малко птицата. От водача се изисква много внимание. Постарайте се да карате без резки спирания.

Вариант на транспортна клетка
Изображение

Не използвайте като вариант за превозване на птицата изрязана пластмасова бутилка. Дори на най-малката птичка ще й бъде неудобно в нея, тя ще получи стрес и травми по време на пътуването.

Как да превозите правилно птицата в транспортната клетка

Ако имате страхлива птичка(по принцип в непозната обстановка всички домашни птици се страхуват), за да предпазите птицата от стресови ситуации, покрийте клетката с тъкан, която ще я затъмни малко, но ще позволява на въздуха да прониква вътре.
Такъв изкуствен сумрак ще успокои птицата и ще я защити от излишните звуци и чуждо внимание. Не забравяйте периодично да махате покривалото, тъй като продължителното пребиваване на тъмно може да стане повод за стрес при птицата.

Ако навън е студено, а вие имате птица, привикнала към високи температури, за да не се простуди, поставете клетката в плътно затворена чанта, и оставете отвор за въздух.

Ако имате възможност дръжте клетката с птицата в ръце, може да я поставите на колене. Ако няма такава възможност, погрижете се клетката да бъде закрепена надеждно.

Трябва ли да храните птицата по време на път

Много стопани, на които предстои дълъг път се безпокоят за това как ще преживее птицата без вода и храна. Ако пътувате по-малко от 3 часа, може да не храните птицата. В състояние на стрес едва ли ще й бъде до храна. Ако пътувате повече от 3 часа, в клетката трябва да има хранилка с храна и пневматична поилка с вода. Възможно е поради стреса птицата да отказва вода и храна, но достъп до тях трябва да има.

Трябва да имате предвид, че обменните процеси в организма на птиците протичат много по-бързо от човешките, и продължителното пребиваване без храна и вода за птицата е сериозно изпитание за нейното здраве. След такова пътуване тя може да се разболее и да ви потрябва помощта на ветеринар.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://pitomcy.net
http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves