Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Когато женската снесе яйце без мъжки папагал

Когато женската снесе яйце без мъжки папагал

Мнениеот meri » Съб Авг 06, 2016 11:33 am

Папагалите са много красиви птици. Много любители отглеждат папагали в домашни условия. Този, който е решил да се занимава с развъждане на папагали, трябва да знае, че това е голяма отговорност. Птиците се нуждаят от грамотно хранене и отглеждане. Важен въпрос е и тяхното развъждане. За да се появи здраво потомство, трябва да спазвате някои правила. Например, в дивата природа женската придобива способност към възпроизвеждане на потомство на възраст 5-7 месеца. Но в домашни условия не трябва да допускате женската да снася яйца преди да достигне възрастта 1,5 години, защото това може да доведе до сериозни последици.

Изображение

Не всяка двойка поставена в една клетка е способна да дава потомство. Има случаи, когато те не се харесват. И тогава развъдчика още дълго време ще чака. Яйцата се излюпват примерно на 17-19-ят ден след инкубирането.
Първо, двойката трябва да се постави в специална гнездова къщичка.
Женската трябва да премине към специална храна, богата на протеини.

В стаята, където се намират папагалите трябва да има определена температура. Тя трябва да бъде в интервала 20-30 С. При по-ниски или високи температури зародишите в яйцата могат да умрат. В периода на размножаване по-добре да сведете общуването с птиците до минимум, поставете клетката в тих ъгъл. За да снесе женската яйца е необходима определена продължителност на светлинния ден, той е 15-16 часа. Трябва да поставите клетката на светло място и да чакате кога папагалите ще започнат да си обръщат внимание. Това веднага ще стане забележимо и можете да разчитате, че в скоро време женската ще снесе яйца.

Честото снасяне на неоплодени яйца е способно да навреди на здравето на женската, това изтощава нейния организъм. В резултат на снасянето на такива яйца тя дори може да умре, да не говорим за появата на редица заболявания. За да предовратите бъдещото снасяне, трябва да създадете условия това да не се случва повече.

Понякога при отглеждането на женска се случва, че поради някакви причини се появява потомство. В този случай женската живее сама в клетката, но започва да снася яйца. На пръв поглед това изглежда невероятно.

Оказва се, че не е рядкост женската да снесе яйца без мъжки. На свобода птиците си намират партньор, по-точно създават двойка. В определено време протича чифтосване, след което женската снася яйца. Ако няма оплождане, но са създадени благоприятни условия за размножаване, женската снася яйца без мъжкия. Тези яйца не са оплодени. Те лесно се различават от яйцата със зародиш.

Изображение

Ако женската през цялото време е била сама в клетката, може да сте сигурни, че яйцата ще бъдат неоплодени. Интересно е, че женската може да снесе първо едно яйце, след няколко дни - още едно. Това може да продължи много дълго. Не е чудно, че в този случай развъдчика започва да се безпокои. Тези опасения не са напразни, тъй като в този случай това може да причини редица сериозни последици. Задачата на всеки развъдчик е да не допуска бъдещо снасяне на неоплодени яйца.

Изображение

Ако женската вече е снесла яйцата, трябва непременно да ги премахнете от клетката, тъй като те излишно напомнят за необходимостта от размножаване. Освен това неоплодените яйца много бързо могат да се развалят в клетката, което ще доведе до неприятна миризма.

Първото, което трябва да направите е да намалите светлинния ден. В природата женските са много чувствителни към този фактор, тъй като той свидетелства за настъпването на определен сезон. Ако сезона се окаже благоприятен, това е своеобразен сигнал за това, че е настъпило време за размножаване. За да убедите птицата в обратното, трябва да намалите светлинния ден до 6-8 часа. В останалото време на деня клетката трябва да се поставя на тъмно място. От диетата на папагала трябва да премахнете протеиновата храна. Не трябва да давате на женската яйца, смляно месо, хляб, накиснат в мляко. Зърнената храна се свежда до минимум.

Освен това трябва да намалите и общото количество храна. Птицата трябва да изпитва лек глад. Тя трябва да лети повече, тъй като постоянното движение в този случай може да служи като отвличаща маневра. Развъдчика трябва да разговаря повече с птицата в този период, да постави клетката на такова място, където постоянно се намират хора, протичат някакви събития. Особено внимание трябва да отделите и на самата клетка. Тя трябва да бъде чиста, просторна, в нея не трябва да има чужди предмети, кутии.

Установено е, че всеки предмет в клетката, а също кутии, намиращи се в непосредствена близост до нея, могат да станат за птицата своеобразен сигнал за това, че е дошло време за гнездене. На свой ред това провокира снасяне на яйца. В този случай фактор, провокиращ снасяне на яйца може да стане дори сенчесто място или повърхността на клетката, на която стои. Понякога за спиране на снасянето помага и преместването на клетката в по-студено място. Може да я поставите по-близо до прозореца или входната врата. Важно е да предпазите птицата от течение.

Ако женската снася неоплодени яйца, развъдчика е длъжен да направи всичко, за да предоврати появата на нови яйца. Изпълнявайки редица прости условия на отглеждане, ще можете да преустановите процеса на снасяне и ще предпазите птицата от изтощение. Ако не помагат никакви мерки, обърнете се към професионален орнитолог за съвет.

http://www.8lap.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Птици - Aves

cron