Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на канарчетата

Хранене на канарчетата

Мнениеот meri » Пет Юли 29, 2016 3:57 pm

Много често хората първо взимат канарче, без да имат и най-малка представа за общите правила на хранене. И най-тъжното е, че не могат да получат най-важната информация при закупуване на птичката.

ПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ - ТОВА Е ЗДРАВЕТО НА ВАШИЯ ЛЮБИМЕЦ!

И обратното- огромното количество проблеми и заболявания са предизвикани именно от неправилното, небалансирано хранене.

За да изяждат предложената им храна и да не избират само любимите си съставки, и да не затлъстяват, трябва строго да се съблюдава дневната дажба. Средно дневно на една птица се полагат по 1-1,5 чаени лъжички зърнена смес, в зависимост от вида и физиологичното състояние на птицата. В периода на линеене дажбата се увеличава, на най-големите екземпляри се дава по 1,5- 2 чаени лъжички храна, а на пойните канарчета по една. Във воалиерите и клетките, където птицата може да се движи свободно, дажбата може да се увеличи. Но в тесните клетки трябва строго да се съблюдава. Запомнете,че бионергичният обмен на малките птици е много висок, за това не трябва да се оставят без храна през деня даже и за 1-2 часа.

Добре избраната диета има голяма значение в живота на канарчетата, укрепва или отслабва тяхното здраве. Това е особено важно в периодите на размножаване и хранене на пиленцата, а също при линеене. Неправилното, небалансирано хранене лесно може да стане причина за много заболявания.

За съжаление, много често се случва така, че хората които са си купили канарче не знаят дори елементарните правила за хранене. А съставът на храната оказва влияние и на настроението на птицата, в резултат на което тя пее повече или по-малко.

Декоративните птици ще радват окото с красотата на оперението си само, ако се хранят правилно.

Целият набор от хранителни вещества, необходими за нормалната жизнена дейност на птиците, могат да бъдат събрани, само от правилно съставената диета от различни видове храни, защото отделната храна не съдържа в себе си всички полезни вещества.

Зърнената храна е основна в дневната диета на канарчето. Но не трябва да използвате за хранене само един вид зърно. Много по-полезно за канарчетата е да правите зърнени смеси.

Готовите зърнени смеси, продавани в зоомагазините, често не съдържат всички необходими вещества. За това се препоръчва да съставяте зърнените смеси самостоятелно, купувайте всички компоненти по отделно.

Всички растителни храни могат да се разделят на 3 групи:

-зърнени;
-маслодайни семена;
-сочни.

Зърнената храна е основна в дневната дажба на канарчето. Но не трябва да използвате за хранене само един вид зърно. Много по-полезни са зърнените смеси.

Към зърнените смеси се отнасят храните, които съдържат до 5-6% мазнини. Такива храни са основни за повечето стайни птици, в това число и канарчетата. Към зърнените храни се отнасят семената на културните и дивите растения. Останалите видове храна се дават периодично и в малки количества.

Просо
Изображение

Просото е съществена част от хранителната диета на канарчетата. В зърнените смеси неговият дял е от 40 до 70% от теглото на цялото зърно. Но не трябва да правите просото основен компонент в сместа. Съдържанието на просо не трябва да превишава 5%.

Отсъствието на просо в диетата може да доведе до заболявания и дори до смъртта на птицата. Но канарчето не може да живее само на просо дълго.

Овес
Изображение

Овесът е много ценен и добре усвояем от организма на птицата. Съдържа в себе си много аминокиселини, които напълно отсъстват в просото. В него се съдържат 65% нишесте, 10-15% протеини, 6-7% мазнини, захари и минерални соли, като калций, фосфор, натрий. В зърнената смес овесът и просото добре се допълват взаимно. В зърнената смес овесът трябва да бъде не по-малко от 10-15%. Той съдържа голямо количество влакнини- до 40%. За това се препоръчва част от овеса да давате в задушен вид, особено при хранене на пиленцата.

Овесът и просото могат да покълват. В такъв вид те съдържат голямо количество вит.Е и В. Много е полезно да ги включвате в диетата на канарчетата в периода на гнездене.

Овесената каша добре се усвоява от организма на канарчетата. В нея се съдържат определено количество мазнини, но това не предизвиква затлъстяване при птиците, въпреки че при хранене само с овесена каша може да възникне запек.

Пшеница
Изображение

За пшеницата е характерно високото съдържание на протеини и ниско на мазнини, за това тя се смята за високалорийна, питателна храна за птиците. Но в нея има малко калций, за това въвеждайки пшеница в диетата на канарчето, трябва задължително да поставите в клетката минерална добавка.

Пшеницата е добре да се дава в полузрял, размекнат или покълнал вид, защото птиците не ядат с удоволствие сухата пшеница. Освен това в покълналите зърна на пшеницата се сдържат много витамини Е и В1, особено полезни за канарчетата в периода на растеж, линеене и размножаване.

Покълналото зърно не трябва да се съхранява повече от 2-3 дни, тъй като то може да вкисне и да започне да ферментира, в резултат на което в него се губят много хранителни вещества.

Ечемик
Изображение

Ечемикът е не по-малко хранителен от овеса и пшеницата. Въпреки че в ечемика се съдържат в достатъчно количество всички необходими хранителни вещества, птиците го обичат по-малко от пшеницата. За това се препоръчва да давате ечемика в задушен вид.

За запарване трябва да варите зърното в продължение на 30 мин в подсладена вода в съотношение 1 супена лъжица захар на 1 кг ечемик. След това трябва да се подсуши, след което може да се добавя в птичата храна. Ечемикът може да покълва, което обогатява диетата на канарчетата с витамини от групата В.

Елда
Изображение

Зърната от елда се дават на канарчетата в непочистен вид. Преди хранене по-добре да се размекнат във вода, след което внимателно се изплакват. Елдата също може да покълва до появата на малки бели кълнове. По-дълги кълнове не се отглеждат. Елдата се дава само във вид на каша, сварена във вода или мляко до полуготовност. Прекалено разварената елдова каша не се дава на птиците, защото тя не е питателна и е неудобна за ядене.

Ориз
Изображение

Оризът не се смята за традиционна храна за канарчетата, тя се дава много рядко във вид на каша. Когато птицата е отслабена, като укрепващо средство се дава отвара от оризови люспи.

Непочистените оризови зърна трябва да покълват. Младите оризови кълнове са отлична диетична храна, богата на много питателни вещества и съдържащи много малко мазнини.

Царевица
Изображение

Царевицата е добра и пълноценна храна, но в сух вид не може да се яде от канарчетата. За това можете да я давате само в стадий на восъчна зрялост или във варен, размекнат и покълнал вид.

Царевицата превъзхожда всички останали храни по усвояемост и енергийна ценност. В нея има много малко влакнини, но много протеини и въглехидрати. Царевицата е богата на каротеноиди, но бедна на незаменимите аминокиселини и калций, във връзка с което значително отстъпва на много храни по полезност. За това в диетата на канарчетата съдържанието на царевица не трябва да превишава 20% от теглото на цялата храна. Забранено е да се храни птицата дълго време само с царевица.

Храненето с царевица задължително трябва да се редува с други зърнени храни или да се добавя храна от животински произход, съдържаща всички необходими аминокиселини.

Канарено семе
Изображение

Канареното семе е най-подходящо за канарчетата. Семената на това растение са внесени в Европа заедно с канарчетата.

Семена на плевели

Изображение

Семената на марулята и живовляка, глухарчето, киноа и др., канарчетата ядат с удоволствие както в зрял, така и в полузрял вид. Те могат да се смесват с други зърнени храни или да се дават отделно.

Семената на плевелните треви се въвеждат в диетата на канарчетата без ограничения. Птиците обичат не само да ги ядат, но и да се ровят в малките семена.

Трици
Изображение

Освен самите зърнени култури, към зърнените храни могат да се отнесат и продуктите, получени при тяхната преработка, например, трици, въпреки че канарчетата не ги обичат много. Триците могат да се смесват с влажната храна(например, с настъргани яйца и моркови). Освен това, те могат да се дават в задушен вид, но трябва да помните, че при термичната обработка много хранителни вещества и витамини, с които са богати триците, се разрушават.

Рапица
Изображение

Семената от рапица са основата на канарената смес. На вид зърната на рапицата са малки, кръгли, с почти черен цвят или тъмно-кафяв.

Канарчетата много обичат семената на прясно събраната рапица, но след дълго съхранение в топло не проветриво помещение маслото, съдържащо се в тези семена, придобива горчив привкус, след което птиците не го ядат повече.

Кестени и жълъди
Изображение

Кестените и жълъдите са бедни на протеини, но са много богати на въглехидрати и минерални вещества, но канарчетата не са приучени към такава храна и често я отказват. Кестените и жълъдите трябва да се дават в настърган вид.

Семена и ядки
Изображение

Ядките са един от любимите видове храни за канарчетата. Съдържанието на мазнини в тях е много голямо, за това трябва да храните птиците с този вид храна много внимателно и в малки количества.

Слънчогледовите семки съдържат 25-45% масло. Техният дял в дневната дажба на канарчетата не трябва да бъде голям (до 5-7 %). Канарчетата много ги обичат, но трябва да ги почиствате от люспите и да ги надробявате. На певческите птици е по-добре да ги давате в смесите с настърган морков и смачкани пшеничени сухари.

Лененото семе не е само питателно, но и лечебна храна за птиците. То съдържа растително масло, което в големи количества действа като слабително. За това лененото семе често се дава на канарчетата при запек или се вари от него отвара, която притежава същите полезни свойства.

Препоръчва се да храните канарчетата по 3-4 зърна лен на ден в периода на линеене, когато организма на птицата много се нуждае от маслени семена. Лененото семе се използва за лечение на кашлица и хрипове при птиците.

Семената на нахута широко се използват в Западна Европа за хранене на стайните птици. Нахута е много питателна и пълноценна храна. Нейното съдържание може да бъде до 15% от цялата зърнена смес.

Макът притежава укрепващо свойство, за това се използва като лечебно средство. Той може да бъде не повече от 1-2% от цялата зърнена смес и не е задължителен компонент.

Бобовите растения са много богати на протеини и превъзхождат в това зърнените храни. Освен това, в тях се съдържат голямо количество калций и фосфор. Най-полезни са бобовите култури в зелените стръкчета, които са богати на витамини и микроелементи. Зелените грах и боб се дават на птиците в ограничени количества, за да не предизвикат храносмилателно разстройство.

Плодове и зеленчуци
Изображение

Освен зърнената храна, в диетата на канарчетата трябва да влизат плодове, зеленчуци, зеленина, които са източник на витамини и минерални вещества. Тази храна се нарича сочна.

Те се различават с ниско съдържание на питателни вещества, но тези вещества лесно се усвояват от организма на птицата, оказват благотворно влияние на храносмилателните органи и другите вътрешни системи.

Въпреки, че сочната храна не е основна, организма на птиците, в това число и на домашните, е приспособен максимално да използва питателните вещества, съдържащи се в сочните храни.

От плодовете най-често се дават на канарчетата сладки ябълки, праскови, череши, кайсия, грозде. Те трябва да се дават на малки парченца, да се закрепват между пръчките на клетката или да се поставят в хранилка.

Плодовете, както и зеленчуците, трябва да присъстват постоянно в диетата на канарчетата. Желателно е да я редувате с другите витаминни храни, например с покълнали или размекнати зърна, зеленина и др.

Плодовите и зеленчуковите сокове са много полезни за птиците, особено през зимата, когато в дневната диета се усеща недостиг на витамини.

Най-полезни са пресните сокове, в краен случай може да давате сокове, произведени за деца, в които не се съдържат толкова много консерванти и захар.

Всички останали сокове не се препоръчват за канарчетата, защото в тях се съдържа много захар. Голямо количество захар се съдържа и във гроздовия сок, както готовия, така и пресния, за това неговата употреба трябва да се ограничи.

Плодовете могат да се дават и в сух вид(стафиди, ябълки, смокини, сливи, кайсии и др.), но трябва да ги измиете добре преди това, освен това, трябва да ги накиснете във вода за няколко часа или през нощта, за да се размекнат.

Полезно е да давате на канарчетата и плодово-зеленчуково детско пюре. Такива пюрета са добра витаминна добавка, особено през зимата.

Свежи клони
Изображение

През зимата и лятото при канарчето трябва да поставите свежи клони от плодови и листни дървета. От тях птиците получават допълнителни микроелементи и влакнини. В кората, издънките, листата на дърветата се съдържат необходимите за птиците витамини и соли.

Растения, клоните, които са препоръчителни за хранене на птиците- това са от ябълка, череша, френско грозде, малина, калина, бреза, липа, клен, ива, трепетлика, ясен, елша, глог, офика, бъз, бук.

В никакъв случай не трябва да давате клони, обработени с химикали.

Не трябва да давате клони от следните видове дървета:

- дъб (в него се съдържат много дъбилни вещества);

- круша (в нея се съдържат дъбилни вещества, вредни за канарчетата);

- топола (в нейната кора и дървесина се натрупват вредни вещества);

- иглолистни(техните клони съдържат много смола, в която канарчето може да се изцапа);

- дива череша(в това растение също се съдържат голямо количество дъбилни вещества).

Животинска храна

За успешното отглеждане и развъждане на стайните птици е необходима храна от животински произход. Тя е богата на протеини, минерални вещества и някои витамини. Протеините са необходими за образуването на нови клетки. Животинската храна, а също влажните смеси трябва да се дават в отделна хранилка, която след всяко хранене се измива и подсушава.

- Варени пилешки яйца- основна храна от животински произход за канарчетата. Те са богати не само на протеини и минерални соли, но и на множество витамини.

- Рибено масло се добавя в яйчената смес, през зимата и ранна пролет, а също в периода на подготовка за гнездене и по време на хранене на пиленцата. Дозата рибено масло- 1-2 капки на 1 чаена лъжичка смеси. Може да добавяте тривитамин в маслото по 1-2 капки на 1 супена лъжица смеси.

- Може да храните канарчетата с ниско съдържание на мазнини и ронлива извара.

- Медът е много ценен и полезен продукт от животински произход. В него се съдържат голямо количество захар и различни ензими. Тъй като количеството на животински протеини в меда не е голямо, се препоръчва периодично да давате от него на птиците.

- Храненето на канарчетата с насекоми е рядко явление, защото не винаги се продават, и са скъпи, а да ги развъждате в домашни условия не е безвредно- заедно с червеите може да развъдите и различни патогенни бактерии и микроорганизми.

Какво НЕ ТРЯБВА да давате

Към плодовете и зеленчуците, които не трябва да давате на канарчето се отнасят:

- манго;папая; райска ябълка; магданоз и други билки; авокадо; картофи(в големи количества).

Много костилки от черешови, сливови, кайсия и др. съдържат синилна киселина, която е много токсична за птиците и може да доведе до тяхната смърт.

Практически всички плодове и зеленчуци във варен вид губят значителна част от полезните вещества, съдържащи се в тях, за това е желателно сочната храна да се дава само в свеж вид.

Витамини

Витамините участват в стимулирането на обмяната на веществата в организма на птицата. При тях недостигът в диетата на канарчетата може да възникне хиповитаминоза, характеризираща се с нарушено усвояване на протеините, мазнините, въглехидратите и минералните вещества, намалена съпротивляемост на организма към инфекциозните заболявания.

При използването на изкуствени витаминни препарати трябва много да внимавате, тъй като и най-малкото предозиране може да доведе до заболяване на канарчето и дори смърт. Старайте се да минете без тях, по възможност използвайте свежа зеленина, плодове и зеленчуци и други естествени храни, богати на витамини.

Ако във водата се добавят течни или прахообразни витамини, трябва да я сменяте на всеки 10-12 часа, тъй като всички витаминни препарати съдържат вещества, допринасяйки за размножаването на бактериите, и самите витамини, разтворени във вода не запазват дълго своите полезни свойства.

Минералните вещества също са необходими за нормалната жизнена дейност на птиците. Тези елементи регулират храненето на клетките и обмяната на веществата, участват в образуването на скелета и черупката на яйцата. Птиците растат много бързо и те имат интензивна обмяна на веществата, за това дефицитът на минерални вещества оказва съществено влияние на състоянието на организма. Заедно с храната канарчетата трябва да получават около 20 елемента, жизнено важни за тяхната жизнена дейност.

Най-необходими за канарчето са макроелементите. Те трябва да постъпват в големи количества, особено фосфор и калий. Макроелементите се съдържат основно в животинската храна. Те задължително трябва да се включат във вид на допълнителна минерална добавка(тебешир, готварска сол, глина, яйчена черупка и др.).

Микроелементите са необходими на организма на птицата в по-малки количества, отколкото макроелементите. Канарчетата не се нуждаят от допълнителни добавки на микроелементи в храната, защото те се съдържат в достатъчно количество в растителната храна.

Хранейки птицата с минерални добавки, трябва да помните, че излишъкът на тези вещества може да причини нарушение в обменните процеси в организма на птицата. Състава на минералните смеси може да бъде примерно следния: яйчена черупка и черупки- 40%; тебешир- 10%; калциев глюконат- 10%; калциев лактат- 10%; калциев глицерофосфат- 5%; сяра- 15%; червена глина- 10%.
За приготвяне на сместа трябва да смелите всички компоненти на минералните добавки на прах, след което да я смесите в сух вид. Тази смес се дава на птиците през цялата година, поставя се в отделна хранилка. Порцията минерални вещества се сменя на всеки 2 седмици.

Вода

За птиците е особено важно честото пиене, защото в техния организъм обмяната на веществата протича много интензивно. В обменните процеси често голямо значение играят солите, за разтварянето на които е необходима много вода.

Благодарение на своята енергичност птиците имат висока телесна температура. За да не се прегрява организма, е необходимо постоянното изпаряване на голямо количество влага от него. Ако птицата получава вода в малки количества, всички жизнени процеси, протичащи в организма, бързо се нарушават, а при пълното отсъствие на вода птиците умират.

Известно е,че дневната употреба на вода при канарчетата е много повече, отколкото при другите видове домашни птици, например, какаду или амадини. А при някои заболявания, е необходима много повече питейна вода, от обичайното.

Освен количеството вода, е много важно за птиците и нейното качество. Температурата на питейната вода за канарчетата трябва да бъде стайна. Водата трябва да се сменя всеки ден, за да бъде чиста и прясна. Поилката също трябва да се мие при всяка смяна на водата.

Във водата не трябва да има вредни примеси, водата от водопровода не е годна за канарчетата, защото съдържа голямо количество разтворен хлор. Тази вода трябва да се налива вечер, и да се оставя за известно време, за да се изпари елемента.

Водата от водопровода е желателно предварително да се кипне или да се пусне през почистващ филтър. Преварената вода трябва да бъде охладена до стайна температура.

На канарчетата може да се дава вода от бутилки, продавани в магазините. Тя дори подхожда повече за птиците, отколкото почистената водопроводна вода.

Вместо обикновената вода, веднъж в седмицата може да давате не газирана минерална вода.
Препоръчва се да храните канарчетата ежедневно, по 2 пъти на ден, по едно и също време.
Меката храна, насекомите и хранителните смеси трябва да се дават 2-3 пъти в седмицата и винаги сутрин.
Плодове, зеленчуци и зеленина се предлагат на канарчето ежедневно, и в неограничено количество.

Дневната дажба за всяка птица се определя по опитен път, тъй като канарчетата дори от една порода и възраст при едно и също отглеждане, нямат еднакъв апетит. Наблюдавайте внимателно птиците, за да установите необходимото за тях количество храна на ден.

Към новата храна птицата се приучава постепенно. Рязката промяна може да предизвика чревно разстройство, принудително несвоевременно линеене, заболявания, за това при покупка на птицата се поинтересувайте с какво е хранена от предишния собственик.

http://vetinfo.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves