Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо папагала яде своите яйца

Защо папагала яде своите яйца

Мнениеот meri » Пет Авг 05, 2016 8:33 pm

Ако сте решили да се занимавате с развъждане на папагали и имате двойка птици, трябва да бъдете готови за това, че може да се сблъскате с различни, не винаги описани моменти, с които трябва да се справяте. Например, папагалите могат не само да отказват инкубиране на яйцата, но могат и да ги ядат.

Яйцата на папагала

Да определите, че женската вече е готова да снесе яйцето, може по слабо забележимите движения с опашката, които съответстват на нейния дихателен ритъм. Принципно, на 8-14-ят ден след чифтосването снася първото яйце, след това на всеки 2-3 дни, но ако папагала е с големи размери, то на всеки 4-5 дни може да се наблюдава снасянето на още яйца.

С инкубирането и грижата за яйцата се занимава предимно женската. Мъжкия може да се намира в гнездото, но той не докосва яйцата. Женската напуска гнездото, за да изпразни червата си, при което теглото на нейните изпражнения достига до 10% от нейното тегло, но след приключване на гнездовия сезон, и теглото и честотата на изпразване на червата се нормализират.

Женската може да преобръща яйцата в гнездото, и дори да ги премества от място на място- това се прави, за да се изключи вероятността от срастване на черупката на яйцето с ембриона, и за осигуряване на равномерното затопляне на всички яйца. Така температурата на яйцата, които лежат в центъра и температурата на лежащите по краищата яйца съществено се различава.

Колкото са по-млади папагалите- толкова по-малко яйца има в гнездото, но средно това са 4-8 яйца за вълнистите папагали, и 2-4 за по-големите папагали.

След като женската снесе яйцата, след 7-10 дни можете да разберете дали те са оплодени или не. За това трябва внимателно да поднесете яйцето към ярката светлина на лампата, и да погледнете дали вътре се намира яйце. Ако в черупката е празно- яйцето не е оплодено, но ако в него има затъмнение, от което настрани се отклоняват съдови вени- яйцето е живо. Ако количеството на не оплодените яйца е незначително, може да ги оставите, но ако има много такива яйца- по-добре ги махнете от гнездото, за да не ги топли птицата напразно.

Изображение

Не трябва да пипате яйцата, ако това не е необходимо, ако те са силно замърсени, можете да ги измиете в топла вода, а след това да ги подсушите. Ако сте открили на повърхността на яйцата пукнатина- внимателно я залепете с парче пластир.

Периодът на инкубация, в зависимост от вида на папагала, може да продължи от 17 до 35 дни. През цялото време женската трябва да топли яйцата до температура не по-ниска от 37 градуса, да овлажнява тяхната повърхност със своите мокри пера(за това в клетката трябва да има къпалка). След като пиленцата вътре в яйцата съзреят и укрепнат, те започват да се излюпват. Само ако женската не ги унищожи по-рано...

Защо папагалите ядат своите яйца

Въпреки че папагалите не са склонни да се изяждат помежду си, те могат да унищожат яйцата си. Защо постъпват по този начин?
Причини:

Умора на женската

Ако женската много и често гнезди, и тя е уморена(нейният организъм не се справя с голямото натоварване), за да си осигури дългосрочна почивка от майчините задължения, тя може да унищожи всички яйца или да ги намали, оставяйки само няколко яйца. Възможно е птицата да се нуждае от време за почивка, за това разделете мъжкия и женската.

Специалистите смятат, че не трябва да чифтосвате птиците два пъти подред, по-добре след два гнездови сезона да им дадете възможност да почиват, поне 6 месеца. В този случай имате по-големи шансове да получите потомство, което женската ще инкубира и храни.

Лоша инкубация от женската

Сред женските също се срещат лоши майки, които не само не отглеждат своето потомство, но го унищожават. Не трябва да обвинявате птицата за това, природата си има свои закони, и е възможно по този начин да включва механизма за защита от появата на нежизнеспособно или болно потомство. Ако забележите, че вашата женска няколко пъти подред унищожава своите яйца- изключете я от развъждане.

Недостиг на калций в организма

Животните и птиците са умни създания, те интуитивно усещат, че нещо не им достига. Ако на вашата женска не достига калций, тя може да търси неговия източник в това, което я обкръжава. А много калций се съдържа в яйчената черупка, именно за това тя така привлича вниманието на женската. За да се предпазите от такова развитие на събитията- по време на бременността и след това, когато женската е снесла яйцата, задължително осигурете достатъчно количество калций в нейната диета. Това е необходимо, за да запазите яйцата и да получите потомство.

Липса на опит

Много често се унищожават яйцата при първото снасяне- птицата постъпва така, защото няма достатъчно опит, и не знае как да се държи правилно с яйцата. Във всеки случай, вие трябва да й дадете още един шанс, но ако и при следващото снасяне тя унищожава своите яйца- трябва да я изключите от развъждане.

Стрес

В резултат на силен стрес, страх, нервно разстройство женската може съзнателно да унищожи своите яйца. За да не се случи това, старайте се да предпазвате птицата, инкубираща яйцата от стресови ситуации, избягвайте ярка светлина, силни звуци в помещението, където е клетката, не трябва да променяте храната на птицата или да й досаждате с вашето внимание. Вие може да провокирате паника, и птицата ще унищожи всичките си яйца.

Как да помогнете на женската да седне на яйцата

След като знаете причините, защо женската може да унищожи своите яйца, как и с какво можете да й помогнете при инкубирането на яйцата и възможно ли е да предовратите загубата на потомството.

Хранене

По време на инкубиране поставете женската на диета, която трябва да се състои от зърнени смеси, но без добавки и витамини- от 1,5 чаена лъжичка до 0,5 чаена лъжичка царевично зърно в продължение на 30 дни. Ядки и семена трябва да изключите. В поилката наливайте по 50 мл катозал в продължение на 5 дни, добавяйте гамавит по 0,5 мл на 50 мл, курс от 7 дни. След приключване на курса гамавит, след 5-7 дни може да започнете да давате на женската витамини, за 2 седмици. След това се прави почивка от 1 месец, след това курса витамини се повтаря.

За минерали поставете в клетката отделна хранилка- поставете в нея дребен чакъл или камъчета, натрошен тебешир, черупки, костно брашно, черупки от яйца.

За получаване на оптимален състав витамини, минерални и хранителни вещества, микроелементи, трябва в периода на подготовка и самото гнездене да приготвите питателна смес (едно пилешко яйце, 2 супени лъжици овесени люспи, оризова или пшеничена каша- 2 супени лъжици, рендосан морков- 2 супени лъжици, поливитамини- 1 таблетка, витамин Е в масло- 3 капки и калциев глюконат- 1 таблетка и глицерофосфат- 1 таблетка.

Тази смес трябва да се дава през ден по 1 чаена лъжичка. Добре е в тази смес да добавяте екстракт от шипка, мед или сок от моркови.

За по-комфортното гнездене, не трябва да тревожите папагала, осигурете покой. За да не повреди случайно женската черупката на яйцата, преди гнездене подрежете нейните нокти.

В тези случаи, когато женската действително е лоша майка и изяжда яйцата само с цел да не ги инкубира- нищо няма да помогне. Тук можете да изключите самия процес на снасяне и инкубиране на яйцата.

Тук трябва да кажем, че не толкова рядко, възрастните папагали могат да изядат не само яйцата, но и излюпените пиленца. С други думи, дори да се грижат за яйцата, папагалите могат да бъдат "безполезни" родители.

Изображение

Гнездо

При женската трябва да има всички условия за инкубиране на яйцата, гнездото трябва да бъде удобно, уютно и безопасно.

Изображение

http://nutriacultivation.ru/
http://www.bolshoyvopros.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves