Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане и грижи за канарчето

Отглеждане и грижи за канарчето

Мнениеот meri » Вто Юли 26, 2016 1:44 pm

Размери на клетката

Препоръчителни размери за певчески канарчета: дължина- 35-40 см, ширина- 20 см, височина- 20-25 см. Кацалките в клетката трябва да се поставят по такъв начин, че птицата, скачайки по тях, да не закача опашката си по стените на клетката. Хранилка и поилка се окачват около вратата.

Показател за оптималния размер на клетката е размахът на крилата на птицата. Клетката трябва да бъде такава по размер, че канарчето да може да разтвори напълно криле в нея, без да докосва пръчките на клетката. В клетка с голям размер птицата ще се чувства още по-добре.

Запомнете едно правило: дължината на клетката за канарчетата е по-важна от височината. Нека клетката не бъде висока, но дълга, за да имат възможност канарчетата да летят. Клетката може да бъде направена от дърво, метал, пластмаса. Всеки от тези материали има своите недостатъци и достойнства.

При съвместното отглеждане на няколко птици трябва да имате не една и не две, а три клетки наведнъж: малка единична(за есенно-зимния сезон), гнездово помещение, просторна пролетна клетка, където женската и младите пилета ще имат достатъчно място за придвижване.

Изображение

Гнездовото помещение, предназначено за общото отглеждане на една или няколко двойки птици, трябва да бъде по-просторно, отколкото единичната клетка. Неговите размери: дължина 60-80 см, ширина 35 см, височина 40-50 см. Подхождат клетките с дървен под, шперплатов таван и стени от метални пръчки.

Гнездовото помещение може да се оборудва с подвижна тава, което значително улеснява почистването на клетката. В гнездовото помещение трябва да има 3 врати, една от които е разположена в долната средна част на предната стена, а другите две- отстрани на клетката, под тавана. През долната врата се дава храна и вода на птиците, за това тя трябва да бъде достатъчно широка, за да преминават през нея свободно къпалката, сандъка със зеленината и др.

Гнездовото помещение също така е предназначено за развъждане на канарчетата. Тук те се чифтосват, устройват гнездото и отглеждат пиленцата. Към горните странични врати отгоре може да окачите малки гнездови клетки от тел. Това се прави в този случай, когато гнездовото помещение не е достатъчно просторно.

В клетка с големи размери се прилага изкуствена основа за гнездото. За тази цел може да използвате чашки с диаметър 10 см и дълбочина 6 см, сшити от дебели конопени въжета. Те се прикрепват вътре в гнездовото помещение с помощта на телени кошници с куки или метални колелца, които се завинтват към стените на клетката.

Гнездовото помещение трябва да бъде прикрепено на светлата страна, но трябва да избягвате попадането на преки слънчеви лъчи на него. Може да го поставите в отделна стая, пеенето на другите канарчета да не безпокои женската. Почистването се извършва с голяма предпазливост, старайте се да изплашите женската.

Гнездовото помещение се използва също в есенно-зимните месеци до момента на пеене на птиците, а след това, започвайки от март, те се разделят в различни клетки.

Пролетна клетка

Пролетната клетка е предназначена за големи групи птици, например, растящите пиленца. Размерите на пролетната клетка: дължина 120 см, ширина и височина по 50 см. Такова просторно помещение при необходимост може да се използва като гнездово помещение, разделено на 2 отделни отделения. За това е достатъчно само да поставите в средата на клетките подвижна преграда, която може да се махне при завършване на сезона на гнездене.

Материал на клетките

Изображение

Има три най-разпространени варианти клетки:
- Дървена;
- Комбинация от дърво и метал;
- Комбинация от пластмаса и метал.

Дървената клетка е много красива, безшумна и птиците, живеещи в нея не могат да се ударят в решетката, ако нещо ги изплаши.
Подходящи за направа на клетки са бук и дъб, които имат розов цвят с малки кафяви петна.
Тази дървесина е красива, за това често клетките произведени от тези материали, не се оцветяват, а само се покриват отгоре с безцветен маслен лак, който прави клетката по-красива, подчертавайки структурата на дървесината.

Недостатък на дървото е въздействието на влагата и повредите. Освен това в дървото могат да се заселят птичи паразити. Не е възможно да се провежда дезинфекция на дървените клетки.

При комбинираните клетки от дърво и метал дъното е направено от дърво, а пръчките от метал. Комбинираните клетки са много популярни при опитните стопани на канарчета.
Предимства: лесно почистване и достъпна цена.
Недостатъци: както и дървените, са подложени на разрушението от влагата и почти не се поддават на дезинфекция.

Клетките от пластмаса и метал са най-добрият вариант за начинаещите любители.

Комбинираната клетка от пластмаса и метал са най-подходящи за начинаещите.
Предимства:клетката е много удобна за използване, лесно се мие, може да се дезинфекцира, в това число с химически вещества, гореща вода и др.
Недостатъци: синтетичните материали не поглъщат шума от скоковете на птицата в клетката.

Най-добре е, когато пръчките на клетката са поцинковани, никелирани, хромирани или покрити. Решетката на клетката не трябва да бъде медна, тъй като меда се окислява и става отровен за птицата. Отровни могат да бъдат също някои вещества, съдържащи се в боите и лаковете, за това не трябва да покривате с тях отделните части вътре в клетката.

Пръчките на клетката трябва да бъдат от неръждаема стомана, тъй като канарчетата много обичат да се къпят, в резултат на което пръските вода попадат на пръчките, които могат да ръждясат, ако са направени от желязо.

Форма на клетката

Изображение

Най-разпространената форма на клетките за канарчета са правоъгълните или с куполообразен връх.

Облите клетки са много красиви. Но дъгообразният връх във вид на арка често е причина за вредния навик, наречен въртене на главата. Някои птички още от втория ден на своето пребиваване в клетката започват да извиват глава към опашката и да я въртят. Канарчето се държи неспокойно, постоянно подскача и дори пада от кацалката. Този навик не преминава дори след преместване на птицата в друга клетка.

Клетката не трябва да бъде кръгла по периметъра на основата. Птицата се нуждае от ъгъл, за да се скрие в него в случай на стресова ситуация, в противен случай тя може да се разболее. Ъгълът дава на канарчето чувство за защитеност.

Оборудване

Всяка клетка трябва да бъде оборудвана с всички необходими аксесоари. Основните от тях са хранилка и поилка. Използвайте за тази цел глинени или стъклени съдове. Хранилката от тези материали е удобна за приложение и лесно се почиства. Също така може да се попарват с вряла вода.

Хранилки се произвеждат и от други материали, но трябва да купувате само тези, които не са токсични за канарчетата. Не подхождат съдове от метал, особено от поцинкована ламарина.

Чашките трябва да бъдат с диаметър около 10 см и височина 5 см, желателно е да нямат остри краища. Трябва да ги поставите колкото е възможно по-далече една от друга и не под кацалките, където в храната и водата ще попадат птичите изпражнения. Конструкцията не е много важна, главното е хранилката да бъде достатъчно тежка, за да не я преобърне птицата.

За едно канарче в клетката трябва да се намират 3 хранилки: за зърнена храна, за пясък, за мека храна. Поилката може да бъде една. В клетката трябва да има чашка с минерали. Желателно е да изберете хранилка и поилка с еднаква форма и задължително без пукнатини.

Канарчетата обичат да се къпят. Те се нуждаят от редовни водни процедури, за да бъдат кожата и оперението винаги чисти. За това в клетката трябва да има къпалка. За тази цел подхождат стъклени или фаянсови съдове, пластмасови ванички. В зоомагазините има специални окачващи се къпалки от метал, стъкло или плексиглас. Те са много удобни и практични.

Диаметърът на къпалката не трябва да бъде повече от 10 см, а дълбочината 5 см. Къпалката се запълва с вода наполовина, ако налеете повече птицата може да потъне.

Къпалката се окачва на отворената врата на предната стена на клетката или се поставя на дъното на клетката(поставете под нея тава или друго). Дъното на ваничката трябва да бъде грубо, за да не се подхлъзне канарчето по време на къпане.

През лятото къпалката се поставя всеки ден, а през зимата- 2 пъти в седмицата.

В периода на инкубиране на яйцата водните процедури се прекратяват напълно, тъй като в случай на преохлаждане може да умре както женската, така и нейното потомство.

Освен необходимите аксесоари може да украсите клетката с огледала, люлка. Но, опитните развъдчици на канарчета смятат, че канарчетата са безразлични към подобни декорации, и съветват да се откажете от тях. Освен това голямото количество ненужни аксесоари затрудняват почистването и дезинфекцията на клетката, а също пречат на птицата да се премества в клетката.

За клетките трябва да имате кацалки, направени от твърда дървесина, например бук или дъб. Те не трябва да бъдат обработени с пестициди и други химикали. На кацалката не трябва да има гнили места или поражения от паразити. Формата на кацалката трябва да бъде овална, а диаметърът такъв, че птицата да не може да обхване цялата кацалка с пръсти.

За кацалка може да използвате клони с кора с различна дебелина(например, върбови).

Не трябва да купувате пластмасови кацалки, защото стоящите на тях птици често страдат от заболявания на краката(пододерматит). В краен случай може да използвате пластмасови кацалки, ако отгоре са покрити с каучук.

Препоръчва се да изберете кацалка, която ще бъде с различна дебелина на различни места и няма да бъде с цилиндрична форма. В резултат няма да има постоянен натиск на едни и същи точки на пръстите на краката на птицата, което може да предоврати развитието на пододерматит.

Кацалките трябва да се сменят постоянно, особено след силното им замърсяване с изпражнения. За да остават по-дълго време чисти кацалките, не трябва да ги поставяте една над друга.

Положението на клетката в стаята е много важно за птицата. Желателно е да поставите клетката на такова място, където стопанина прекарва повече време. След поставяне се старайте повече да не местите клетката на друго място.

Мястото, на което се поставя клетката, трябва да бъде защитено от течение. Не е желателно да поставяте клетката в центъра на стаята. Наличието на течение се определя с помощта на запалена свещ, пламъкът на която се колебае при най-слабия въздушен поток.

Как да изберете подходящо място

Не се препоръчва да държите канарчето в кухнята, тъй като там има много вредни за птицата изпарения, химически почистващи вещества, помещението често се проветрява, а течението е вредно за канарчето. Неподходящи места за поставяне на клетката са тъмните ъгли, местата пред телевизора, на радиатора, близо до отоплителни уреди, където въздухът е много сух.

Най-подходящото място е до стената(нейната близост дава на птицата чувство за безопасност), срещу прозореца или до него. Не трябва да поставяте клетката пред прозореца или на перваза, защото през зимата на това място ще бъде прекалено студено, а през лятото- горещо, птицата може както да се прегрее, така и да се простуди.

Категорично е забранено да пушите в стаята с клетката. В помещението, където се отглежда канарчето, трябва да поддържате постоянна температура (16-18 градуса). Клетката трябва да се постави по такъв начин, че птицата да не изпитва недостиг на слънчева светлина и чист въздух.

Периодично трябва да устройвате слънчеви и въздушни бани на канарчето(по всяко време на годината). През лятото за тази цел се препоръчва да поставите клетката на балкона, следете канарчето да не се прегрее, да не получи слънчев удар, и осигурете защита от скитащи котки.

По време на линеене преместете канарчето във волиера или лятна градина. В светлите места канарчетата пеят два пъти повече, отколкото в тъмните. От достатъчното осветление зависи нормалното линеене. Ако птицата се държи в затъмнени места, при нея започват да падат малките пера на главата, на корема и страните, които след това не се възстановяват.

Ако светлината и топлината са недостатъчни, се препоръчва през деня да включвате не много ярка (25 Вт)лампа. Особено птиците се нуждаят от допълнително осветление през зимата, когато светлинния ден е по-къс. Продължителността на светлинния ден трябва да бъде не по-малко от 14-16 часа. При такова осветление птицата се храни нормално. През зимата и есента, когато се стъмва рано, канарчетата не успяват да изядат дневната порция храна и са принудени да гладуват. За това през тези сезони трябва сутрин и вечер да включвате светлина на птицата.

Канарчетата имат около очите жлези с вътрешна секреция, функцията на които зависи от спазването на определен светлинен режим, състоящ се в това, че сънят при канарчето трябва да продължи около 10 часа през лятото и 12 часа през зимата, смяната на светлина и тъмнина винаги трябва да протича по едно и също време.

Почистване

Жилището на канарчето и всички аксесоари трябва да бъдат идеално чисти. Самите птици обичат чистотата. Те постоянно се почистват, вчесват, чистят перата си.

Ако не почиствате по-дълго в клетката, птиците ще бъдат скучни, разрошени, измъчени от паразити. Канарчетата ще започнат да се удрят в клетката, да проявяват постоянно безпокойство, в резултат на което могат да си счупят или протрият до пънче перото. Такива птици пеят по-малко.

Поилките и хранилките за влажни смеси задължително трябва да се мият и да се подсушават до сухо преди всяка смяна на храната. Поилката също се мие ежедневно. Трябва да следите по стените на поилката да не се появи слуз, която е вредна за здравето на птицата.

Водата в поилката трябва да се сменя 2 пъти на ден. В къпалката водата също трябва да бъде чиста, а самите съдове трябва редовно да се почистват. Птиците никога не влизат в мръсна вода. Но трябва да я смените, когато те почистват перата си. Къпането е необходимо на канарчетата за запазване на перата. Ако птиците са лишени от възможността да се къпят, техните пера започват да падат без линеене и след това дълго не се възстановяват. Така те дори могат да оплешивеят.

За да остане здрава птицата, трябва да й давате да се къпе не по-рядко от два пъти в седмицата. Къпалката се оставя за известно време в клетката, а след като птицата се изкъпе, веднага се прибира, за да не се намокри клетката с вода.

Мръсотията от кацалките от време на време трябва да се измиват с гореща вода или да се почиства с нож. Ако не се отделя необходимото внимание, канарчето през цялото време ще боледува.

Самата клетка също се мие редовно(поне веднъж в седмицата). През това време може да пуснете канарчето на разходка в стаята. Ако птицата още не е приучена, може да използвате транспортна клетка или друга клетка.

По време на почистване от клетката се изваждат всички хранилки, поилки, вани, играчки, клони, тава. Цялото оборудване трябва да се измие добре и да се почисти с четка, след което се изплаква с чиста вода.
Веднъж в месеца трябва да дезинфекцирате клетката.

Нокти

Птицата трябва да има здрави и остри нокти. Прекалено дългите нокти създават неприятности на канарчето при седене на пода или кацалката.

Върховете на ноктите се подрязват не повече от 2 мм. За тази цел може да използвате ножици. Не се препоръчва за точене на ноктите да поставяте в клетката кацалки, покрити с шмиргел. Те изобщо не влияят на дължината на ноктите на птицата. Ако подрязвате ноктите повече, може да започнат да кървят.

Подрязване на крилата

Понякога възниква необходимост да се подрязват крилата на канарчето. Това се прави, за да не може птицата да лети бързо и далече. В същото време тя остава способна да лети в пределите на волиерата или стаята, където я пускат на разходка. Перата трябва да се подрязват само на едното крило, в много редки случаи се подрязват и двете криле. Подрязването се извършва много внимателно. Ако след подрязването канарчето изобщо не може да лети, подскача от едно високо място на друго, пада надолу, което води до травма на крилете, краката и костите в областта на гърдите или дори смъртта на птицата.

Преди да се решите на подрязване на крилата, трябва да го обмислите добре. Имайте предвид, че външния вид на птицата след подрязването съществено ще пострада, което е нежелателно за изложбените канарчета. Премахването или подрязването на перата трябва да се провежда много внимателно, за да не повредите растящите пера, заради което може да започне кръвотечение.

Разходки

За канарчето е желателно да устройвате редовни разходки в стаята. Те влияят положително на здравословното състояние на птицата, предпазват от затлъстяване, оказват благотворно влияние на музикалните способности на канарчетата. Ако клетката е малка, по-добре я използвайте само за сън, къпане и почивка на канарчето, а в останалото време му предоставете възможност свободно да лети в стаят под ваше наблюдение. Трябва да пускате птицата да лети и ако има просторна клетка.

Преди да пуснете птицата от клетката, трябва да се погрижите за нейната безопасност. Затворете вратите , прозорците, вентилационните отвори, за да не излети от жилището.

Видове канарчета

Повечето хора смятат погрешно, че тези птички са само жълти. При канарчетата се срещат различни разновидности.

1.Цветни канарчета. Има и едноцветни, пъстри, бели. Ако харесвате бели, бъдете внимателни при покупката: немската линия в цвета не е прекалено чиста, а при потомството може да има жълти пиленца. Търсете английската разновидност. Интересни са и сивите канарчета. Те произхождат от смесване на зелена и жълта разновидност и в оттенъците могат да варират от сребристо до матово-черно. Червения цвят не се среща често при канарчетата. Пъстрата разновидност може да включва всякакви цветове, нарича се арлекин.

2.Декоративни канарчета. За тях са характерни нестандартно оперение или контури по тялото. Към декоративните канарчета се отнасят следните разновидности: файф фенси, къдрави, лизард, гърбави.

3.Певчески. По принцип определението не е съвсем вярно, тъй като пеят всички канарчета. Може би става въпрос за красотата на пеенето. Установено е, че по-добре от всички пеят белите, жълтите, зелените птички. Червените канарчета са много ефектни, но нямат приятен глас. Пъстрите са добри в изпълнението, ако червените тонове в оперението липсват. Пеят само мъжките, пеят през цялата година с изключение по време на линеенето. Най-добрите песни са в периода февруари-март, когато съблазняват женските. Женските пеят много рядко, много по-късо и значително по-не музикално. Известни са случаи, когато и женската се е научила да пее.

Витамини и минерали

Не трябва да храните канарчето само със зърнени и готови смеси. През лятото може да давате листа от глухарче, салата, киселец. Не в сезона пипер, ябълки, настъргани моркови. Можете да закупите в зоомагазините зеленина за покълване. Не трябва да прекалявате с витамините, тъй като стомаха на птицата може да реагира отрицателно на такива "грижи".

В храната на канарчето трябва да влиза едър речен пясък, необходим на птиците за храносмилане. Можете да го купите в зоомагазините. За да осигурите калций на птицата се дава прахообразна черупка от яйце или креда. Необходим е също и дървесен въглен- канарчетата го получават в случай на болест. Подхожда и аптечния дървесен (активен) въглен. Всички тези добавки се поставят в отделна хранилка. Не забравяйте да ги сменяте ежеседмично.

Внимание: затлъстяване!

Колкото и да е странно, за такива подвижни птички проблема с излишното тегло също е актуален. За това трябва да ограничавате зърнената храна. За едно канарче е напълно достатъчно две лъжички основна храна на ден, за това се старайте да се придържате към това правило.

Контрол за здравето

Стопанина на канарчето е длъжен внимателно да наблюдава своята птица, за да определи навреме дали не е отслабнала, или обратното, не е ли дошъл срока на линеене. Другите проблеми със здравето се определят само от ветеринарен лекар.
Как се оглежда птичката от стопанина: взима се канарчето внимателно в длан, с показалеца и средния пръст се фиксира главата, а тялото се обръща с корема нагоре. Много тихо, леко, стопанина духва на място, не покрито с пера, то се нарича аптерия. Ако се виждат нови метлички от пера или пънчета, това означава, че птичката линее. Възможно е да се наложи да я храните със специална храна. Ако аптерията напълно е закрита с мазнини, то вашето канарче се нуждае от диета и преместване в по-просторна клетка.

При периодичния преглед на птицата трябва да обърнете внимание на следното:
- колко е активна птицата;
- как реагира на обстановката;
- състояние на очите;
- как изглежда оперението;
- къпе ли се птицата, ако й дадете къпалка;
- на колко крака стои- на един или два;
- как спи и почива;
- какви звуци издава.

Прегледа започва от главата. Проверява се влажността на лигавиците на очите и наличието на конюктивит. След това се оценява състоянието на устната кухина, има ли някакви повреди и секрети.
За оглед на устната кухина почукайте леко по клюна, птицата отваря сама уста за кратко. Огледайте самия клюн, обърнете внимание на задните отвори на носната кухина, ноздрите, лигавиците.
След това палпирайте гръдните мускули, след това клоаката. Тя се намокря с влажен тампон и се оглежда лигавицата. Обърнете внимание на почервеняване, оток, други признаци на заболяване. Ако около ануса се откриват пера, това е признак за запек или диария.
Последни се оглеждат краката и крилата. Обърнете внимание на тяхната симетричност, амплитуда на движение, състояние на костите.
При преглед на оперението се отбелязват промени в окраската, блясъка, признаци на самооскубване, падане и задържане на техния растеж.

http://vetinfo.com.ua/
http://kakfb.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves