Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да приучите папагала да се връща в клетката

Как да приучите папагала да се връща в клетката

Мнениеот meri » Чет Авг 04, 2016 5:53 pm

За нормален и продължителен живот на папагала е много важно птицата да има възможност да излиза от клетката и да лети по жилището. Продължителността на полетите трябва да бъде не по-малко от 15 мин. на ден. В този случай птицата ще се развива нормално.

Възможност да лети- това е способ да се избегне затлъстяването при папагала, атрофия на мускулите, а главното, тъгата и апатията. Клетка, от която няма възможност да излезе, скоро от уютен дом ще се превърне в затвор с решетки. Квартирните клетки за папагали се различават с компактните си размери и не позволяват на папагала да се движи в техните предели достатъчно. Големите видове папагали не могат да летят в малкото жилище. На тях често им подрязват крилете. Но те също трябва да излизат от клетката и да се движат.

От написаното не означава, че трябва да пуснете папагала от клетката, за да опознае обстановката още от първия ден във вашия дом. Напротив, ще бъде по-добре, ако птицата прекара в клетката около месец.

Постарайте се да приучите папагала на ръце, за да свикне, че те не причиняват нищо лошо. Нека види, че ръцете подават храна, носят чиста вода, почистват клетката. На първо време не приближавайте ръцете към папагала, който ще се забие в ъгъла на клетката. Птицата дори може да се държи агресивно, да започне да ви кълве. Не махайте ръцете си преди да завършите необходимите дела, но и не отговаряйте на агресията. Нека папагала разбере, че не е ефективно да хапе.

http://st03.kakprosto.ru/tumb/680/image ... 225b2d.jpg

Когато птицата привикне към ръцете и престане да се страхува от тях, както и да се нахвърля на тях, започнете приучаването. Поднесете един протегнат пръст към краката на папагала по такъв начин, че той да застане като на кацалка. Приближете пръста към краката и го дръжте по-високо от кацалката, провокирайте птицата да се премести на пръста. Не веднага, но ще започне да се получава. Нека папагала привикне да сяда на пръста и да слиза от него.

Започнете да храните папагала от ръка, предлагайте му любимите лакомства на гладно. Нека гризе морков или да кълве зърна. Може да му дадете слънчогледови семки, папагалите много ги обичат, но не трябва да прекалявате с тях.

След месец, когато птицата свикне и престане да се страхува от ръцете, може да пристъпите към стадия на полетите. Предварително затворете прозорците, покрийте огледалата. Поднесете пръст към папагала, накарайте го да се премести и започнете да изнасяте ръката си от клетката. Всички птици реагират различно на това. Едни веднага се връщат в клетката, своя дом и убежище. Други, започват да летят по-далече от вас. Ако обучението премине по първия сценарий, повтаряйте операцията влизане- излизане, покажете на птицата къде се намира входа на клетката. Във втория случай, този стадий вече е изпуснат, не се огорчавайте.

Изображение

И така, папагала се е налетял и се е притаил някъде. Той вече е уморен и иска да яде, но първия път едва ли сам ще влезе в клетката. Това е възможно, ако птицата е много гладна и вижда в клетката хранилката с храната. Можете да намалите светлината в стаята, да осветите само клетката. Понякога помага да "гоните" папагала от мебелите докато той не се спусне в клетката. В краен случай, ще трябва да хванете птицата и да я върнете в клетката насила.

За в бъдеще папагала трябва да запомни, че водата и храната се намират само в клетката. Там трябва да се поставят и неговите любими лакомства и играчки. Периодично пускайте папагала от клетката. Първоначално ще ви доставя много грижи, но накрая ще се научи да се връща в клетката самостоятелно.

Изображение

Важно е птицата да не остава да лети, когато не сте си у дома, или сте в друга стая. Не оставяйте папагала без надзор. Той може да повреди както домашната обстановка- да започне да гризе всичко, книги, да чупи щорите, да точи клюна в дървените мебели, може да се скрие зад шкафа. Много внимателно заключвайте клетката. Почти всички видове папагали след време се научават да я отварят сами. За такива съобразителни птици като жако, трябва дори да купите клетка с катинар. Дори вълнистите папагали, когато почувстват свободата, ще огъват пръчките на клетката, за да преминат през тях, и отварят вратата. Тези опити завършват със заклещване между пръчките.

Когато папагала лети, постарайте се да го увлечете и да му покажете мирните начини за провеждане на времето на свобода. Ако птичката живее сама и е свикнала с вас, тя сама ще търси вашето общество, ще сяда на раменете, главата. Понякога папагала може да кацне пред вас на масата или направо в чинията с храна. Папагал, приучен към свободно придвижване по жилището, носи повече радост, отколкото затворената в клетка птица. Но и много грижи могат да възникнат от пуснатия на свобода папагал.

https://www.youtube.com/watch?v=xfJgrbngFWg

http://veterinar.by/
http://www.kakprosto.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves